fbpx

Inlägget är i annonssamarbete med fantastiska Glimja och innehåller köplänkar.

Idag firar vi Svampens Dag! Du känner kanske till att jag har en stor förkärlek till de uråldriga, primitiva svamparna?

Jag upptäckte chagan, sprängtickan, 2012 och sen dess har jag utökat mitt förråd med en hel hop av medicinalsvampar. Jag använder dem för att stärka mitt immunsystem och skapa en bra balans i kroppen.

Svamp

Man uppskattar att svamp har existerat på jorden i mer än 438 miljoner år, kanske till och med 900-1200 miljoner år. Svampar alltså en av jordens längst existerande och mest fascinerande livsformer.

En vanlig fråga är om svampar räknas till växtriket eller djurriket. Precis som djur är de heterotrofa vilket betyder att de äter organiska ämnen. Växterna som får sin energi från solen. Däremot absorberar svampar sin föda precis som växter. Svampar är alltså varken växter eller djur utan tillhör en helt egen grupp med egna unika egenskaper.

Svampar har använts av människan för olika syften sedan urminnes tider. Redan för tusentals år sedan utgjorde svampar en del av kosten i stora delar av världen.

Vi började odla grödor för 10 000-20 000 år sedan, men att vi började odla svamp smycket senare. Kanske så sent som 600-talets Kina med förädling av svampen ”Wood Ear”. Idag odlas olika svampar i stora volymer i länder runtom hela världen. 

Medicinalsvampar

När man talar om medicinalsvampar, eller hälsosvampar, syftar man normalt på svampar som anses ha särskilt bra inverkan på hälsan, svampar som använts för deras smak och medicinska egenskaper sedan lång tid tillbaka. Särskilt i stora delar av Asien.

Medicinalsvampars effekter

Varje svamp har både unika egenskaper och gemensamma egenskaper med andra medicinalsvampar. Gemensamt är att de är fulla av antioxidanter och mineraler, fiberrika och har lågt kaloriinnehåll. 

Effekterna på hälsan är många och man tror att de kan komma att spela en stor roll för behandlingar av så olika sjukdomar som cancer, alzheimer, hjärt- och kärlsjukdomar och mycket annat.

Först på senare år har universitet och forskare runtom i världen börjat se närmare på medicinalsvamparna på allvar, men vi har redan nu massor av beprövade erfarenheter och vittnesmål genom historien.

Medicinalsvampar i min vardag

Jag brukar koka och dricka medicinalsvampar som en dekokt (ett varmt långkokat te) eller använda dekokten avkyld som bas i smoothies. Ibland använder ibland också dekokten som bas för ekologiskt kaffe eller varm choklad.

Mina fyra favoriter bland medicinalsvampar är chaga, reishi, lion’s mane och cordyceps. Jag använder chaga, alltså sprängtickan, regelbundet för att stärka immunsystemet. Reishin, lacktickan, hjälper mig stressa av när jag har för mycket på gång och lion’s mane, igelkottstaggsvampen, ger mig fokus och skärper minnet när jag ska lära mig nya saker. Cordyceps ger mig energi inför tuffa träningspass och snabbar upp återhämtningen.

Men det finns också andra vanliga medicinalsvampar. Här är mina personliga favoriter.

Här hittar du medicnalsvampar i Glimjas webbutik.

1. Chaga / sprängticka för immunsystemet

Sprängticka är kungen av medicinska svampar och är känd från folkmedicinen som ”odödlighetens svamp”, ”gåvan från gudarna” eller ”gåvan från himlen”. Den har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Ismannen Ötzi som levde 5300 år sedan lär till och med ska ha haft chaga som en av en handfull olika medicinska svampar i sin packning.

Den lever som en parasit på björkar och då björken dör sprids den via sporer vidare till nya björkar. Björken kan dock leva i decennier trots sprängtickorna. Om du råkar bo i ett område där svampen växer vilt, kan du skörda, torka och koka den själv. Kom bara ihåg att den inte går under allemansrätten, så fråga först om marken inte är din.

Sprängticka dricks traditionellt som en dekokt. När du vill göra en dekokt på sprängticka ska du låta den sjuda i minst en halv timme i friskt källvatten, gärna i många timmar. FourSigmatic låter till exempel sin sprängticka sjuda i 30 timmar! Du kan koka den färsk eller torkad, hel, i bitar eller pulver. Eller köp frystorkat som smälter i vätska och inte behöver kokas. Idag finns även chaga som kosttillskott i kapsel eller som flytande extrakt. 

Hälsoegenskaper

Denna svamp har extremt högt innehåll av antioxidanter och speciellt superoxiddismutas (SOD) som är en av de mest potenta antioxidantenzymer i kroppen. Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar.

Den har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 146.700! ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.

Fördelar med sprängticka

 1. Förbättrar immunförsvaret
 2. Är anti-inflammatorisk
 3. Är en extremt stark antioxidant
 4. Är en stark adaptogen

Här kan du köpa chaga i olika former. Jag föredrar Four Sigmatics coffee mix som även innehåller Lion’s mane (läs mer om den i punkt 3). Deras svampprodukter är frystorkade dubbelextrakt, alltså både fettlösliga och vattenlösliga ämnen som löser sig i varmt vatten.

Här kan du läsa mitt laxade blogginlägg om denna fantastiska medicinalsvamp! 

medicinalsvampar chaga

2. Reishi / lackticka mot stress

Reishi, eller lackticka, kallas för drottningen av medicinalsvampar. Denna intelligenta och adaptogena svamp balanserar hormonsystemet, minskar stress och förbättrar sömnkvaliteten samt ökar energi – allt beroende på vad du behöver för tillfället. 

Med en historia som går tillbaka mer än 4000 år är lacktickan definitivt en av mänsklighetens äldsta och mest värdefulla örter. I Kina är lacktickan känd som Lingzhi som betyder ”ört av andlig styrka” och i Japan kallas den ”10.000 årig svamp”.

Traditionellt har lacktickan använts som te eller som ingrediens i olika maträtter. I dag, särskilt här i västvärlden, tar vi ofta Lackticka i kapslar eller som tinktur.

Lacktickan är som en normaliserande och balanserande agent hjälper kroppen att anpassa sig till olika förhållanden och påfrestningar. De fettlösliga triterpenerna har antiinflammatoriska egenskaper och lär hjälpa till att reglera blodtryck och kolesterolvärden, medan de vattenlösliga polysackariderna ska fungera som kraftfulla antitumörmedel, immunförstärkare och starka antioxidanter.

Fördelar med lackticka

 1. Hjälper mot stress
 2. Kan förbättra minnet
 3. Stärker immunförsvaret
 4. Verkar antiinflammatoriskt och är en stark antioxidant
 5. Förbättrar sömnkvaliteten
 6. Förbättrar blodcirkulation 
 7. Sänker högt blodtryck (hypertoni)
 8. Balanserar höga blodsockernivåer.
 9. Skyddar leverfunktionen.
 10. Främjar produktionen av blodkroppar.

Här kan du köpa reishi i olika former. Jag föredrar Four Sigmatics cacao mix som är frystorkade dubbelextrakt, alltså både fettlösliga och vattenlösliga ämnen som löser sig i varmt vatten. Suveränt på kvällen efter en fullspäckad dag!

Här har jag skrivit mer om reishi.

medicinalsvampar

3. Lion’s mane / igelkottstaggsvamp för fokus och minne

Igelkottstaggsvamp, eller Lion’s mane, är en välkänd matsvamp och medicinalsvamp som länge använts i traditionell kinesisk medicin för att stärka immun- och tarmsystem. 

Igelkottstaggsvamp finns i ädellövskog i hela världen, inklusive stora delar i Europa och Asien och i vissa delar av Nordamerika. Det kinesiska namnet betyder ”apa huvud svamp”, medan den japanska kallar det yamabushitake (”berg gömd svamp”).

Den är kanske mest känd för sin egenskap att stimulera produktionen av Nerve Growth Factor (NGF) i den mänskliga kroppen. NGF är den viktigaste faktorn för neural hälsa och det tros att spela en viktig roll vid förebyggande av olika sjukdomar som är relaterade till hjärna och nervsystem. Dessutom lär den kunna lindra senilitet, reparera neurologisk försämring, ge ökad intelligens och förbättra reflexer.

Fördelar med igelkottstaggsvamp

 1. Skyddar nervsystemet
 2. Ökar den kognitiva förmågan och förbättrar minnet
 3. Ökar immunsystemets funktion
 4. Sänker kolesterolnivåer
 5. Påskyndar sårläkning

Här kan du köpa lion’s mane i olika former. Jag brukar dricka Four Sigmatics elixir mix som är frystorkat dubbelextrakt, alltså både fettlösliga och vattenlösliga ämnen som löser sig i varmt vatten.

Här har jag skrivit mer om lion’s mane.

medicinalsvampar

4. Cordyceps för energi

Cordyceps är en mera sällsynt svamp och dricks traditionellt som ett te, men idag tar de flesta cordyceps i kapselform eller som en tinktur. Denna kan verka lite skrämmande eftersom detta är en parasitsvamp som angriper insekter och larver. Four Sigmatics Cordyceps är dock odlade av Cs-4-stam som är den form som de flesta studier har gjorts med. Mycelet jäses då på en optimal näringslösning som innehåller aminosyror, glukos och vetekli, och därmed används inte larver i produktionsmetoderna så den är lämplig även för veganer.

I väst idag används cordyceps mest av idrottare och äldre, eftersom den ökar energi och minskar trötthet. Det har bevisats att cordyceps ökar syreupptagningsförmåga och därför motverkar trötthet. Cordyceps är perfekt för sport, eftersom den också snabbar upp återhämtningen. Dessutom lär cordyceps kunna sänka det skadliga kolesterolet, skydda njurarna, stärka immunförsvaret och förbättra den sexuella prestandan.

Här kan du köpa cordyceps i olika former. Jag gillar Four Sigmatics coffee mix eller elixir mix är frystorkade dubbelextrakt, alltså både fettlösliga och vattenlösliga ämnen som löser sig i varmt vatten.

Fördelar med cordyceps

 1. Ökar energinivåer
 2. Påskyndar återhämtningen
 3. Förbättrar sexuell aktivitet
 4. Maximerar syreupptaget
 5. Stärker immunsystemet

Här kan du läsa mitt inlägg om cordyceps.

medicinalsvampar

5. Maitake / korallticka för blodsockret

Den här tycker jag är så vacker. Den ser ut som en solfjäder. Maitake, eller korallticka, är känd för sin lockande smak, men även de medicinska egenskaper har blivit mer känt hela tiden, såsom förbättrat immunförsvar, antioxidant och kolesterolsänkande egenskaper. Korallticka har låg kalorinivå, men är rik på mineraler, vitaminer, aminosyror och fibrer. 

Flera studier har gjorts med korallticka och ska ha fina effekter på att stabilisera blodsocker effekter och kolesterol. Korallticka används därför för viktminskning. Även denna har förmågan att höja immunförsvaret och vitaliteten. Man kan tillaga och lägga till den i grytor eller ta den i form av ett pulver eller extrakt. Den rekommenderas dock inte om du tar blodförtunnande mediciner.

Fördelar med korallticka

 1. Reglerar blodsockernivåer
 2. Reglerar blodfetter
 3. Stärker immunförsvaret
 4. Sänker kolesterolet

Här kan du läsa mitt inlägg om maitake.

medicinalsvampar

6. Shiitakesvamp mot virus

Denna hittar man lätt både som matsvamp, men även torkad i drickbar form. Shiitake är nämligen den nästmest odlade matsvamp i världen. Både färsk och torkad shiitake används ofta i köken i östra Asien, men den medicinska användningen av shiitake går tillbaka åtminstone så långt som 100 e.Kr i Kina. Även om färsk shiitakesvamp inte är giftig så rekommenderas att koka svamparna väl. Detta ska förhindra shiitakedermatit som är ett utslag som ibland drabbar vissa som använder av rå svamp.

Shiitake är rik på vitamin D2, C, B1, B2, lite B12 och järn. Shiitakesvamp stimulerar kroppens immunförsvar och ska också vara effektiv vid behandling av virusinfektioner, eftersom den innehåller biokemiska föregångare till interferon, ett protein som hämmar virusförökning.

Fördelar med shiitake

 1. Stärker immunförsvaret
 2. Balanserar kolesterol och höga triglyceridnivåer
 3. Kan motverkar virusinfektioner

Här kan du läsa mitt inlägg om shiitake.

medicinalsvampar

7. Champinjon

Trädgårdschampinjon (Agaricus bisporus) är en av de populäraste av våra medicinska svampar. De hittas ofta i recept på sallader, soppor, grytor, pizza, pasta, etc. Champinjonen förbättrar matsmältningen av fetter och hjälper kroppen att bli av med gifter vilket stöder levern. Den kan också stärka immunförsvaret och motverkar virus och bakterier.

Matsvampar som medicinalsvampar

Det här är den enda av dessa svampar jag äter istället för dricker. Oftast på pizzan, med även i såser, grytor, soppor osv. Brukar du ha champinjoner på din pizza? Efter att ha läst detta tror jag det iallafall. Även andra matsvampar såsom shiitake som jag nyss skrev om men också andra, kan ha otroligt fina hälsoegenskaper. Jag hoppas det kommer mer forskning på dessa snart.

Fördelar med champinjon

 • Skyddar leverfunktionen. 
 • Sänker blodsockernivåerna.
 • Stärker immunförsvaret.
 • Minskar inflammation.
 • Kan minska allergier.

Medicinalsvaoar

Det här var några av mina favoritsvampar. Hoppas du nu hittar dina egna favoriter och har en fin Svampens Dag!

Här hittar du medicnalsvampar i Glimjas webbutik.

medicinalsvampar