fbpx

Inlägget om hälsofördelar med att gå barfota är i betalt samarbete med Naturlig Deo och innehåller en rabattkod.

Vilken sommar alltså. Som jag har njutit! Paradoxalt nog är det faktiskt lite Coronans förtjänst, eftersom den krävt mer distansarbete så att jag kunnat jobba hemma i Finland under karantäntiden, och därmed kunnat vara hemma lite längre än vanligt. Och sen blev det ju inte sämre av att vädret varit så pass vackert som det varit och kvällarna bjudit på de mest magiska solnedgångar.

Barfotalöpning

Om du följt mig ett tag vet du kanske att jag älskar att gå barfota om sommaren. Dels för jordningens skull, men också för att det är så otroligt bra för fötterna och hela kroppen att gå barfota. 

När man går på ojämnt underlag får man automatiskt fotmassage, lite som zonterapi nästan. Och som du säkert vet så påverkar zonterapi hela kroppen. 

Jag har också löptränat i mina barfotaskor längs med stigar och grusvägar.

Hälsofördelar med att gå barfota 

Det finns många studier som visar på olika hälsofördelar med att gå barfota. Barfota använder du fler små muskler i foten och det ger effektivare steg och bättre balans. Du får också en naturligare gångstil som ger färre skador. Den mjukare landningen är också skonsam för knän och rygg. Då fötternas nerver och celler får arbeta mer, ökar blodcirkulationen och syresättningen. Ökad blodcirkulation underlättar då kroppen gör sig av med slaggprodukter.

Att använda fötterna barfota ska också:

  • förändra den elektriska aktiviteten i hjärnan och gynna hudens ledningsförmåga
  • påverka hjärtfrekvensens variation
  • förbättra glukosregleringen
  • minska stress 
  • förbättra immunsystemet
  • öka laddningen av röda blodkroppar, vilket förbättrar blodcirkulationen
  • sätta ca 12 % mindre stress på knäet än då du går med skor

Coolt va?

Och huden under fötterna blir ju också märkbart hårdare och tjockare av att gå barfota. Det gör att det blir lättare och lättare ju mer man går. Så även om man är lite “fotöm” i början är det bara att fortsätta öva.

Ta hand om dina fötter

Därför är det viktigt att ta hand om sina fötter och ge dem extra kärlek. Det gör man genom att använda bra skor, träna hållningen och öva naturliga rörelser, stretcha de små musklerna i fötterna, massera dem och unna dem fotbad med härliga örter.

En fantastiskt skön kvällsrutin har denna sommar varit att smörja in fötterna med Naturlig Deos Foot Deo Cream på kvällen före läggdags. Det är egentligen en ekologisk deodorant för fötterna, som tar bort svettlukt och absorberar fukt på ett naturligt sätt. 

Nu har jag inte särskilt mycket fotsvett, men den är också mjukgörande och får fötterna att dofta fräscht och härligt. Den passar alltså alla fötter. Jag drar sen på mig yllestrumpor och så får de gotta sig hela natten. Nästa morgon är de så mjuka och sköna!

Foot Deo Cream är det nyaste tillskottet hos Naturlig Deo och den innehåller mjukgörande och vårdande kokosolja, jojobaolja, karnaubavax samt svamphämmande eterisk olja från citrus och patchouli.

Om du (eller kanske din partner?) 😉 besväras av fotsvett eller fotsvamp är det också väldigt bra att massera in nytvättade fötter med en klick Foot Deo Cream morgon och kväll. Om man tränar på gym eller besöker simhallar kan det också vara bra att använda Foot Deo Cream i förebyggande syfte, eftersom man annars lätt kan dra hem en släng fotsvamp därifrån.

Prisvinnande naturlig deo

Också de vanliga deodoranterna från Naturlig Deo har fått besöka mina armhålor i sommar. 

De appliceras väldigt enkelt antingen genom att ta en liten klick deo med hjälp av den lilla träspateln som säljs som tillbehör, eller direkt med fingrarna. Att bakterier ska från smutsiga fingrar ska gotta sig och gro i burken behöver man inte oroa sig för när produkten inte innehåller något vatten.

Jag får ofta frågor om appliceringen av denna typ av deodorant och huruvida man får fettfläckar på kläder eller inte. Jag har faktiskt aldrig fått fettfläckar på kläderna av deon. 

Först och främst tar jag väldigt liten mängd, kanske ett kryddmått. Sen gnider jag jag in det mellan handflatorna innan jag masserar in deon i armhålorna. Om huden dessutom är fuktig efter dusch eller bastu så absorberas eventuellt överflödig olja snabbt.

I fjol vann Naturlig Deo första pris för sin deodorant Grapefrukt och det var också så jag hittade Naturlig Deo. Sen har jag fått testa alla deodoranter som är handgjorda av härliga Sara Lindahl i Norsjö, Västerbotten. 

Förutom grapefruktsdeodoranten finns även deo med doft av lavendel, kokos och en helt doftfri. Min favorit är grapefrukten, men även de andra doftar härligt. Det finns också en som är helt doftfri, för den som är extra känslig för dofter eller eteriska oljor.

De kommer i olika storlekar. De små är 15 ml och de är perfekt när man vill testa en ny doft eller att ha med sig i toalettväskan. Sen finns också en mellan på 60 ml och en stor på 200 ml. Den stora är väldigt ekonomisk, eftersom den räcker i ca 10 månader för en individ. De är alltså väldigt dryga.

Sara är, precis som jag, väldigt noggrann och följer kosmetikalagstiftningen och skyldigheter med exempelvis säkerhetsbedömningar och märkning av produkter, god tillverkningssed och anmälan av produkter till EU:s Cosmetic Products Notification Portal (CPNP).

Rabattkod

Nu erbjuder Naturlig Deo -10% i rabatt med koden MOROTSLIV!

Rabattkoden gäller i en vecka, alltså fram till 31.8.2020 på hela sortimentet hos naturligdeo.se. Så passa på nu!

Till Naturlig Deos webbutik