fbpx

Inlägget “I mitt skafferi” innehåller adlinks till Glimja och Gryningen.

Gryningen kontaktade mig för ett tag sen och frågade om jag ville vara med och dela mitt skafferi med deras följare på Instagram, tillsammans med ett gäng andra hälsoprofiler och deras skafferier. Det tyckte jag lätt jättekul!

Eftersom inte alla rör sig på Instagram och jag ofta får frågor om hur jag äter och tänker kring mina kostval, så valde jag dela med mig av mina svar här. Här kommer min version av “I mitt skafferi”:

Vad är min matfilosofi?

Min matfilosofi handlar i stort om att äta god och så näringstät mat som möjligt, och så lite antinutrienter som möjligt. 

Jag försöker äta en regnbåge varje dag och boostar mina måltider med vilda bär, grönsaker, alger, örter och kryddor såsom gurkmeja, svartpeppar och cayenne som är rika på antioxidanter. 

Jag aktiverar nötter och frön, blötlägger, groddar och fermenterar hemma. Jag försöker också odla lite gröna blad och örter hemma på balkongen och i fönstret.

Jag prioriterar vilda eller lokalproducerade, ekologiska, rena råvaror. Och även om jag äter mycket vegetarisk mat, så ingår även en del vilt och ekologisk inälvsmat som är rik på näring.

i mitt skafferi

Vad kan man alltid hitta i mitt skafferi?

I mitt skafferi finns alltid ett brett urval superfoods. Man hittar allt från torkade bärpulver, svampteer och sjögräs till fermenterade grönsaker och aktiverade nötter. Sen behöver jag ha torkade bär, kakaonibs och granola till mina smoothies.

I mitt skafferi har jag kategoriserat innehållet i olika lådor. De är märkta med etiketter såsom Brainboost, Supersvamp, Örter/Te, Toppings/Superbär, Gröna Pulver, Smoothiepower, Aminosyror och Adaptogener. Jag har också ett urval med ekologiska glutenfria mjölsorter, frön och nötter, torkade bönor och ärter som står sig länge och är lätt att blötlägga och aktivera.

I min frys hittas alltid en uppsjö av vilda eller hemmaodlade bär såsom blåbär, lingon, havtorn, jordgubbar och vinbär. Där finns även havslax, älgkött (från våra skogar i Finland) och leverfärs.

Mina bästa matlagningstips?

När jag lagar mat smaksätter jag alltid med ekologiskt örtsalt eller algsalt, svartpeppar och gurkmeja. Jag menar verkligen alltid, även frukostgröten och smoothien (dock anpassar jag så klart mängden).

Tallriken ska helst innehålla hela regnbågens färger. Och lyckas det inte på en tallrik försöker jag iallafall att äta alla färger under dagens lopp. Då säkerställer jag att jag får i mig så mycket olika antioxidanter som möjligt från kosten. Antioxidanterna fungerar nämligen bäst när de får arbeta tillsammans, istället för att jobba en och en.

i mitt skafferi

Vilken maträtt är min go-to när jag behöver laga någonting hälsosamt snabbt?

Jag brukar laga större mängd mat i gången och fryser in portioner som är lätta att tina upp och äta när man inte har mycket tid för matlagning. Något som ofta hittas i min frys är min sjögräslasagne (gjord på kombu, älg, grönsaker, rotfrukter och getost) och leverbiffar.

I kylskåpet står sallad och grönsaker sorterade i egna glasburkar och gärna inlagd rödlök och fermenterad kål. Då går det snabbt att plocka ihop och variera sallader till måltiden under veckan. 

En sallad måste också ha något fett till för att blir riktigt god och för att man ska tillgodogöra sig så mycket mikronäring som möjligt. Så en vinägrett eller salladsdressing passar perfekt. En enkel vinägrett gör jag med med olivolja, vinäger, örtsalt och citron. Ibland mixar jag också ner olika örter, majonnäs eller avokado i dressingen för att få variation.

Tar jag kosttillskott och i så fall vilka?

Javisst. Basen består av ett multipreparat med alla vitaminer, mineraler och antioxidanter. Sen tillsätter jag omega-3, magnesium, selen, q10 och D-vitamin.

Som näringsterapeut följer jag regelbundet med min egen näringsstatus och tillsätter utöver dessa även andra kosttillskott enligt behov.

i mitt skafferi

Vad är mina bästa tips för att äta hälsosamt?

  1. Matpreppa med fokus på att addera bra grejer! Gör storkok och hacka dina grönsaker och sallader för flera dagar framåt så bäddar du för att lyckas. Tänk alltså inte så mycket på vad du inte borde äta, utan fokusera på hur du ska få i dig bra grejer varje dag. Då fasas “sämre” livsmedel ut av sig själva. 
  2. Ät en regnbåge varje dag! Då får du automatiskt en bred bas av antioxidanter och mikronäring.
  3. Få i dig bra fett! Förutom att fett behövs för en fungerande kropp så hjälper dessutom fettet kroppen att tillgodogöra sig fettlösliga antioxidanter från grönsaker. Jag har alltid talg, ghee eller smör, kokosolja och olivolja hemma som är bra för bland annat hormonerna, hjärtat och nervsystemet. 

i mitt skafferi

Vilken är min favorit matlagningsblogg eller bok?

Jag är ju hopplös när det kommer till recept och improviserar nästan allt jag lagar. Men ibland behöver även jag inspiration och då är jag väldigt förtjust i min kollega Fanny Lindkvists bok Det Stora Matäventyret och hittar alltid spännande recept på hennes blogg lesscarbs. Jag brukar också kunna hitta inspirerande och hälsosamma recept hos Cecilia Folkesson och Anna Sparre.