fbpx

Inlägget om Kastilientvål är i betalt samarbete med Glimja.

Jag kom i kontakt med Castile Soap, eller Kastilientvål som den brukar kallas på svenska, för flera år sen. 

Till en början använde jag den mest för rengöring i badrummet, men genom åren har jag upptäckt mångsidigheten och användningsområdena har mångdubblats. Den sparar in massor på hushållskontot då den är dryg och man enkelt kan göra egna rengöringsprodukter med kastilientvålen som grund.

Vad är så bra med Kastilientvål?

Castile Liquid Soap från Vermont Soap är en ekologisk, säker, vegansk tvål som är gjord på enkla vegetabiliska oljor och som löddrar naturligt utan tillsatta syntetiska ingredienser. 

Vermont Soaps verksamhet är miljömedveten och betonar återanvändning och återvinning. All tvål är fri från: 

 • sulfater
 • petrokemikalier
 • ftalater
 • parabener
 • alkohol
 • artificiella färger
 • syntetiska parfymer
 • syntetiska tensider 

Kastilientvål är vegansk eftersom det inte innehåller ingredienser från djur och inte är djurtestad. Den är dessutom 100% ekologisk och certifierad av North East Organic Farmers (NOFA) and Vermont Organic Farmers (VOF). De möter alla USDA:s regler/kriterier – USDA Organic – för ekologisk matproduktion. Att möta den ekologiska matproduktionens krav i kroppsvård är ovanligt.

Kastilientvål är speciellt bra för den som är känslig för kemikalier eller har olika hudproblem. Många som lider av dermatit reagerar till exempel ofta på vanliga rengöringsprodukter med kliande eller irriterad hud. Men också på tvättmedel och sköljmedel för kläderna. Man kan därför tvätta kläderna i kastilientvål. Den ersätter sköljmedel, blekmedel, fläckborttagare och mjukgörare.

Vad innehåller Castile Liquid Soap?

Castile Liquid Soap är en multi-purpose tvål som går att använda på många olika sätt.

Vermont Soap’s Aloe Castile består enbart av:

 • ekologisk förtvålad kokos-, oliv- och jojobaolja 
 • ekologisk aloe vera
 • rosmarinextrakt, fungerar som ett naturligt konserveringsmedel

Detta är basen från vilken hela serien av flytande tvålar tillverkas. Doften kommer från eteriska oljor, för den känslige finns en variant utan doft. 

Oljorna blandas vid exakta temperaturer med en alkalisk lösning. För att göra tvål måste man nämligen ha olja (som är en syra) och en bas (alkalibas). Man brukar använda kaliumhydroxid för att göra flytande tvål och natriumhydroxid för att göra fast tvål. Dessa finns dock ej kvar i den slutliga produkten.

Hur skiljer Kastilientvål sig från konventionell tvål?

Kastilientvål hör till vad jag kallar “riktig” tvål. Skillnaden mellan riktig tvål och “konventionell” är att konventionell flytande tvål ofta innehåller starka, uttorkande tensider, parfymer, konserveringsmedel och så vidare som kan störa och belasta både vår hälsa och miljön.

Castile Liquid Soap innehåller bara ekologiska förtvålade oljor, aloe vera och rosmarinextrakt som naturligt konserveringsmedel. 

Vilken ska jag välja?

Jag brukar använda den neutrala, alltså doftfria, Castile Liquid Soap. Då kan jag tillsätta eteriska oljor enligt behov. 

Om man vill kan man så klart också använda färdigt doftsatta produkter såsom lavendel, pepparmynta, citrongräs och apelsin

Du kan läsa mer om de eteriska oljornas verkan här.

Historien om Kastilientvål

Kastilientvål tvål är inget nytt påhitt. Det har funnits sedan 1100-talet och gjordes först i Aleppo i regionen Levant, dagens Syrien. Korsfararna fick nys om denna tvål och började försöka återskapa den i Europa utan framgång, tills en region i Spanien (kallad Castilla) fick receptet rätt och framgångsrikt skapade det vi känner idag som “kastilientvål.” Tvålen blev populär bland spanska kungligheter och tog slutligen på 1500-talet vägen till England.

diska med kastilientvål

Var kan man använda Kastilientvål?

Kastilientvål är ett mångsidigt rengöringsmedel som är både tryggt, milt och effektivt. Jag använder den till exempel till disk, golv, kakel och köksytor. Men den fungerar också bra för den egna hygienen! Du kan alltså göra både rengörings- och hygienprodukter med samma tvål och den är mycket koncentrerad så väldigt lite räcker långt.

Kastilientvål är inte avsedd att användas koncentrerad som den är, såvida du inte köper bartvålen för din kropp, utan är avsedd att spädas före användning. 

Blanda inte kastilientvål med vinäger! När de två kombineras skapas en icke förtvålad tvål som känns fet.

Till skillnad från vinäger som inte bör användas på marmor eller granit, är kastilientvål säker att använda på de flesta ytor i ditt hem. Förutom kanske vaxade och såpade trägolv.

Dosering och recept

Kastilientvål fungerar på alla vattentåliga ytor och är trygg och giftfri för människor, växter och husdjur. Man kallar den en multifunktionell tvål eftersom den går att använda på många olika sätt. Var noga med att späda ut. 

Kastilientvål kan att göra porösa material något mörkare. Testa på ett litet obetydligt område före användning. 

Du kan använda olika doseringar och utspädningar för olika ändamål. Här kommer några exempel.

1. Handtvätt

Späd ut Castile Liquid Soap med hälften vatten när du tvättar händerna. 

Den fungerar även för hela kroppen, men tillsätt då gärna en matsked hudolja till ca 2 dl kastilientvål och 2 dl vatten.

2. Rakskum

Många rakkrämer innehåller många onödiga och störande kemikalier. Blanda istället 1 msk Castile Liquid Soap, 4 msk vatten och 1 tsk olivolja (eller annan hudolja). Blanda alla ingredienser och lägg i en tom skumflaska.

3. Diska

Använd istället för diskmedel och skrubba med borste eller svamp. Diska med varmt vatten.

Du kan använda den outspädd på svårare disk, eller blanda ut den med vatten i en sprayflaska. Då räcker den nästan hur länge som helst.

4. Tvätta grönsaker och frukt

Tvätta frukt och grönsaker som blivit smutsiga eller besprutade med en lösning av 1 msk Castile Liquid Soap i 5 dl vatten. (Men välj helst alltid ekologiskt!)

5. Allrengöring

Fyll en ren sprayflaska med varmt vatten och tillsätt 5 % av Castile Liquid Soap. Spraya och torka rent.

Den fungerar perfekt för alla vattensäkra ytor och även som rengöringsspray för din yogamatta!

kastilientvål

6. Badrumsrengöring

Använd sprayen för allrengöring (ovan) och torka rent med en trasa. Du kan även använda tvålen på en fuktig svamp och skrubba på kakel, porslin och badkar och skölj rent.

7. Badkarsskrubb

Blanda ½ dl Castile Liquid Soap i en skål och tillsätt upp till 1½ dl bikarbonat, lite i taget, och blanda tills det är som en pasta. Förvara i en lufttät burk och och skrubba bort avlagringar från badkaret. Skölj badkaret noggrant efteråt. 

Denna skrubb fungerar också bra i handfat och på kranar. 

Om blandningen börjar torka ut, tillsätt lite vatten och blanda.

8. Golv

Tillsätt 3 msk Castile Liquid Soap i ett ämbar med vatten och torka golvet som vanligt.

9. Kläder

Använd 0,5-1 dl Castile Liquid Soap i luckan för tvättmedel. Ju hårdare vatten desto större dos. Tänk på att gamla tvättmedelsrester i maskinen kan neutralisera Castile Liquid Soap, så ta gärna lite extra första gången. 

Den fungerar också perfekt för handtvätt av sidentyger, fina tyger, ull och mocka (men kan bli mörkare i nyansen).

Om tyget har fläckar kan du börja med att behandla fläcken genom att blöta den och arbeta in Castile Liquid Soap på fläcken. Låt verka en stund innan du tvättar plagget som vanligt.

Du kan också använda Castile Liquid Soap vid tvätt av mattor. Den ersätter tvättmedelskoncentrat i mattrengöringsmaskiner.

10. Bilen

Blöt en svamp med varmt vatten och mätta den med Castile Liquid Soap. Skölj först av bilen, rengör bilen med svampen och skölj sedan. Ett tips är att tvätta en del i gången så tvålen inte hinner torka in förrän sköljning.

kastilientvål

Har du fler tips?

Har du andra användningsområden där du brukar använda Kastilientvål?

Lämna gärna en kommentar med dina tips och idéer!