fbpx

Inlägget om ringblomssalva innehåller adlinks till Glimja och Jordklok.

DIY-dax för ringblomssalva. Det här är ett otroligt efterfrågat recept som är överraskande lätt att göra utav ringblomsolja.

Ringblomsolja är det enklast att laga själv. Du behöver torkade ringblommor och en olja. Jag brukar använda ekologisk olivolja. Sätt de torkade blommorna i en glasburk och täck dem helt och hållet med oljan. Låt stå i ett väster eller österfönster i en månad. Om du har bråttom och ska ha klappar till julafton, så kan du också sätta allt i en kastrull och värma upp (inte koka!!) och låta svalna igen. Sila sedan bort blommorna. Här i ett tidigare inlägg kan du läsa en mera ingående beskrivning för hur du gör egen örtolja.

Jag utgår från bivaxsalva som är en naturläkemedel som består av bivax och vegetabilisk olja. Om man vill göra salvan mer effektiv kan man tillsätta tinktur eller konserverad infusion (max. 10%) och eteriska oljor (0,5%-30%). Detta gör att både fettlösliga och vattenlösliga ämnen kommer till sin rätt.

Ringblomsalvan är bra för allt ifrån sår till torra läppar och hud eller röda barnrumpor. Här kan du läsa om alla fina hälsoegenskaper denna salva har!

Ingredienser till ringblomssalva

  • 20 g bivax
  • 80 g ringblomsolja

Gör så här

  1. Smält ner i vattenbad.
  2. Häll nästan allt i glasburkar.
  3. Låt svalna.
  4. Häll på resten av den smälta salvan och låt svalna igen.
  5. Om du vill kan du dekorera med några ringblomsblad när det stelnat.
  6. Sätt på lock.

Receptet räcker till 3 burkar á 30 ml.

För en mjukare salva 👉 öka på mängden olja.
För en hårdare salva 👉 öka på mängden bivax.