fbpx

Inlägget om eteriska oljor för hår innehåller adlinks till Glimja.

Det här är nu den femte delen i serien om eteriska oljor och detta inlägg handlar om eteriska oljor för skönhet med fokus på hårvård.

Här kan du läsa del 1 – en introduktiondel 2 om husapoteket, del 3 om för skönhet och hudvård och del 4 om hemmet och städning.

Eteriska oljor för hår

Eteriska oljor för hår kan användas i många olika typer av hårvårdsprodukter såsom i balsam, schampo, håroljor och inpackningar. Beroende på vilken eterisk olja du väljer kan den ge volym, glans, motverka mjäll eller ha andra välgörande egenskaper för ditt hår.

Här hittar du eteriska oljor av bra kvalitet.

DIY

Tillverka själv dina hårvårdsprodukter eller köp oparfymerade produkter och tillsätt egna kompositioner av eteriska oljor.

Om du gillar att göra dina produkter riktigt från grunden hittar du till exempel mitt eget recept på schampo här.

Om du inte vill röra ihop ditt eget schampo kan du köpa ett färdigt, bra och oparfymerat schampo och tillsätta egna kompositioner av eteriska oljor. Välj alltid hårvårdsprodukter av hög kvalitet.

eteriska oljor

Dosering av eteriska oljor för hår

Hur mycket eterisk olja du använder beror på hur länge preparatet ska sitta kvar i håret eller på hårbotten. En inpackning eller ett balsam ska till exempel inte vara lika stark som ett schampo.

För doftsättning räcker det med 0,5-1 % (12-25 droppar per dl) eterisk olja. Så om du har en 330 ml flaska oparfymerat schampo innebär det att du tillsätter max 80 droppar (=4 tsk eller 20 ml) eterisk olja, medan du i ett balsam som ska verka en stund kanske sätter max 40 droppar (=2 tsk eller 10 ml) i en lika stor flaska.

Om den eteriska oljan ska fungera som ett verksamt ämne går det åt det dubbla, alltså 1-2 % (25-50 droppar per dl). Då blir det alltså max 8 tsk (40 ml) i ett schampo och max 4 tsk (20 ml) i 330 ml balsam.

Om man vill göra en hårolja kan man dosera 2-3 droppar eteriska oljor till 0,5 dl basolja. 

Här hittar du eteriska oljor av bra kvalitet.

Håroljor

Olja kan tynga ner tunt och stripigt hår och göra att blont hår ser smutsigt ut. Däremot ger det glans till mörkt och tjockt hår. Det är också användbart om man vill göra risigt hår slätare och några droppar inborstade i håret eller på hårtopparna räcker för att ge glans och mjukhet.

Oljeinpackning

Hårolja kan med fördel användas som oljeinpackning. Gnugga in den i håret och hårtopparna och låt sitta kvar i upp till ett par timmar. Svep om en handduk eller badlakan. När oljan ska bort, ska du massera in schampo utan vatten. Tag lite ljummet vatten först när hela håret är fullt med schampo och massera upp ett lödder. Skölj inte med vatten förrän du har riktigt mycket lödder.

Om håret ändå verkar lite flottigt kan du vara lugn. Efter en dag har det sugit upp oljeresterna och är glansigt och fint. Svart hår behöver inte ens sköljas särskilt väl utan kan tvärtom se bättre ut med lite olja i.

Här kan du läsa mer i mitt inlägg om hårinpackningar.

Olja för hårbotten

Många vegetabiliska oljor främjar läkning och lindrar klåda och irritation när hårbotten är torr på grund av mjäll, psoriasis, eksem eller torrhet från uttorkande schampon.

Om man bara masserar in oljan ordentligt stimuleras också blodcirkulationen i hårbotten. Ta några droppar olja på fingertopparna och massera in i hårbotten tills den är varm.

eterisk olja

Välj rätt eterisk olja för ditt hår

Beroende på din hårkvalitet är det viktigt att du väljer rätt produkter och rätt eteriska oljor. Här kommer några förslag som visar sig kunna ha bra effekt.

För normalt hår

Till normal hårtyp utan specialbehov passar nästan vilken naturlig vegetabisk hårolja som helst. Ett bra och prisvärt alternativ för dig med normalt hår är kokosolja.

Ett schampo du kan använda för normalt och fint hår är schampo nr 3 från Bruns.

Tillsätt eteriska oljor av till exempel apelsin, cederträ, geranium, lavendel, rosmarin och ylang-ylang.

För fett hår

Fett hår är egentligen ett problem med fet hårbotten och genom att tillföra olja så kan man balansera hårbottens egen produktion av talg. En hårolja som kan passa fett hår är arganolja.

Ett oparfymerat schampo som är lämpligt för fett hår är schampo nr 5 från Bruns.

Eteriska oljor för hår som är fett och tungt är apelsin, bergamott, bergtall, cederträ, citron, cypress, enbär, geranium, grapefrukt, lavendel, lime, muskatellsalvia, petitgrain, patchouli, rosmarin, salvia och ylang-ylang.

För torrt hår

Torrt hår mår bra av olja och får gärna behandlas ofta. Massera några droppar olja i hårbotten i samband med att du duschar och “kamma ut” oljeresterna med hjälp av fingrarna i resten av håret. Ta inte för mycket så du börjar se oljig ut i håret. Eller gör en inpackning där oljan för tid på sig att absorberas. Mandelolja återfuktar torrt hår effektivt.

Lockigt hår är ofta torrt till sin natur och avokadolja är en halvfet olja som passar lockigt hår. Sheasmör är egentligen inte en olja, men är särskilt bra för lockigt hår som naturligt tenderar att vara torrare än andra typer av hår. Helt fantastiskt!

Ett schampo du kan använda för torrt och lockigt hår är schampo nr 7 från Bruns.

Eteriska oljor för hår som är torrt är citronmeliss, frankincense, geranium, lavendel, palmarosa, rosenträ, rosmarin, sandelträ och ylang-ylang.

Vill du använda balsammetoden är balsam nr 3 från Bruns lämpligt.

För afrohår

Lockigt afrohår behöver extremt mycket fukt, fett och vårdande oljor. Arganoljan är då fantastisk, men även sheasmör är väldigt välgörande i afrohår.

Välj ett återfuktande schampo såsom schampo nr 7 från Bruns och använd hårmasken från Bruns som balsam och låt det sitta i en stund. Gör en rejäl återfuktande inpackning var eller varannan vecka med hårmasken.

Använd alltid hårolja efter hårtvätt. Håret suger ofta åt sig oljan och behöver snabbt mer. Ge håret vad det behöver.

Eteriska oljor för afrohår är frankincense, kamomill, lavendel, myrra, patchouli, sandelträ och ylang ylang.

För skadat hår

Mandelolja är en mild och nyttig olja som är väldigt bra för torrt eller skadat hår. Den återfuktar, ger näring till håret på djupet och ger håret en fin lyster. Regelbunden applicering kan kraftigt minska förekomsten av kluvna hårtoppar.

Ett oparfymerat schampo som är lämpligt för skadat hår är också schampo nr 7 från Bruns.

Eteriska oljor för hår som skadats är benzoin, frankincense, kamomill, lavendel, myrra, patchouli och sandelträ.

Använd gärna en hårinpackning i torrt hår innan du går i duschen (eller låt den ersätta balsam) och låt verka i minst 15 minuter. Då är hårmasken  ypperlig.

För glans

Arganolja ger mjukt och glansigt resultat.

För att få glans i håret är balsam nr 3 från Bruns väldigt bra.

Eteriska oljor för hår som behöver glans är backtimjan, citronmeliss, patchouli, rosmarin, salvia, ylang-ylang. Ofiltrerade citrusoljor med mycket fruktvaxer kvar, som bergamott och citron.

För mera volym

Tjocka oljor tynger ner håret och därför passar jojobaolja för tunt hår och hår som behöver mer volym.

Ett oparfymerat schampo som ger volym är schampo nr 5 från Bruns.

Eteriska oljor för hår som behöver volym är apelsin, geranium och sandelträ.

Vid håravfall eller för tjockare hårväxt

En olja som hjälper håret att bli tjockare och fylligare, stimulerar tillväxten och ger näring till befintligt hår vilket gör att man tappar hår i mindre utsträckning är ricinolja. Även mandelolja på hårbotten kan lindra klåda, förbättra blodcirkulationen och förebygga håravfall.

25-åringar tappar vanligtvis ca 40 hårstrån om dagen, medan 50-åringar tappar ca 90 hårstrån om dagen. Ibland kan man av olika orsaker tappa ännu mer hår än vanligt. Välj ett schampo som passar för din hårkvalité enligt föreslagen ovan.

Eteriska oljor för hårs tillväxt är backtimjan, bay, cederträ, enbär, grapefrukt, ingefära, lagerblad, lavendel, muskatellsalvia, muskotnöt, petitgrain, rosmarin, salvia, tea tree och ylang-ylang.

Läs också mitt blogginlägg om hur du får tjockare hår.

Vid torr och irriterad hårbotten

Jojobaolja är bra för känslig hud och hårbotten och är till sin uppbyggnad är mycket lik den talg huden själv producerar så är det mycket skonsam för huden. Risken att den skulle irritera hårbotten är därför mycket liten.

Vid problem med hårbotten passar schampo nr 7 från Bruns som ger fukt och hår och hårbotten.

Tillsätt eteriska oljor såsom kamomill, lavendel, pepparmynta, perubalsam, sandelträ och tea tree.

Mot mjäll

Avokadoolja kan reparera slitet och skadat hår på djupet och håller det dessutom fritt från mjäll.

Tillverka ett vårdande antimjällschampo genom att tillsätta 75 droppar tea tree och 75 droppar bergamott i en flaska 330 ml milt oparfymerat schampo såsom schampo nr 3 från Bruns. och tvätta håret som vanligt. Balsam nr 3 från Bruns motverkar också mjäll.

Eteriska oljor som kan vara effektiva vid mjäll är bergamott, cederträ, citron, citrongräs, cypress, enbär, eukalyptus, geranium, kajeput, lagerblad, lavendel, muskatellsalvia, myrra, nard, niaouli, patchouli, rosmarin, salvia, sandelträ, tagetes, tea tree och timjan.

För barns hår

För barns hår passar jojobaolja som är bra för känslig hud och hårbotten.

Barn ska som vanligt helst ha oparfymerade produkter. Ett schampo som passar barns hår är schampo nr 3 från Bruns.

Den eteriska olja som kan tänkas användas för barns hårvård är romersk kamomill som man brukar använda vid irriterad eller småsårig hårbotten.

eteriska oljor

Här hittar du eteriska oljor av bra kvalitet.

Källa: shenet