fbpx

Inlägget om OCM är i betalt samarbete med underbara Organics by Sara och innehåller adlinks till Glimja.

Du vet kanske vid det här laget att jag kör OCM, alltså jag använder bara skonsamma vegetabiliska oljor i min ansiktsrengöring. En rengöringsolja är nämligen mer skonsam mot hudens skyddande fettsyramantel jämfört med uttorkande och löddrande tensider som ofta finns i vanliga rengöringstvålar för ansiktet.

Jag har fått så många frågor av er om denna metod. Det är nämligen dessa oljor som jag använt i ett års tid och fullkomligen älskar! Organics by Sara är ett litet svenskt familjeföretag som har tillverkat ekologisk hudvård sedan 2010 med den renaste hudvården baserad på ett fåtal utvalda, ekologiskt certifierade ingredienser. Men tillbaka till metoden.

Organics by Sara

OCM – Vad är det?

OCM står för Oil Cleansing Method, alltså oljerengöringsmetod blir det översatt till svenska, och är en trestegsrutin.

Denna metod bygger på principen “lika löser lika”, i detta fall ärt det fett som löser fett i det första steget, rengöringen. Det andra steget handlar om att tillföra fukt och det tredje att “låsa in” fukten och näringen med en näringsrik olja.

1. Rengöring med OCM

Man rengör alltså huden med ekologiska, vegetabiliska rengöringsoljor. Man kan blanda egna rengöringsoljor av oljor som är olika feta eller torra, till exempel ricinolja, mandelolja, sesamolja och kokosolja. Ju högre andel feta oljor, desto mer rengörande blir den färdiga oljan. Man använder även mer feta oljor för fetare hudtyp och mindre feta för en torrare hudtyp. Därför kan du välja mellan olika rengöringsoljor för olika hudtyper.

Jag använder Cleansing Oil Tea tree, som är en rengöringsolja med teatree som innehåller eteriska oljor från tea tree och geranium som ger oljan extra renande och balanserande egenskaper. Den består av med olivolja, färgtistel och sesamolja och passar alla hudtyper utom de allra känsligaste. För de med känsligare hud finns en rengöringsolja utan eteriska oljor, Cleansing Oil Sensitive Skin. Vid smink kan man börja med att använda en lättare olja som Eye Makeup Remover .

Gör så här:

 1. Om man använt smink under dagen smink, tar man först bort sminket med lite Eye Makeup Remover på en våt bomullsrondell.
 2. Fukta sen ansiktet med vatten eller en fuktig rengöringssvamp.
 3. Massera in oljan i ansiktet med små cirklande rörelser. Den löser den upp smink och smuts och “lyfter” den från huden.
 4. Torka bort oljan med en fuktig rengöringssvamp och smutsen följer med.
 5. Tvätta rengöringssvampen med tvål och vatten och ställ den så den kan torka upp till nästa dag.

Olja är inte vattenlösligt, därför kan du inte skölja ansiktet med vatten för att få bort oljan och smutsen. Istället använder jag en rengöringssvamp som samtidigt ger en skonsam peeling och fräsch känsla.

Vid känslig hud fungerar också bomullsrondell eller en mjukare handduk.

OCM

2. Ansiktsvatten

Efter att ansiktet är rengjort fuktar jag huden med ett ansiktsvatten. Hoppas aldrig över ansiktsvattnet, för det här ger huden fukt. Men det hjälper också oljan i steg 3 att tränga in bättre.

Jag använder Flower Water Lavender som har en fräschdoft av lavendeldoft. Lavendel är känd för sin lugnande och lindrande effekt. Det andra ansiktsvattnet Flower Water Tea Tree är antiseptiskt och sammandragande och passar blandad hud som tenderar att få finnar eller har stora porer.

Ansiktsvatten kan göras på lite olika sätt. Organics by Saras handgjorda ansiktsvatten består av källvatten där eterisk olja har fått dra under några veckor för att sedan filtreras bort.

Jag brukar också ha en flaska bredvid datorn och använder ansiktsvattnet som en uppfräschning under dagen medan jag jobbar. Det är också skönt efter träning eller som en ”setting spray” på makeup.

OCM

3. Serum och ansiktsolja

I det tredje steget klappar jag in först näringsrikt oljeserum och sen en ansiktsolja.

Oil Serum Antioxidant sjunker lätt in i huden och passar alla hudtyper. Den består av antioxidantrika oljor och antiinflammatoriska örtextrakt i återfuktande glycerin som lugnar huden. Denna skyddar huden effekterna från strålning och är berikad med stärkande eteriska oljor av bla mandarin, bergamott och lavendel.

Extra häftigt är att Oil Serum Antioxidant nominerades i kategorin Bästa Ansiktsserum 2019 i Organic Beauty Awards!

Man man har blandad eller normal hud  eller tendenser till akne kan man använda bara serumet. Men om man har torr eller mogen hud kan man använda en ansiktsolja ovanpå serumet för extra inkapsling.

Facial oil Dry skin är en ekologisk ansiktsolja för torr hud med doft av vanilj och mandarin. Den passar egentligen för alla hudtyper, men är extra bra för torr hud,

Facial Oil Mature skin är en mjukgörande och balanserande ansiktsolja som hjälper huden att binda fukt med en orientalisk, blommig doft av lavendel, patchouli och geranium. Även denna passar alla hudtyper, men framför allt mogen hud.

Facial oil Sensitive skin är en ekologisk, lugnande ansiktsolja för känslig och irriterad hud som är fri från eteriska oljor. Den dämpar rodnad, motverkar torrhet, balanserar, mjukgör och lugnar. Den är också effektiv mot skorv eftersom den innehåller GLA från gurkörtsolja. Passar hela familjen.

Om du använder en ansiktskräm kan du tillsätta några droppar ansiktsolja i din kräm för extra vårdande effekt.  

Gör så här:

 1. Skaka om flaskan med serum
 2. Droppa 3-5 droppar på fingrarna
 3. Massera och klappa försiktigt in ansikte och dekolletage
 4. Skaka om flaskan med ansiktsolja
 5. Droppa 3-5 droppar på fingrarna
 6. Massera och klappa försiktigt in ansikte och dekolletage

Morgonrutin vid OCM

På morgonen räcker det med steg 2 och 3, eftersom man då inte behöver tvätta bort från smink och smuts.

OCM

Instruktionsvideon för OCM

Steg för steg hur du använder Organics by Sara’s hudvårdsprodukter till ansiktet för en komplett vardaglig hudvårdsrutin. Denna rutin med rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja görs på kvällen. På morgonen rengör vi inte huden utan då gör du enbart stegen med ansiktsvatten och ansiktsolja. Här är instruktionsvideon från Organics by Saras Youtubekanal.

 

 

 

 

Bara rena produkter

Hos Organics by Sara finns också färdiga paket om du har hud med Rosacea, Perioral Dermatit eller Hormonell akne. Du hittar även ekologiska kroppsoljor, deodoranter, tvålar och annat för kroppsvård.

Om du är osäker på vilken produkt som är rätt för dig finns ett förmånligt test-paket i Organics by Saras egen webbutik, så du får prova dig fram innan du köper en större förpackning. Fungerar också utmärkt som resekit.

OCM