fbpx

Inlägget om eteriska oljor i hemmet innehåller adlinks till Glimja.

Det här är nu den fjärde delen i serien om eteriska oljor i hemmet och handlar om hur du kan använda dem i städning och dom doftsättare i hemmet.

Här kan du läsa del 1 – en introduktiondel 2 om husapoteket, del 3 om för skönhet och hudvård och del 5 om hårvård.

Eftersom eteriska oljor är flyktiga kan de också användas i “gasform” för att doftsätta luften i hemmet. Dofterna kan man sprida på olika sätt, men luftfuktare är vanliga idag.

Det finns också rökelsevätska och fast rökelse och tidigare brukade man också göra pomandrar, luktpåsar och potpourrier, men detta inlägg kommer att handla om eteriska oljor i huvudsak.

Eteriska oljor i hemmet

Eteriska oljor är underbara för att lyxa till rengöringsmedel och lyfta rummet lite extra vid städning.

Eteriska oljor vid städning

Några exempel på eteriska oljor som passar vid ekostädning och rengöring är:

 • Dofter från citron och andra citrusdofter.
  • Bra på att neutralisera dålig lukt.
 • Dofter från tea tree, tall och andra trädofter.
  • Bakteriedödande och bra vid golvtvätt i kök och badrum.
 • Dofter från lavendel eller blomster.
  • Lugnande och håller borta skadedjur såsom mal.
 • Dofter från pepparmynta eller eukalyptus.
  • Ger en fräsch och ren doft och är effektivt mot skadedjur.

Här hittar du eteriska oljor av bra kvalitet.

I köket är citron kanske den främsta och mest användbara eteriska oljan. Ta bort fläckar från träytor med några droppar citronolja på en torr handduk. Eller torka en fläckig skärbräda, illaluktande kylskåp, klistermäeken och kritor på väggen med en våt trasa och några droppar citronolja.

Du kan också fräscha upp disktrasan med hett vatten och citronolja.

eteriska oljor

Rengöringsspray

Ta en glasflaska med spraymunstycke och fyll den med ca 100 ml vatten och eteriska oljor med rengörande och antiseptiska egenskaper.

 • 8 droppar eukalyptus eller lavendel
 • 8 droppar citron eller mynta
 • 8 droppar tea tree eller tallbarr

Blanda vattnet och oljorna i en sprayflaska. Tillsätt mer eteriska oljor om du vill ha mer doftstyrka.

Skaka flaskan före användning, då eteriska oljor inte löser sig i vattnet utan snabbt lägger sig på vattenytan. Spraya i luften för en friskare inomhusluft.

Allrengöringsmedel

För att göra ovanstående recept till ett allrengöringsmedel kan du tillsätta några droppar diskmedel och spraya på smutsiga ytor. Torka sen rent med en fuktig trasa.

Badrum

Ta två deciliter bikarbonat, 24 droppar eterisk olja av tea tree-olja och samma mängd av grapefrukt. Blanda väl. Skölj av tvättfat, toalett och badkar med ljummet vatten och strö sedan på pulvret och skrubba ytorna med en trasa eller svamp. Skölj rent efteråt.

Dammsugare

Ett gammalt husmorstips är att droppa parfym på dammsugarens utblåsningsfilter. Doften sitter kvar rätt länge och behöver inte förnyas varje gång.

Skurvatten

Droppa 15-20 droppar eteriska oljor i skurvattnet när du våttorkar golven. Här passar tyngre dofter såsom tall eller andra träddofter, fräscha dofter såsom citron eller andra citrusdofter eller blommiga dofter om du gillar lite sötare dofter.

Sköljmedel

Om du använder parfymfria tvättmedel (vilket jag rekommenderar), kan det kännas konstigt i början med en ren tvätt som inte doftar någonting. Om du vill kan du då droppa 5-10 droppar eterisk olja direkt i tvättmaskinens trumma eller i tvättmedelsfacket eller i sköljmedelsfacket. Här passar citron väldigt bra.

Om du tvättar sängkläder eller linnetyg kan det vara fiffigt att välja lavendel. Det är ett gammalt trick för att hålla bort malen från linneskåpet.

Man brukar också göra små tygpåsar med torkade lavendelblommor som man sätter i linneskåpen med samma syfte. Såna broderade vi och sydde åt oss när jag gick i lågstadiet. (Vore kul om jag lyckades hitta den påsen igen.)

Eterisk olja av eukalyptus lär också ta död på sängkvalster. Tillsätt 25 droppar eterisk olja av eukalyptus när du tvättar sängkläder för att hålla kvalstren borta.

Andra lämpliga dofter är apelsin, grapefrukt, mandariner och citrusfrukter, ros, lavendel, jasmin och andra blommor.

Torktumlare

Droppa 5-10 droppar eterisk olja på en tygbit och lägg med den med de övriga textilierna i torktumlaren. Eukalyptus motverkar även mikroorganismer och håller tvätten fräsch helt naturligt.

Stryka kläder

Man kan också sätta eterisk olja i sprayflaskan som du sprayar textilierna med när du ska stryka kläder. Eller om du har ett ångstrykjärn kan du tillsätta ett par droppar i vattnet.

De flesta eteriska oljor är tunna och ger inga fläckar på textilier. Det gör däremot absoluter och resinoider som båda innehåller harts- och vaxrester.

Aromer i hemmet

Att doftsätta hemmet kan både ha effekter på ohyra, ha hälsobringande effekter eller effekter på humöret, eller helt enkelt bara dofta gott.

När det gäller dosering är det bäst att prova sig fram. Men utgå från att du ska ta färre droppar av starka och tunga oljor, och fler av lätta och flyktiga. Mer är inte alltid bättre! Till exempel kan en olja som är lugnande i låg dos kan bli stimulerande i hög dos, börja irritera ögonen eller ge illamående och huvudvärk. Så börja alltid med låg dos!

Rummets storlek spelar förstås också en stor roll, liksom ventilation, luktsinne och oljans doftintensitet.

Starta försiktigt, gärna med lägre doser än exemplen nedan. Öka successivt mängden och tiden som oljan förångas!

Använd dofter hemma för att skapa mer avslappnande, balanserade eller angenäma utrymmen, för att öka din kreativitet eller lycka, eller för att rensa och rena rum.

Här hittar du eteriska oljor av bra kvalitet.

Doftpinnar av rotting eller bambu

Doftpinnar av rotting eller bambu sprider inte bara doften varsamt och långsamt, utan är också fina att se på. Du behöver varken eld eller elektricitet och du kan ersätta pinnarna själv när du ser att de är mättade.

Rumsspray

Om du vill göra eget rumsspray ger till exempel rosmarin och pepparmint en fräsch och ren doft.

För en vanlig rumsspray kan du använda upp till 2 % eterisk olja. Det motsvarar alltså 50 droppar per dl. Det är vanligt med rumsspray speciellt i förkylningstider. Läs här om eteriska oljor i huskurer.

Vattenskål

Det finns många sätt att tillföra mera fukt till luften hemma och samtidigt addera eteriska oljor för doftsättning. Det här antagligen den enklaste metoden. Droppa eterisk olja i en skål med vatten och placera den i rummet.

Tips! Om du blandar i ättika i vattnet så renas dessutom rummet från dåliga lukter.

Fuktig svamp

Koka upp vatten och doppa ner en svamp. Droppa sedan eterisk olja på svampen och placera den i en liten skål i rummet. Du kan återfukta den med med kokhett vatten vid behov.

Värmeelement

Jag minns att min mormor hänga mindre kärl/behållare som hon fyllde med vatten och hängde på elementen hemma. Det var ett sätt att återfukta luften. Man kan också här droppa i några droppar eterisk olja för att få doftspridning i rummet på samma gång som det återfuktas. Oljan desinfekterar samtidigt vattnet, som helst ska vara destillerat.

Om man inte har något kärl som passar kan man också väta en tygbit eller handduk och droppa på några droppar eteriska olja och bred ut på elementet.

Doftlampa / aromalampa

Förr i tiden kunde man fylla ett metallkärl med rosenvatten och kryddor och ställa på elden. Där fick det stå och fick ånga av.

Dagens aromalampor fungerar enligt samma princip. Fyll en skål med vatten och 5-10 droppar eterisk olja och ställ den över ett ljus.

Kom ihåg att det måste vara rätt mycket vatten, eftersom rena eteriska oljor kan fatta eld vid hög värme!

eteriska oljor

Aromspridare

Det har blivit allt vanligare med elektriska aromspridare och de kommer i olika prisklasser. En del fungerar genom att värma upp vattnet och andra skapar ultraljudsvibrationer som formar en typ av dimma runt enheten. De räcker ofta till hela huset. Du behöver bara 4-5 droppar olja och lite vatten.

Här finns en luftfuktare av märket Humio ”3 i 1” som är ultraljudsluftfuktare, lampa och doftgivare i ett. Där tillför man eteriska oljor i ett fack. Den är säker, lätt att använda och lätt att underhålla.

humio

Elektrisk luftrenare / luftfuktare

Här det enkelt att bara droppa ca 10-20 droppar på filtret och låta doften spridas i rummet.

Gamla spisplattor

Det här är ingen metod jag rekommenderar, eftersom rena eteriska oljor kan fatta eld vid hög värme!

Men du vet ju att gamla spisplattor har en liten fördjupning i mitten. Denna brukade man fylla med en sked vatten och sedan droppa på några droppar eterisk olja. Eller så kunde man stänka par droppar på varm platta, vilket gjorde att det sprakade till och spred doften.

Glödlampa

Droppa eterisk olja på en släckt och sval glödlampa. Doften avges när lampan tänds.

Det får inte bli så varmt att oljan bränns! Bättre är då att droppa i en reflexavskärmare påsatt på glödlampan – som gjord för doftavdunstning.

Stearinljus

Tänd ett stearinljus och låt vaxet smält litegrann runt veken. Släck sen ljuset och droppa lite eterisk olja i det smälta vaxet. Tänd sen ljuset igen.

Genom att hålla veken kort så kan du göra så doften varar längre.

OBS! Droppa inte eterisk olja direkt på brinnande ljus! Oljorna flammar upp. Dessutom är det inte särskilt effektivt eftersom oljan försvinner på några sekunder.

Brasa

Droppa en droppe eterisk olja på varje vedklabb innan du tänder brasan. Låt gärna veden dra åt sig oljan en stund.

Obs! Droppa inte eterisk olja in i en brinnande brasa. Oljorna sprakar och kan i värsta fall flamma upp i lågor.

Bilen

Ge bilen fräschare doft genom att blanda 2 dl vatten med 5 droppar eterisk olja av rosmarin och 5 droppar av lavendel i en sprayflaska. Skaka om väl och spraya på bilsätena.

Väggfärg

Låter det konstigt tycker du? Ja, det är väl inte precis vanligt här. Men vid moskébyggen blandar man rosenvatten eller mysk i murbruket. Då sprids doften sen när solen ligger på.

Om du vill doftsätta väggfärg räcker det med några droppar eterisk olja per liter färg. Se till att välja giftfri väggfärg.

Doftsätt tyg

Dränk in en bomullstuss med eterisk olja och lägg den i en påse tillsammans med det som du vill parfymera och låt ligga och dra i ett par dagar till veckor. Eller placera tussarna i skåp, lådor och rum som behöver fräschare doft.

Metoden kan användas för att parfymera papper, textilier och läder. Exempel på doftsatta textilier är insektsbortstötande sjalar och näsdukar mot sjösjuka och vid förkylning.

Men kan också blanda vatten och eterisk olja och dränka in textilierna med blandningen. Gör svalkande strumpor med pepparmynta på sommaren, och värmande med ingefära på vintern. Du kan också droppa några droppar outspädd eterisk olja på läderhandskar.

Droppa 2 droppar eterisk olja av tea tree, citron eller lavendel direkt i illaluktande skor för att ta bort svettlukt. Fungerar bäst förebyggande direkt efter användning, eftersom oljorna hindrar bakterierna som får skorna att lukta illa.

Insektsmedel

Många växtdofter kan fungera bortstötande på flugor, myggor och andra småkryp. En del till och med dödar dem.

Det här var nu den fjärde delen i serien om eteriska oljor. Här kan du läsa del 1 om den kompletta guiden, del 2 om husapoteket och del 3 om för skönhet.

Här hittar du eteriska oljor av bra kvalitet.