fbpx

Inlägget om diy-handsprit innehåller adlinks till Bodystore och Jordklok.

Handhygien

Handhygien är verkligen a och o just nu, eftersom en stor del av alla smittor sprids via händerna. Då är handsprit bra att ha. Men tyvärr är de slutsålda på flera håll och ibland kan de också ha parfymer och andra onödiga kemikalier i innehållsförteckningen.

Att tvätta händerna med varmt vatten och tvål är ett effektivt sätt att skydda sig mot virus. Enligt Vårdguiden 1177 och Folkhälsomyndigheten är det inte nödvändigt att använda handsprit om man har tillgång till tvål och vatten. Jag använder en tvål med aktivt kol.

Men är man på språng har man kanske inte alltid tillgång till tvål och vatten. Då kan det vara bra att handdesinfektion i handväskan eller jackfickan.

Här kommer två olika recept på handdesinfektion. En återfuktande handsprit (eller alcogel som den ibland också kallas) och en desinfekterande handspray.

1. Handsprit

Receptet ger 1,5 dl och kan fördelas på 5 st 30 ml flaskor, 3 st  50 ml flaskor att ta med sig i handväskan, eller gör en större sats för 100 ml flaskor att ha hemma.

Ingredienser

 • 1 dl alkohol (etanol eller isopropylalkohol, 75%)
 • 2 msk aloeveragel och/eller rent vatten
 • 1 msk glycerin

Gör såhär

 1. Blanda samman alla ingredienser
 2. Häll på flaska med pump- eller spraykork och skaka om väl
 3. Klart!
 4. Skaka om före varje användning

Alkoholhalten i slutprodukten måste vara minst 60 % för att vara effektiv på virus och bakterier. Du kan köpa etanol eller isopropylalkohol med hög alkoholhalt. Men eftersom det är brist på dessa kan du också använda T-röd som är 75% och säljs på de flesta bensinstationer. T-röd innehåller dock en del tillsatser för att göra den odrickbar.

Huden kan bli torr eller irriterad om man använder handsprit flitigt, då alkohol är starkt uttorkande. Glycerin är effektivt återfuktande och kan med fördel utgöra 8-12% av slutprodukten. Aloevera gör din handsprit mildare.

Glycerin och aloeveran förhindrar detta, men är du extra känslig kan du behöva smörja in händerna efter användning. Olja ska undvikas i själva desinfektionen, men kan smörjas in i händerna efteråt.

Kokosolja är i och för sig bakteriedödande och virusdödande, men enligt Organic makers ska man inte använda vegetabilisk olja som t.ex. kokosolja i handdesinfektion, eftersom fetter inte löser sig i alkohol. Det finns nämligen en risk att oljan blir ett hinder för alkoholens virusdödande effekt.

VARNING! Handsprit är brandfarlig, eftersom den innehåller höga halter alkohol! Det är viktigt att använda handspriten på rätt sätt, och gnugga in den ordentligt i händerna tills de känns torra. Annars kan exempelvis elektrisk utrustning antända handspriten om man har otur.

Antiseptiska örter och eteriska oljor

Gör ett spritutdrag, alltså en tinktur (här finns beskrivning hur man gör) med johannesört som är virusdödande. Använd tinkturen istället för ren alkohol i receptet. Du kan också använda den som den är.

Du kan också använda eller tillsätta eteriska oljor med virusdödande egenskaper. Till dem hör basilika, bergamott, citron, citronmeliss, eukalyptus smithii, geranium, kajeput, lavendel (på spruckna blåsor), myrra, niaouli, ros, tea tree, timjan (linaloltyp).

Som doftsättning i handspriten ovan kan du lägga till 1,5 ml eterisk olja (alltså ca 30 droppar).

Droppa en droppe outspädd eterisk olja av till exempel citron eller tea tree och gnid mellan händerna.

Här hittar du eteriska oljor av bra kvalitet. Om du bor i Finland kan du beställa härifrån istället.

Echinacea– och rosmarinextrakt ska också ha liknande egenskaper.

Propolis förekommer i flera naturmedel för sina antibiotiska egenskaper. Bland annat lär det döda influensavirus, samtidigt som det fungerar som en antioxidant som stärker immunförsvaret.

Här kan du läsa mer om eteriska oljor för husapoteket.

2. Desinfekterande handspray

Denna är så enkel att det enda du behöver är en ingrediens och en sprayflaska. Kan det ens kallas recept? Jag vet inte. Men ett bra tips är det iallafall!

Ingrediens

Gör såhär

 1. Om du köpt starkare än 3 %, kan du blanda ut med destillerat vatten. Men 3 % är det vanliga.
 2. Häll på flaska med pump- eller spraykork
 3. Spraya rikligt och gnid in båda händerna och mellan fingrarna och låt lufttorka.
 4. Skölj inte av händerna efteråt, eftersom effekten sker inom 1 minut.

3% väteperoxid är bakteriedödande och kan användas som sårtvätt, ytdesinfektion och handdesinfektion, och verkar antiseptiskt mot de flesta typer av mikroorganismer. Den luktar inte, klibbar inte, svider inte och torkar inte ut huden. Dessutom har en långtidsverkande effekt och är snäll mot både kropp och miljö.

Efter användning lämnar bara slutprodukterna syre och vatten.

Väteperoxid tar effektivt bort både grampositiva och gramnegativa bakterier, virus, mikroorganismer, bakteriell biofilm, svampar, jäst, mögel och bakteriesporer. En annan bra grej att känna till är att mikroorganismer inte kan utveckla resistens mot väteperoxid.

Sårtvätt

Du kan också använda väteperoxid för bland annat sårtvätt. Spraya då direkt på såret och upprepa några gånger. Då det aktiveras så kan det löddra och bubbla i såret, men det är bara syre som släpper från väteperoxiden då den reagerar. Man brukar säga att man ”kokar ur” såret. Upprepa behandlingen tills såret ser rent ut och inte är infekterat.

Här kan du läsa mer om handhygien, men också hur du undviker smitta och skyddar dig från virus.

handsprit