Blogginlägget om torra händer är i samarbete med Glimja och innehåller adlinks.
Har handtvätt eller handsprit gett dig torra, frasiga eller spruckna händer? Du är inte ensam.
Men idag ska jag ge dig 6 gröna, sköna tips på hur du kan undvika torra händer.
Huden producerar hela tiden oljor, alltså fett, som ska hålla den mjuk och elastisk. Miljön på huden är också en barriär och en del av vårt immunsystem som ska göra huden ogynnsam för skadliga bakterier och mikroorganismer.
Den torra huden har inte tillräckligt av de fuktighetsbevarande, oljiga ämnena som ska finnas i huden. Det gör att fukten lättare dunstar bort och då kan huden bli ömtålig och irriterad, rödflammig, fjällig och få sprickor, klia och strama.
6 tips på hur du slipper torra händer
Hur och med vad vi tar hand om vår handhygien är alltså avgörande för mjuka och lena händer. Här kommer 6 gröna tips för hur du får tillbaka mjuka och lena händer.
1. Välj naturlig fast tvål
Vanligaste orsaken till torra händer är att man tvättat händerna ofta eller med för starka tvålar. Eller både och! Flytande tvål innehåller ofta uttorkande tensider. De gör att det löddrar och är till för för att lösa fett och smuts, men de löser också upp hudens egen skyddsbarriär. En av de vanligaste är natriumlaurylsulfat, och det kan förkortas SLS eller SLES på flaskan.
Välj istället en fast tvål gjord på naturliga återfettande oljor och återfuktande glycerin som tvättar rent, utan att torka ut huden. Löddret kommer då från de naturliga oljorna som förtvålats. Allra bäst för dina händer är om tvålen är överfettad, alltså om den innehåller mer oljor än vad som förbrukats i förtvålningsprocessen.
Här finns tvålar som är effektiva mot smuts och skonsamma mot händerna.
Om du är ute på språng kan det vara svårt att slippa de uttorkande flytande tvålarna på offentliga toaletter. Riv lite av din egen fasta handtvål med ett rivjärn och ta med dig tvålflingorna i en liten burk som du kan ha i väskan eller jackfickan.
Tänk på att varmt och hett vatten i sig har uttorkande effekt. Tvätta därför i ljummet vatten och klappa huden torr med handduken efteråt i stället för att gnugga.
2. Diska skonsamt
Diskmedel är också starkt uttorkande, så undvik att få diskmedel på huden.
Använd handskar om du ska diska för hand. Eller diska som jag brukar göra: genom att spraya diskmedelsvatten på det du ska diska och sen skrubba rent och skölja. I sprayflaskan blandar jag 1 del miljömärkt diskmedel eller naturlig castile tvål och 4 delar vatten.
3. Välj mildare handsprit
Handsprit är bra när du inte har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten. Men om du “spritar” händerna för ofta blir det alltför uttorkande för händerna. Handsprit gör inte händerna renare än vad tvål och vatten gör!
Det finns mildare former av handsprit om du har känsligare hud. Här har jag delat ett recept hur du kan tillverka egen handsprit. På Glimja finns också en färdig handsprit som är skonsammare för huden när du verkligen behöver ha någon form av handsprit.
4. Skydda dig mot kyla
Nu när våren här är detta kanske inte ett problem, men när vi vintertid växlar mellan kylan utomhus och värmen inomhus kan även det ha en uttorkande effekt. Använd alltid handskar eller vantar när du går ut i kylan.
5. Smörj in torra händer ofta
Varje gång du tvättat händerna ska du smörja in dem med en naturlig, ekologisk olja, salva, kräm eller gel. Välj gärna en med probiotika som återställer huden naturliga barriär mot skadliga bakterier om du använder handsprit ofta. Ta dig tid att massera in händerna och verkligen jobba in oljan i huden.
Hemma är det smidigt att alltid ha en flaska eller burk vid handfatet så man kommer ihåg. Och om du är ute på språng kan du ha med en liten flaska eller burk tillsammans med burken med tvålflingor.
Olja eller kräm?
Om du väljer en olja eller vaxsalva, så se till att massera in den medan händerna är fuktiga, eftersom den inte innehåller vatten. Det tar ofta lite längre för den att absorberas, och händerna kan kännas kladdiga längre än med en kräm. Fuktiga händer gör dock att den absorberas snabbare och tillför både fukt och fett till huden. Personligen föredrar jag oljor och vaxer.
En handkräm innehåller både olja och vatten och absorberas ofta snabbare. Praktiskt om du är ute på språng.
Använd till exempel olja eller vaxsalva till natten och ha handkrämen i din handväska för snabb applicering dagtid.
6. Lyxa till det med ett handspa mot torra händer
Kommer du ihåg när vi gjorde olika sorters fotspa ifjol? Varför inte göra ett handspa?
Börja med att göra ett bad i en liten balja eller kar med 1 msk magnesiumsalt eller epsomsalt och ljummet vatten (inte hett).
Tillsätt gärna lite örter eller eteriska oljor.
- Låt händerna ligga i blöt i 10-15 minuter.
- Peela försiktigt bort död hud genom att massera händerna med använd kaffesump eller socker.
- Skölj dem rena.
- Massera sedan in händerna med en tesked fet olja eller salva som innehåller vax. Massera en god stund.
- Sätt på dig ett par bomullsvantar och låt det verka hela kvällen och gärna över natten.
Upprepa insmörjningen med bomullsvantarna varje vecka eller flera gånger i veckan.
Har du fler tips på hur du undviker torra händer? Tipsa gärna i kommentarerna!
Hej. Gillar verkligen din o Fannys podd. Detta har inget med inlägget att göra men vill fråga tre frågor.
1. Du pratar ju varmt om chaga och jag har nu köpt. Insåg dock att jag inte hört vad du anser att chagan medfört för positivt för just dig?
2. Jag har använt kollagen från nyttoteket en tid, men påsen är nu slut. Har en påse gelatin, även den från nyttotekey. Kan man använda gelatin på samma sätt som kollagen, samma effekter? Känns inte som att jag använder gelatinet i så stor utsträckning annars.
Hoppas du förstår frågan.
3. När man tar vitaminer o probiotika i tablettform, kan man ta alla på en gång eller pausa men kan varje intag? Tänkte på om det spelar ngn roll för upptaget..
Hej Milla!
Tack! Så kul att du gillar podden! 🙂
1. Jag skulle säga ett starkare immunsystem i första hand med öven finare hy. Nu äter jag nu ganska många olika grejer, så en del saker är svåra att avgöra vad som beror på vad. 🙂 Men jag brukar ofta (inte alltid) klara mig undan förkylningar och spnt när andra blir sjuka. Det tror jag är stor del chagans förtjänst.
2. Du kan absolut använda gelatinet för samma hälsoeffekter som kollagen. Skillnaden är att gelatinet ger gelé, vilket inte kollagenet gör. Men drick i ett glas vatten till exempel.
3. När du tar dem tillsammans får du bättre effekt av allihopa. Du kan också ta i samband med måltid, eftersom de ju är tänka att komplettera näringsinnehållet i din kost. Själv tar jag alla tillskott i samband med lunch eller middag. Ibland frukost eller kvällsmål.
Sen kan jag ta extra utöver det – vid behov. Till exempel magnesium till natten om jag har tränat under dagen eller har värk.
Lycka till! 🙂
Tack precis vad jag behövde tips om nu. Är så himla torr om händerna men även om kroppen speciellt benen. Behöver smörja in mig även på morgonen. Har du skrivit ngt inlägg om det? Hur tahand om en torr kropp? Ex vad tänka på vid dusch och sen olja/kräm efteråt.