fbpx

Inlägget om hur ofta man ska städa innehåller adlinks till Glimja och Jordklok.

Alla hem behöver städas nu och då. Men hur ofta ska man städa egentligen? Vilka saker behöver man göra oftare och vilka kan man spara till “senare”? Här följer den ultimata guiden för hur ofta man kan behöva städa, rengöra eller tvätta olika grejer i hemmet.

Du behöver

hur ofta ska man städa

Städa varje dag

Diska undan

Det är aldrig roligt då disk samlas på hög. Dessutom blir det svårare att diska rent när gamla matrester torkat in. Så ta för vana att diska undan varje dag – eller plocka i och ur diskmaskinen.

Torka av köksbänken

Plocka undan och torka av köksbänkarna efter varje gång som du har lagat mat. Använd en fuktig mikrofiberduk med en dusch diskmedelslösning.

Torka av badrumsytor

Smink, hår, smuts från handtvätt och tandkrämsrester samlas snabbt i handfat och på bänkar. Torka av ytorna dagligen med en fuktig mikrofiberduk.

Plocka undan

Genom att varje dag plocka undan saker som plockats fram och låta var sak ha sin plats, är det lätt att hålla ett välstädat hem utan att behöva sätta så himla mycket tid på städning. Dessutom är det avstressande.

Vädra med korsdrag

Vintertid kanske du öppnar för fönstren för korsdrag i 5 minuter, sommartid i flera timmar. Genom att dagligen vädra får du in nytt syre i hemmet och blåser ut damm och kemikalier.

Bädda (eventuellt) sängen

Låt gärna sängen eller futonen vädras och svalna en stund efter att du stigit upp. Det ogillar kvalstren. Om du vill kan du bädda den efter en stund.

hur ofta ska man städa

Varje vecka

Renbädda

Varje natt samlas hår, döda hudceller, fett, svett och smuts i dina sängkläder och detta är godsaker för kvalster. Byt därför till rena sängkläder varje vecka. Vid problem med akne är det extra viktigt att regelbundet byta till rena sängkläder.

Byt handdukar

En del handdukar behöver du kanske byta dagligen, medan andra klarar sig upp emot en vecka. Badlakan rekommenderas att man använder tre gånger och sen byter till rent. De döda hudcellerna i den fuktiga bomullen blir nämligen en bra grogrund för bakterier.

Vid problem med acne är det bra att byta handduk för ansiktet dagligen. Jag använder små gästhanddukar för ansiktet (en för morgon och en för kväll) som jag byter ett par gånger i veckan.

Tvätta kläder

Om du har små barn eller en stor familj behöver du kanske tvätta dagligen. Annars är det bra att ha en tvättdag i veckan. Här kan du läsa om hur du håller tvätten giftfri.

Tvätta toaletten

Häll 1 dl bikarbonat i kröken tillsammans med 1 dl ättika (10-12%) och låt verka över natten. Nästa morgon kan du spraya lite diskmedelslösning och skrubba med toalettborsten och spola.

Om toaletten står i badrummet så det finns golvsil, kan du skölja av hela stolen med duschslangen och torka ren med en fuktig mikrofiberduk.

Dammsug

Ta för vana att dammsuga varje vecka, eftersom kemikalier samlas i damm. Vi investerade i en robotdammsugare och, oj, så mycket tid den sparar mig. Medan jag städar hemmet, fixar den golven under tiden. Här kan du läsa mer om Rolf, som vi döpte honom.

Har du husdjur eller barn är det extra viktigt att dammsuga ofta, minst en gång i veckan.

Torka golv

Efter dammsugningen kan du torka av golven med en fuktig mikrofibermopp. Vid mer smutsiga golv kan du tillsätta lite såpa i tvättvattnet.

Dammtorka

Damm samlas snabbt på bord, bokhyllor och alla andra ytor såsom lister och element. Även elektronik såsom laptop, padda och telefon samlar fett och smuts och bör torkas av regelbundet.

Inventera kyl och skafferi

Torka eventuella spill och kolla samtidigt att du inte har mat vars datum håller på att gå ut och se till att använda upp det för att minska matsvinnet.

Vattna grönväxterna

Grönväxter är viktiga element i ett rent hem eftersom de renar inomhusluften. Vattna dem varje vecka och se till så de inte drabbas av ohyra. Spraya eller duscha dem också ibland. Det brukar de gilla. Läs mer om växter som renar luften här.

hur ofta ska man städa

Var eller varannan månad

Rengör tvätt- och diskmaskin

Rengör tvätt-, och diskmaskinen med 100 g citronsyra och kör den tom på varmaste programmet. Detta håller rör och slangar rena och förlänger livslängden. Om du har mycket problem med sådant, kan du efteråt köra ett program med 1 dl natriumkarbonat för att ge den en “syra-bas-chock” så får bort det som inte citronsyran tog.

Underhåll kaffebryggaren

Koka även ur kaffebryggare och tekokaren med 5% ättiksvatten. Var försiktig och andas inte in ångorna. Det kan vara irriterande för lungorna.

Tvätta fläkten

Torka av fläktkåpan. De flesta fläktfilter kan du diska i diskmaskinen.

Tvätta badkar/duschväggar

Tvätta ur badkaret och duschväggarna med fönstertvätten, eller använd diskmedelslösningen och ättiksblandningen tillsammans. Skrubba med borste eller diskborste och skölj.

Tvätta sophinkar

Tvätta ur sophinken med en pasta av bikarbonat och vatten och skölj rent. Låt torka. Dammsug och torka omkring i hela skåputrymmet. Gå igenom avfallssorteringen och för till återvinningen.

Rensa avloppen

För att undvika propp i avloppet kan det vara smart att varje månad rensa bort hårrester och smuts och rengöra avloppen. Eventuella proppar löser du enkelt såhär.

hur ofta ska man städa

Varje halvår

Tvätta fönster

Om du bor nära en väg fastnar det ofta extra mycket damm och kanske även avgaser på dina fönster, och då kan du behöva tvätta fönstren oftare för att få in maximalt med ljus i hemmet. Här hittar du mitt recept på fönstertvätt.

Torka lister och dörrar

Torka också av fönsterkarmar och lister samtidigt som du tvättar fönstren. Passa även på att torka av köksskåp, garderober, dörrar, handtag, lampknappar och lister i hemmet med diskmedelslösningen.

Rengör ugn, kyl och frys

Rengör ugnen från matrester och fett med denna smidiga metod.

Torka rent kylskåpet och frysen med en fuktat mikrofiberduk. Pudra den vid behov med lite bikarbonat så får du bort eventuell dålig lukt.

Glöm inte att dra ut dem en bit på golvet och dammsug och torka golvet bakom dem där de står.

Tvätta kuddar och täcken

De flesta kuddar och täcken kan du tvätta i en vanlig tvättmaskin och torktumlare. Sätt med några rena tennisbollar om de innehåller dun för att dunet ska fördelas jämnt och hållas fluffigt.

Ren madrass

Vädra madrassen utomhus när det är som kallast på vintern. Då fryser kvalster ihjäl. Passa på och piska den då också.

Resten av året kan du förstås också piska den ute. Eller dammsug bort damm, hårstrån och annan smuts. Rengör eventuella fläckar så snabbt som möjligt med en pasta av bikarbonat och vatten som får torka in på den blötlagda fläcken. Damsug sen bort pulvret.

Tvätta mattor och gardiner

Damma gardiner och piska mattor utomhus för att få bort damm.

Skölj vid behov dina gardiner i tvättmaskinen och tvätta mattan med tallsåpa (och högtryckstvätt om du har), för att bli av med fläckar och smuts. Obs! Tvätta inte mattan i havet, utan uppe på land med tallsåpa!

Sortera och rensa

När du byter säsong, gå då igenom kläder och prylar. Sånt du inte längre använder kan du sortera bort för försäljning, byte, skänka bort, återbruka, återvinna (eller slänga i sista hand).

Storstäda

När du storstädar, ta ett rum i taget. Här har jag en guide för hur du storstädar hemmet på smidigast möjliga sätt.

Så hur ofta ska man städa, var din fråga? Nu vet du!

hur ofta ska man städa