fbpx

Inlägget om fiffiga användningsområden för torktumlarens kondensvatten innehåller adlinks till Glimja.

Om du har en torktumlare hemma måste du kanske tömma tanken med kondensvatten med jämna mellanrum? Många tömmer bara ut det i toaletten, men det finns faktiskt en hel del smarta grejer du kan använda vattnet till!

Tänk på att inte använda starka kemikalier och sköljmedel när du tvättar kläder. Dels för att dessa delvis lämnar kvar i textilierna och kan absorberas av din hud när du har på dig kläderna. Dessa kemikalier kan både framkalla allergier och störa hormonbalansen.

Om du använder du parfymerat tvättmedel kan det dock lämna kvar kemikalier och parfymrester i ditt kondensvatten. Det kan också finnas små textilfibrer i vattnet. Då är det en bra ide att låta det rinna igenom ett filter först så slipper du textilfibrer kvar i vattnet. Till exempel en tygbit eller ett kaffefilter fungerar fint.

Kondensvatten lämpar sig utmärkt för rengöring! Vanligt kranvatten innehåller nämligen kalk som kan ge avlagringar, men kondensvattnet är kalkfritt och mineralfritt så det är faktiskt lättare att hålla rent om du rengör med kondensvattnet istället för vanligt kranvatten.

torktumlarens kondensvatten i ångstrykjärn

Torktumlarens kondensvatten i ångstrykjärnet

Häll torktumlarens kondensvatten i ditt ångstrykjärn och stryk dina kläder lena och fina. Det förlänger livet på ditt ångstrykjärn.

Har du märkt att det samlas en ljus avlagring i hålen i ditt ångstrykjärn? Det beror på kalken och mineralerna i vattnet som ångstrykjärnet använder. Därför måste man avkalka sina apparater som använder vattenregelbundet.

Genom att använda kondensvatten slipper du hålla på och avkalka ditt ångstrykjärn och förlänger samtidigt livslängden på det!

Kom ihåg att filtrera bort eventuella textilfibrer innan du häller det i ångstrykjärnet!

För orkidéer och grönväxter

Känsligare blommor som orkidéer gillar inte kalkhaltigt vatten. Därför går det utmärkt att vattna dem med torktumlarens kondensvatten istället.

Jag brukar hälla kondensvattnet i en stor skål där jag sänker ner orkidéerna och låter dem stå i en kvart eller ända upp mot en timme. Sen får de rinna av och ställs tillbaka i fönstret. När rötterna ser gråa ut och orkidén känns lätt är det dags att vattna igen. Det är ungefär var 5–12 dag, mindre under viloperiod och mer under växtperiod.

Du kan även använda vattnet till att vattna dina andra blommor och grönväxter med.

Duscha dina växter med kondensvatten varje vecka. De flesta grönväxterna gillar det.

torktumlarens kondensvatten för orkidé

Vindrutetvätt

Om du gör hemmagjord spolarvätska för vindrutan på bilen, så kan du ersätta det destillerade vattnet med torktumlarens kondensvatten.

Filtrera det först så du slipper eventuella textilfibrer!

Linnevatten av torktumlarens kondensvatten

Att inte tvätta kläderna så ofta är både en god miljögärning och minskar slitningen på kläderna.

Genom att spraya kläder och textilier med linnevatten och vädra sina kläder kan man få dem att kännas fräscha längre och på så sätt minska mängden onödig tvätt. Du kan även spraya linnevatten på gardiner, kuddar, soffa för en nytvättad doft.

Linnevatten doftar alltså av eteriska oljor (eller parfymer i vissa köpta alternativ, undvik parfymer!). Den mest populära doften för lakan är lavendel eftersom den traditionellt använts för att hålla mal, pälsänger och andra skadeinsekter borta. Och det går utmärkt att göra eget linnevatten. Gör så här:

  • 5 dl av torktumlarens kondensvatten i en sprayflaska
  • 25 droppar eterisk olja

Skruva på spraymunstycket och skaka flaskan före användning.

Fler idéer?

Har du fler idéer på hur torktumlarens kondensvatten kan användas? Skriv en kommentar och tipsa!