fbpx

Inlägget om att detoxa badrumsskåpet är i betalt samarbete med Glimja.

Många av de produkterna som vi smetar på våra kroppar idag innehåller ämnen som påverkar både vår hälsa och miljön negativt. Dels innehåller de potentiellt hälsofarliga kemikalier och dels är de svåra för naturen att bryta ner. 

Våra barn är extra känsliga, så välj ekologiskt och miljömärkt till barn och unga, och även till dig själv om du är gravid eller ammar.

Suspekta ingredienser

Tvålar, deodoranter och hårvårdsprodukter kan idag innehålla uttorkande, hormonstörande och allergiframkallande kemikalier. 

Och det är väldigt märkligt att ämnen som påverkar våra hormonsystem får finnas i våra vanliga hygien- och skönhetsprodukter? Då vi dessutom vet att många processer styrs av hormonerna, allt från matsmältning till reproduktion och hjärnans utveckling.

Många kemikalier i parfymer kommer från petroleumindustrin och kan vara allergiframkallande och hormonstörande. Slipp dessa genom att välja produkter som är parfymfria eller som är doftsatta med rena, eteriska oljor.

I tandkrämer och peelingprodukter kan det finnas plastpartiklar, som åker via vårt avloppssystem ut i haven där de äts upp av fiskar – som vi sen äter.

I hudkrämer, smink och även rakkrämer kan det finns högfluorerade ämnen, PFAS, som kan orsaka leverskador, påverka djurs fertilitet och som inte bryts ner i naturen.

Vi som bor inom EU med världens bästa kemikalielag kanske känner en form av trygghet. Tyvärr är det nog en falsk trygghet då lagen fortfarande är tyvärr alldeles för tam. Vi måste som konsumenter därför lära oss hålla kolla på dessa ämnen själva, tills lagen blir striktare. 

Detoxa badrumsskåpet

Jag har jobbat på att detoxa badrumsskåpet hemma hos mig i flera omgångar! Jag tänkte nu därför ge en del enklare och andra mer avancerade tips, så kan du själv välja vad som passar dig och ditt badrumsskåp när du vill övergå till snällare produkter.

Färdiga produkter

Tycker du det känns svårt att hålla kolla på allt? Kanske du vill köpa produkter som du vet att innehåller bara bra ingredienser utan att behöva lära dig alla krångliga ord?

På Glimja har ett erfaret team noggrant valt ut alla produkter i sortimentet, så behöver du inte själv göra detektivarbetet. Det finns ett stort urval du kan välja och vraka bland om du vill börja detoxa badrumsskåpet.

Tvätta händerna

Det finns en uppsjö bra alternativ som inte innehåller uttorkande tensider och andra onödiga kemikalier. Du kan välja mellan en fast tvål (mitt val) eller flytande tvål.

Tvätta ansiktet

Att rengöra ansiktet varje kväll är viktigt för att huden ska kunna “andas” och hyn ska hållas fin. Huden i ansiktet är ömtåligare än den du har på resten av kroppen. Här finns ett urval produkter för ansiktsrengöring

Avsluta med att smörja in ansiktet med en nattkräm eller ansiktsolja.

Morgonrutinen kräver ofta inte lika grundlig rengöring. Dock kan det vara bra att tillföra fukt och olja. Sommartid är solskydd också en god idé för att förhindra solskador och tidiga rynkor.

Smink

Efter morgonrutinen vill en del använda mer eller mindre smink. Det finns idag en hel del sminkprodukter att välja mellan som innehåller bara bra grejer.

Tvätta kroppen

Min favorit är definitivt denna svarttvål som är en ekologisk pasta som består av olivolja och krossade oliver. Svarttvålen är perfekt till kroppspeeling. Applicera på kroppen och skrubba försiktigt med en tvätthandske. Skölj sedan med varmt vatten.

Här finns även en del andra tvålar du kan välja mellan.

Barn behöver sällan tvättas med tvål eller använda schampo. Bara vatten eller en ekologisk badolja räcker oftast.

Tvätta tänderna

Visste du att vi spottar ut över 3 dl tandkräm i året per person? Det åker sen ut i våra vatten med kemikalier och mikroplaster till våra fiskar. 

Här finns några bättre alternativ som inte innehåller onödiga och miljöbelastande ämnen.

Tvätta håret

Undvik uttorkande schampon med starka tensider och balsam med silikoner och mineraloljor. Välj istället milda och vårdande schampon, balsam och hårprodukter.

Jag använder själv Bruns schampon och balsam och är helt förälskad i deras hårinpackning. Jag använder Bruns balsamspray och hårsufflé i fuktigt hår och det har gjort mirakel med mina toppar som annars lätt blivit torra och kluvna tidigare. 

Om du vill leka med din hårfärg, är det smart att välja örtfärger framom “vanliga”. De vanliga är ofta starkt allergiframkallande och hormonstörande och experterna avråder från att färga håret om man är gravid eller under 16 år. Gå därför till en Grön Salong-certifierad frisör som har produkter utan farliga kemikalier eller experimentera hemma med örtfärger.

bruns

Deodorant

Deodorant döljer eller tar bort lukt medan antiperspirant täpper till och hindrar svetten att få komma ur kroppen. Dessutom hindrar den vår egna kroppsdoft att komma fram, den vi omedvetet följer då vi väljer partner till exempel. Du lär kanske lukta litegrann till en början då all som lagrats i dina svettkörtlar ska ut och det kan ta ett par veckor tills du inte luktar längre. Men för vissa går det i ett huj.

Här finns ett gäng du kan välja mellan.

Satsa på hållbart

Välj till exempel din rakhyvel i rostfritt med utbytbara rakblad och använd aleppotvål som raklödder och härlig morotsolja efteråt för sommarfina ben.

Välj en komposterbar tandborste i trä eller bambu och kör på menskopp eller återanvändbara mensskydd. Dessa är hållbara alternativ när du vill detoxa badrumsskåpet.

Gör det själv

Är du mera hard core? Eller är du en sån som gillar DIY (do it yourself)? 

Det enklaste sättet att detoxa badrumsskåpet och att ha full koll på vad som finns i dina produkter, är faktiskt att göra dem själv. Du kommer väldigt långt med naturliga oljor, bikarbonat, salt och eteriska oljor.

Tvätta händerna

Fast tvål 

Om du har tid, lite tålamod och gillar att göra själv kan du göra egen fast tvål. Det är fantastiskt kul, men är en del jobb och sen så tar det några veckor innan den mognat så att du kan använda den. Väldigt skoj dock!

Peelingolja

Ett snabbare sätt är att blanda olja med lite socker eller salt i en liten skål i badrummet. Sätt med en liten sked så du kan skopa upp lite och sätta i handflatan utan att behöva doppa ner fingrarna och skrubba sen händerna rena. Skölj händerna först och massera sedan in peelingoljan grundligt. Skölj sen händerna med varmt vatten och torka dem torra. 

Sockret ger peeling och saltet är dessutom bakteriedödande. Oljan löser upp smuts och återfettar händerna.

Tvätta ansiktet

Enklaste sättet att tvätta ansiktet är att först skölja med ljummet vatten och sen massera in en rengörande olja, t.ex. kokosolja eller jojobaolja. Torka sedan rent med en fuktig svamp eller bomullsrondell.

Tvätta kroppen

Ett sätt är att massera in kroppen med en hudolja innan du går i duschen. Oljan löser upp smuts utan att torka ut huden. Gå sen i duschen som vanligt. 

Skrubba kroppen med havremjöl eller kaffesump för att få bort gamla döda hudceller och få igång blodcirkulationen.

Eller gör ett bad med 1 dl badsalt och en matsked hudolja.

Du kan också använda din hemlagade, fasta tvål för till exempel armhålorna. Använd en skrubbhandske om du inte torrborstat innan.

Tvätta tänderna

Visste du att du kan göra egen tandkräm? Här kommer ett recept som jag brukar göra:

Spotta gärna i skräpkorgen och inte i handfatet, eftersom kokosoljan stelnar vid 25 grader och du knappast vill riskera att få stopp i rören.

Du kan också komplettera din tandvårdsrutin med oil pulling. På bilden ser du oil pulling-tabletter jag gjort med kokosolja och aktivt kol. Här hittar du receptet.

Tvätta håret

Gör eget schampo, eller kör nopoo-metoder. Tvätta håret med rågmjöl, naturligt balsam eller bara vatten och avsluta med surskölj för att “stänga” hårets fjäll så det blir glansigt och lättskött. 

Förläng tiden mellan tvättar med ett torrschampo, mald arrowrot eller kanel.

Deodorant

Varför inte göra din egen deodorant? En enkel, men effektiv sådan och dessutom det bästa av allt: fri från gifter!

Kokosoljan har svampdödande och antibakteriella egenskaper, vilket gör att det inte blir lika mycket reaktioner med svetten och därför mindre lukt. Om du inte behöver så effektiv deodorant kan det räcka med bara lite kokosoljan i armhålan.

Bikarbonat absorberar lukt, är bakteriedödande och har en rad läkande effekter på kroppen. Om du har känslig hud, kan du försöka lämna bort denna. Vissa reagerar på dess höga pH-värde med hudirritation.

Majsstärkelse suger upp vätska och ger en torrare konsistens. Jag brukar lämna bort denna ibland. Du kan också använda potatismjöl.

Om du vill kan du välja doft på deodoranten och ta din favorit bland eteriska oljor. 

Ungefär ett kryddmått masseras in i vardera armhålan, så inga feta fläckar lämnar på tröjorna.

Salvor och krämer

Bivaxsalvor är suveräna på torr hud eller småsår och lätta att göra själv. Bara smält samman bivax och en olja. Här hittar du instruktioner för hur jag brukar göra.

Släng gamla produkter

Har du sett att badrumsprodukter har ett bäst-före-datum? På förpackningen finns en bild av en burk och hur många månader produkten håller efter att du öppnat den. Efter det datumet kan de till exempel orsaka allergier på grund av att produkten börjat oxidera eller om det är en solkräm kan effekten avta. 

Gå igenom dina produkter i badrummet och gör dig av med gamla produkter. Sortera nagellack, hårfärg, sprayburkar och parfymer som farligt avfall!

Se upp för “green washing” när du köper nya produkter. Ibland hittar du nämligen gröna löv, djur och andra påhittade märken på förpackningen som står för ingenting, utan vill lura dig att det är en naturlig och giftfri produkt. Och bara för att den kallas “ekologisk” kan det ibland betyda att bara en enda ingrediens är av ekologiskt ursprung.

Byt ut successivt!

När du ska detoxa badrumsskåpet, var smart och byt ut en gammal produkt varje gång den tar slut och försök hitta ett bättre alternativ. På så sätt skapar du gradvis ett mera hållbart och giftfritt badrumsskåp – enkelt, smidigt och ekonomiskt.

Lycka till!