fbpx

Inlägget innehåller adlinks till Vitamera och Bodystore.

Idag tänkte jag bjuda dig på mina bästa tips för hur du kan skydda dig mot virus och influensa.

Hur kan du skydda dig mot virus såsom Corona?

Det är det många som frågat. Nu när vi haft ”vabuari” och influensatider råder och man pratar i Corona i var och varannan mening kan tyckas, tänker jag att det vore på sin plats med lite tips om hur man kan göra för att skydda sig mot virus och influensa i allmänhet.

Samtidigt tangerar jag också Corona i slutet av inlägget. För egen del är jag inte överdrivet rädd för just Corona. Dessutom verkar detta virus vara mindre allvarligt än till exempel Sars. Men samtidigt behöver man naturligtvis ha respekt för viruset och försöka undvika smitta så gott det går. Äldre och personer med försvagat immunsystem kan det vara allvarligt för. Om du misstänker smitta ska du genast kontakta vården!

Är vaccin en bra idé för att skydda dig mot virus?

Innan vi sätter igång vill jag redan nu påpeka att något som inte fungerar särskilt bra mot influensa är säsongsvaccin. (Det finns inget vaccin mot Corona.) För det första ger ett vaccin inte immunitet mot virus. Vaccinet ska bara starta igång kroppens immunförsvar så att det snabbare känner igen och kan ta hand om influensaviruset om man skulle få det. Man kan alltså både smittas och smitta andra trots vaccinering. Sen kommer det ju ett nytt influensavirus och ett nytt vaccin varje år. Influensavaccinen baseras på rena prognoser och med facit på hand har man sett att det vissa år varit nästintill verkningslöst.

Därför borde vi fokusera på hygien och på att bygga upp vårt immunsystem istället! Och just det ska vi göra nu.

Skydda dig mot virussmitta

Hygien är A och O! Undvik att röra så mycket som möjligt när du är utanför hemmet och tvätta händerna regelbundet. Andas också alltid genom näsan (inte genom munnen)! I näshålan har vi vårt första immunsystem som ska ta hand om patogener.

skydda dig mot virus

1. 8 tips för en bättre handhygien

Du kan skydda dig mot virus genom att hålla en god handhygien. Här kommer 8 punkter du kan tänka på.

 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Jag använder en tvål med aktivt kol.
  • när du kommer in utifrån​.
  • före matlagning och måltider.
  • efter toalettbesök eller blöjbyte.
  • när du kommer kommer till jobbet/skolan/hem.
  • efter att du snutit dig, hostat eller nyst​.
  • om du rört vid samma ytor som en förkyld person​.
 • Skaka inte hand eller kramas så länge situationen pågår​.
 • Avsluta med en liten dusch med handsprit eller en väteperoxidlösning i en liten sprayflaska.
 • Rör ditt ansikte endast med nytvättade händer.​ Tvätta dem igen efteråt.
 • Byt ofta till rena handdukar hemma, och tvätta de gamla i höga temperaturer. Gärna 70-95 grader.
 • Välj pappershanddukar på offentliga toaletter. Undvik använda handdukar och gamla lufttorkare.
 • Använd handskar eller armbågen för att öppna dörrar eller trycka på hissknappar om det går och undvik att röra vid räcken och stolpar.
 • Undvik kontanter.
 • Rengör ofta telefonen, datorns tangentbord, fjärrkontroller och smycken med sprit eller väteperoxidlösning. (OBS! Väteperoxid kan skada datorskärmar och telefonskärmar!)

Här finns ett inlägg för hur du kan göra egen återfuktande handsprit och handdesinfektion.

2. Undvik smitta

Du kan också skydda dig mot virus genom att undvika ställen och situationer där risken är större att smittas.

 • Ät inte eller ställ mat på offentliga ställen.
 • Undvik stora eller trånga folksamlingar – speciellt i dåligt ventilerade utrymmen.
 • Täck din mun och näsa med en engångsnäsduk när du hostar eller nyser, och släng genast den använda näsduken i soporna.​
 • Om du inte har någon näsduk, hosta eller nys mot armvecket, inte i händerna.​

3. Skölj näsan

Använd en nosebuddy, netipot eller annan näskanna att skölja näshåligheterna med. Blanda en saltlösning. Salt är bakterie- och virusdödande.

Blanda 4,5 g rent finkornigt bordssalt/koksalt utan tillsatser i 5 dl ljummet (37 grader) rent vatten. Rör om så att allt salt löses upp. Vattnet får samma saltkoncentration som kroppens celler, alltså en fysiologisk (isoton) lösning med 0,9% salt. Rätt salthalt och temperatur ger behaglig känsla medan till exempel för lite salt kan ge en svidande känsla.

Ställ dig vid ett handfat och tryck NoseBuddys mote den ena näsborren så den sluter tätt. Andas lugnt genom öppen mun. Böj huvud och överkropp framåt och vrid huvudet en aning åt sidan så kannan följer med uppåt. Nu rinner vattnet av sig själv in genom ena näsborren och ut genom den andra fria näsborren. Smuts, patogener, snor och slem sköljs med ut. Byt sen och gör detsamma från den andra näsborren. Snyt slutligen näsan försiktigt genom en näsborre åt gången.

Skölj kannan i hett vatten före och efter varje gång du gör nässköljningoch låt lufttorka. Vid behov handdiska eller desinficera kannan.

Här kan du köpa en näskanna och salt.

Stärk immunsystemet för att skydda dig mot virus

Det viktigaste verktygen du har för att skydda dig mot virus är att bygga upp ett naturligt skydd mot smitta genom kosten och med extra tillskott av vitaminer och mineraler samt antioxidanter och fetter. Framför allt har undersökningar visat att vitamin A, betakaroten och C-vitamin samt mineralerna selen och zink är effektiva när det gäller influensa. Likaså probiotika.

Tänk på att daglig rörelse ger dig en bättre allmänhälsa. Ta raska promenader, yoga, meditation och djupandningsövningar för att syresätta cellerna.

Här finns ett bra multipreparat för att stärka immunsystemet eller satsa på våra inhemska superbär fyllda av antioxidanter.

4. Drick chaga

Sprängtickan eller chaga som den också kallas är kungen av medicinska örter och ev de rikaste livsmedel på antioxidanter som vi känner till idag. Jag dricker 1-3 koppar dagligen när jag riskerar smittas av förkylningar eller influensa.

Här kan du läsa mitt blogginlägg om chaga.

Här kan du beställa hem eget chagapulver som du kokar i minst en kvart, silar av och dricker dekokten, alltså vattnet.

skydda dig mot virus

5. Ät lever för A-vitamin

Jag äter lever för att säkerställa bland annat ett bra intag av A-vitamin, och ser till att det är lever från gräsbetande djur. Jag undviker kycklinglever som ofta kommer från hönor som ätit säd och foder, inte pickat maskar och gräs i naturen.

A-vitamin kan bildas i lever och tarmväggar från karotenoider och 50–85 % av kroppens A-vitamin lagras i levern i upp till 100 dagar, men vid sjukdom kan leverns förråd tömmas inom 2 dagar. Akuta infektioner som influensa och hög feber utarmar snabbt A-vitaminförråden. En obalanserad tarmflora, ulcerös kolit, levercirros (skrumplever), gallgångsstas, diabetes, hypertyreoidism samt cellgift- och strålbehandling av cancer försämrar omvandlingen till A-vitamin.

Bästa källorna för A-vitamin (retinol) i födoämnen (Pg/100 g) (1 IE=0,3 Pg)

 • Lever (nöt) 14 200
 • Lever (kyckling) 9 500
 • Rökt ål 3 600
 • Tonfisk 370
 • Morot 567
 • Spenat 275
 • Ägg 204

Läs mera om A-vitamin här.

Detta multipreparat innehåller även A-vitamin.

6. Nypon för C-vitamin

C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot förkylningar, influensa och infektioner. C-vitaminvärdena i blod och vävnad minskar med åren.

Eftersom kroppen bara tar upp vad den behöver just nu så kissar man ut överflödet om man tar enstaka stora doser om dagen. Man bör därför dela upp C-vitaminintaget till 3–5 ggr per dag för att hålla C-vitaminnivåerna höga i blodet. Ju svårare besvär desto högre dos av C-vitamin som tas oftare, t.ex. varje timme vid influensa, infektioner, bronkit osv.

Det finns tusentals studier som påvisar en mycket effektiv och säker effekt av C-vitamin i megados. En bra förebyggande dos ligger på 2 000–6 000 mg per dag. När man väl har drabbats av smittan, t.ex. en förkylning eller influensa bör man inta 2–3 g varje timme tills man får lös avföring. C-vitamin har visat sig minska tiden som en förkylning pågår med ca 23 %.

Använd gärna en C-vitamin som har ett neutralt pH och som innehåller bioflavonoider. Vid infektioner är det smart att kombinera C-vitamin med A-vitamin och zink för en ännu bättre effekt.

Här kan du köpa strandnypon, C-vitamin som innehåller bioflavonoider och syraneutral C-vitamin och läs mer om C-vitamin i mitt blogginlägg här.

7. D-vitamin från solen och tillskott

D-vitamin reglerar immunförsvaret och förhindrar utvecklingen av autoimmuna sjukdomar. Det är det vitamin som är mest sällsynt i maten, så intag av D-vitamin ska kombineras med tillskott och exponering av solljus. Man får inte tillräckligt med D-vitamin från enbart solexponering under vinterhalvåret.

Här kan du köpa D-vitamin, även i vegansk form.

8. Bjäst för nukleotider

Schweizisk forskning har under de senaste 15 åren visat att nukleotider stoppar förkylning och influensa genom att aktivera immunförsvaret och minska risken att insjukna på grund av virussmitta.

Många patogener bär på ofarliga kolhydrater av typen betaglukaner, som inte kan brytas ner av matsmältningssystemet. Därför har vårt immunsystem under mänsklighetens historia lärt sig att känna igen betaglukaner som varningsflaggor. Denna försvarsmekanism utnyttjas ImmunBalans som innehåller en patenterad betaglukan från bagerijäst.

Betaglukan tas upp av tarmslemhinnan och binder till receptorer på makrofager (en typ av immunceller) som bryter ner betaglukanen till mindre beståndsdelar så den kan tas upp av neutrofiler (en annan typ av immunceller). Då aktiveras neutrofilerna att vara på sin vakt för inkräktare och reagerar också mycket snabbare.

Ett enkelt sätt att öka intaget betaglukaner är att strö bjäst på maten. Dels höjer det smaken (smakar ungefär som cheddarost), men den är också rik på nukleotider.

Nukleotider kan ge immunförsvaret en ökad vitalitet på nolltid. Nukleotider finns i princip i all proteinrik mat, me de mest biologiskt aktiva nukleotiderna finns i öljäst som har renats, koncentrerats och specialltillverkats för att få en hög biotillgänglighet.

Om man intar nukleotider tillsammans med viktiga synergister, cofaktorer och essentiella transportämnen sker det ett snabbt upptag, användning och effektiv avgiftning då cellen regenerar sig och nukleotider är effektiva när det gäller att återhämta sig från en förkylning eller influensa.

Efter en hård idrottsprestation har man normalt ett försämrat immunförsvar under 2-6 timmar efteråt (”det öppna fönstret”. Immunförsvaret återhämtar sig under de kommande 24 timmarna och då är man mer mottaglig för infektioner. Studier visar dock att betaglukanextraktet Wellmune stänger detta fönster.

Extraktet Wellmune, som är en patenterad form av 1,3/1,6-betaglukan har  i studier visats aktivera immunförsvaret.  Här kan du köpa Holistics ImmunBalans, Bjäst att strö på maten eller som kosttillskott.

9. Vitlök för allicin

Allicin är det mest omtalade aktiva ämnet i vitlök som har medicinska egenskaper. Allicinet är också starkt förknippad med vitlökslukten. Allicin skyddar mot förkylningar, influensa, magvirus, svampsjukdomar såsom Candida samt mot mikrober såsom tuberkulos och botulism.

När du använder vitlök i maten är det viktigt att krossa vitlöken (inte hacka den) eftersom du vill ha sönder cellerna. Använd en vitlökspress eller ännu bättre: mortla den!

Om du inte gillar vitlök eller vill vara säker att du får i dig tillräckligt kan du också köpa Allicinmax som är ett vitlökspreparat i kapselform här.

10. Fläderbär

Fläderbär innehåller många olika ämnen som kan hjälpa till att motverka virus och stärka immunförsvaret. Förr bryggde man te på blommorna och teet verkade svettdrivande vid t.ex. förkylningar och feber. Både blommor och bär är slemlösande och kan hjälpa vid hosta.

Koka de mogna bären 15-20 minuter. Både bär och blommor kan torkas och användas till örtte. Ät inte fläderbär råa eller omogna.

Studier i labb styrker att fläder har en virushämmande effekt. En studie visar att fläderbärsextrakt kan förkorta influensa med flera dagar, och enligt en kinesisk studie kan extraktet lindra de första influensasymtomen. Källa: 4health.se.

Här finns ett ekologiskt te med 10% fläder.

11. Cellsyre

Att vädra med korsdrag några minuter i timmen är bra mot virus. Syret hjälper oss att använda vitaminer, mineraler och andra näringsämnen mera optimalt. Det är en viktig faktor i vårt immunsysten och ökar vår energi, uthållighet, vitalitet och vakenhet.

Cellsyre är syre bundet till vanligt koksalt och löst i vatten med ett neutralt pH (7) och har en salthalt under 5 ppm. Vid invärtes bruk av Cellsyre absorberas syret till blodet genom upptag i magsäckens slemhinna samt via tunntarmen. Då ökar syretrycket i blodet, vilket ger ett extra tillskott av syre till cellerna.

Jag tar nu 10 droppar cellsyre 3 gånger om dagen. Men det är bra att börja lite mindre först och långsamt öka dosen. Man kan sen öka den ända upp till 15 eller 20 droppar. Lyssna på kroppen!

Bäst är att inta dropparna i ett glas vatten en halvtimme före mat eller 2 timmar efter mat för att optimera upptaget till blodomloppet. Man kan också droppa under tungan.

Cellsyre ger bättre syresättning, men hjälper också till vid jetlag och besvär i samband med flygning eller vid vistelse på hög höjd. Cellsyre är bra för lungorna, huden, immunsystemet och ögonen

Här kan du köpa Cellsyre.

12. Kolloidalt silver

Man har länge använt kolloidalt silver för dess bakteriedödande egenskaper och man kan blanda en så kallad ”silvergrogg” som lär vara effektiv mot också virus.

Blanda då lika delar kolloidalt silver med alkohol (brännvin, vodka, tequila eller rödvin) samt lite färskpressad lime- eller citronjuice. Både alkoholen och syran ska till en viss mån lösa upp lipidskiktet kring viruset så silverjonerna lättare kan ta sig in. Ta en tesked av silvergroggen var femte minut under en timmes tid så märker man att förkylningen klingar av och försvinner ofta inom några timmar. Man kan hålla vätskan under tungan och skölja runt i munnen någon minut innan man sväljer.

I USA säljs kolloidalt silver som kosttillskott, men i EU ändrades reglerna för några år sedan och säljs nuförtiden som vattenrening.

Här kan du läsa mitt inlägg om kolloidalt silver.

Här kan du köpa kolloidalt silver.

13. Örter

Salvia är exempel på en ört som har virusdödande egenskaper. Men det finns många olika örter man kan använda. Ät dem i sallader eller blanda en örtolja, eller brygg te av torkade örtblad. Eller använd dem i form av eteriska oljor, som är extremt potenta.

Det finns flera eteriska oljor som är effektiva mot virus. Inhalera dem i ångbad eller använd dem i luftfuktare. Läs mera i mitt blogginlägg här om hur du använder dem för hälsan.

skydda dig mot virus

14. Ketogen kost

I en ny studie på möss (inte nödvändigtvis applicerbart på människor med tanke på att människor och möss har olika kost) påvisas att en ketogen diet (låg andel kolhydrater) skyddar möss från dödlig influensainfektion (influensa A /IAV-infektion). Den ketogena kosten gav i en expansion av γδ T-celler i lungorna, vilket förbättrade barriärfunktionerna och därigenom förbättrade mössens skydd mot virus. Källa.

Även om du inte vill övergå helt till ketogen kost, lönar det sig att äta mera kvalitativ LCHF där du minska på kolhydrater och ökar intaget fett och inflammationsdämpande kost.

15. Sömn

Proteinet AcPb i hjärnan hjälper kroppen att besegra influensan när du sover, enligt en grupp forskare vid Centret för sömnforskning vid Spokanes universitetet i Washington, USA. När möss som saknar proteinet fick sömnen störd av forskarna kunde de inte ta igen sömnbristen efteråt när de fick möjlighet. I stället sov de mindre. Ibland kan djur sova djupare och intensivare för att kompensera för sömnbristen. Men dessa möss återhämtade sig inte.

Forskarna infekterade dem också med av musvariant av H1N1, svininfluensaviruset. Mössen utan AcPb sov mindre, rörde sig mindre, fick värre symptom och hade mycket högre dödlighet.

Proteinet verkar alltså vara nödvändigt för både sömnen och immunförsvaret. Forskarna är förvånade över att ett hjärnprotein kan ha så stora effekter när influensaviruset inte kan sprida sig i hjärnan. Vi ser influensan som en lungsjukdom, och vet inte ännu hur hjärnan är inblandad i att bekämpa ett virus i lungorna. Men ju mer vi kan sova när vi är sjuka, desto bättre är det. Källa.

Lyssna på Fanny och Ilas poddavsnitt om hur du kan förbättra din sömnkvalitet.

Om du har symptom på att du fått influensa…

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

 • Isolera dig från andra.
 • Använd andningsskydd när du rör dig bland folk och se till att den sitter tätt.
 • Hosta i en näsduk och släng den genast efteråt, eller hosta i armvecket.
 • Undvik att röra vid ytor utan handskar.

OBS! Om du misstänker Corona, ta genast kontakt med vårdcentral eller annan enhet! I Sverige kan du ringa telefonnummer 11313 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt. I Finland råds man att ringa sitt sjukhus.

Coronaviruset

Coronavirus har ett rundaktigt hölje med utskott runt om vilket gör att de får ett kronliknande utseende i elektronmikroskop, därav namnet. Endast ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor.

Det finns idag sju coronavirus som kan smitta och ge sjukdom hos människor. Fyra av dessa virus är vanliga och orsakar förkylning. Coronavirus indelas i minst tre subgrupper, alfa, beta, och gamma. De sju virus som orsakar sjukdom hos människa tillhör grupperna alfa och beta. Varianterna sars- och mers-coronavirus orsakar betydligt allvarligare luftvägssjukdom.

Det finns gedigna vetenskapliga studier om coronaviruset som ger sjukdomen sars, som spreds i världen våren 2003. Utvärderingar från det utbrottet, visar tydligt att sars-coronaviruset inte smittar under inkubationstiden. Bland samtliga kända virussjukdomar är det mycket ovanligt att man smittar under inkubationstiden. Däremot smittar många virus i samband med att sjukdomen bryter ut.

En del som är sjuka har dock bara milda symtom, speciellt i början av sjukdomen. Det är därför möjligt att bli smittad av någon med mild hosta och som inte känner sig sjuk. Överläkare Asko Järvinen, HUS, menar att man antar att upp till 80 procent av de som får smittan får en så lindrig version att de inte ens noterar det, och av de som faktiskt känner av sjukdomen så kommer högst 10-15 procent få en svår sjukdomsbild. Barn under 16 år verkar ha ett bättre försvar för de svåra formerna av coronaviruset. Antagligen är det så att barnens immunförsvar reagerar på coronaviruset på ett annat sätt än vuxnas. Det kan hända att de svåra sjukdomsbilderna orsakade av coronaviruset beror på människans immunförsvar, inte viruset i sig.

Sjukdomen som det nya viruset ger upphov till kallas covid-19, som står för coronavirus disease 2019. WHO uppskattar i dagsläget att dödligheten är 1–2 procent av de redan infekterade. Den siffran baseras på internationella studier.

corona

Covid-19 jämfört med en säsongsinfluensa

De flesta blir sannolikt infekterade av coronavirusen som orsakar vanlig förkylning någon gång i livet och man kan insjukna flera gånger. Coronaviruset heter severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, vilket förkortas sars-cov-2. Covid-19 (coronavirus disease 2019) är namnet på den sjukdom som viruset orsakar.

Covid-19 och säsongsinfluensa liknar varandra i och med att båda hos en andel av de sjuka kan ge en mycket allvarlig sjukdom.

Säsongsinfluensa som återkommer varje år, har cirkulerat i samhället under en lång tid. Därför har skyddet mot olika varianter influensavirus kunnat byggas upp i befolkningen.

Det man har rapporterat i en studie från Kina är att äldre personer och särskilt de med hjärt- kärlsjukdom, diabetes, kronisk lungsjukdom och högt blodtryck är överrepresenterade bland de svåra fallen. Studien visar också att det trots allt, bara är en mycket liten andel av dessa grupper som drabbas av svår infektion.

Hur smittar Coronavirus?

I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom nära kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. De allra flesta som smittas blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva.

Symptomen på Covid-19 är luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är vanligtvis 2–14 dagar, enligt WHO. Inget vaccin eller specifikt läkemedel mot covid-19 finns. Behandling som ges vid svårare sjukdom är inriktad på att stödja funktionen hos lungor och eventuellt andra påverkade organ.

Covid-19 är alltså en droppsmitta, vilket betyder att den uppstår när hosta och nysningar (eller kräkningar) ger en dusch av vätskedroppar som vanligen faller snabbt ner genom luften och som regel inte når längre än någon meter.

(När mindre droppar uppstår som t. ex vid nysningar kallas detta för aerosol-smitta. Dropparna kan nå den mottagliga individens ögon och slemhinnor direkt eller via händerna. Luftburen smitta ses framför allt vid virus som infekterar huden så som mässling, vattkoppor och smittkoppor, då viruspartiklarna virvlar upp i luften och kan färdas långa sträckor i luften.)

Man har sagt att denna typ av virus smittar från sjuka människor och inte genom föremål såsom paket och postförsändelser. Dock kan sars-cov, en snarlik virustyp till det virus som sprids nu, överleva upp till fem dagar på metall i rumstemperatur. Efter fyra dagar på trä och glas och i fyra till fem dagar på papper är samma virus också fortfarande aktivt. Det innebär att dörrhandtag, ledstänger, knappsatser till port- och pinkoder och andra ställen som många tar på kan lagra smittämnen från coronavirus under ganska lång tid.

Symptom

Sars, mers och covid 19-coronavirus kan orsaka svår nedre luftvägsinfektion med komplikationer i flera organ, bland annat njursvikt.

Infektion med övriga coronavirus kan ge milda förkylningssymptom, hosta, halsont och feber. I undantagsfall kan dock allvarligare sjukdomsförlopp med lunginflammation inträffa även för dessa coronavirus, men då framförallt hos de med hjärt-lungsjukdom, nedsatt immunförsvar eller hög ålder.

Andningsskydd

Munskydd skyddar inte dig som är frisk mot smitta; men den som är sjuk kan dock till viss del skydda omgivningen från vätskepartiklar vid till exempel hosta och nysningar. Ett andningsskydd skiljer sig dock från ett munskydd och används exempelvis inom sjukvården. Den typ av andningsskydd som oftast används har inbyggda filter med bland annat aktivt kol, som filtrerar bort smittämnen och andra partiklar från luften som man andas in. För att andningsskyddet ska ge avsedd skyddseffekt måste det anpassas till den som ska använda det. Träning och utbildning i hur man använder ett andningsskydd behövs också. N95 filter skyddar mot partiklar ner mot 0,3 mikroner (mikrometer) i diameter. Coronavirus mäter dock 0,12 mikroner! Jämför med en röd blodkropp som är 5 mikroner.

Observera att information om covid-19 och hur den beter sig uppdateras kontinuerligt, så följ myndigheternas rekommendationer vartefter de uppdateras!

Om du bor i Sverige rekommenderar jag att du läser på Folkhälsomyndigheten och Krisinformation om Coronaviruset, eftersom ny info uppdateras kontinuerligt på deras kanaler.

Om du bor i Finland kan du hålla dig uppdaterad om läget på Institutet för hälsa och välfärd THL och Arbetshälsoinstitutet TTL.