Inlägget om att stärka immunsystemet innehåller adlinks till Glimja och Bodystore.
Idag tänkte jag bjuda dig på mina bästa tips för hur jag gör för att försöka hålla mig frisk om vintrarna genom minska risken för smitta och samtidigt stärka immunsystemet.
Jag bjuder dig på 20 punkter varav de tre första punkterna fokuserar på att undvika smittor och resterande på att stärka immunsystemet.
Immunsystemet
Skillnad på att stärka immunsystemet och aktivera det! Att stärka immunsystemet innebär att vi ser till att kroppen är i harmoni och balans och har förutsättningar att ta itu med patogener om de angriper. Immunsystemet aktiveras först när patogenerna upptäckts.
Visste du om att vi har två olika sorters försvar i vårt immunsystem? Det första, medfödda och det adaptiva immunförsvaret är förprogrammerat att känna igen virus eller bakterier och att angripa dessa, så snart de tränger in i kroppen. Det förvärvade immunförsvaret reagerar däremot inte direkt kroppen angrips, utan behöver lite tid att mobilisera sig. Men det kan i gengäld minnas fienden och ha ett effektivt försvar redo vid nästa möte.
Vilka celler som spelar roll och vilket immunförsvar vi kommer att ha beror på typen av hot. Immunförsvarets övergripande arbete är hyfsat enkelt: att försvara oss från det dagliga bombardemanget av antigener och hjälpa oss att hålla oss vid god hälsa.
Det nativa immunförsvaret
Det nativa immunförsvaret kallas också det medfödda immunförsvaret. Det kan delas in i det inre och det yttre immunförsvaret.
Till den yttre delen räknas bland annat hud, slemhinnor och magsyra som hindrar skadliga mikroorganismer på olika sätt.
Det inre immunförsvaret utgörs av makrofager, granulocyter, endotelceller, dendritiska celler och en rad andra celltyper. De är förprogrammerade att känna igen virus och bakterier och att bekämpa och äta upp dessa så fort de kommer in i kroppen. Det är också dessa som bestämmer huruvida de ska varna nästa försvar eller inte.
Det adaptiva immunförsvaret
Om inkräktare överlever det nativa immunförsvaret aktiveras det adaptiva immunförsvaret. Det behöver däremot lite tid att mobilisera sig och det kan ta dagar eller till och med veckor. Men det kan i gengäld minnas fienden och därför ha ett effektivt försvar redo om samma fiende kommer igen.
Detta försvar sköts av de vita blodkropparna som kallas lymfocyterna, som har avancerade specialfunktioner för att effektivt kunna bemöta angrepp. De delas in i T-celler och B-celler.
T-celler kommer från benmärgen och flyttar sig vidare till brässen där de mognar. Det finns olika sorter av T-lymfocyter såsom T-hjälparceller, mördar-T-celler och minnes-T-celler. T-hjälparceller aktiverar och koordinerar immunförsvaret och lockar till sig mördar-T-celler som förstör virus, cancerceller och celler som är infekterade av virus eller intracellulära parasiter.
B-lymfocyter eller B-celler bildas och mognar i benmärgen och skyddar kroppen mot bakterier och gifter genom att bilda antikroppar som klumpar ihop ämnen så de blir synliga för till exempel makrofagerna. De kommer också ihåg tidigare inkräktare och kan snabbt bilda nya antikroppar om samma virus eller bakterie skulle dyka upp igen.
Här kan du lyssna på Fanny och Ilas poddavsnitt om hur immunsystemet fungerar.
1. Observera omgivningen
Ställ inte fram mat öppet på offentliga ställen och potentiellt smutsiga ytor. Det finns ingen så kallad ”fem-sekunders-regel”!
Undvik stora eller trånga folksamlingar i dåligt ventilerade utrymmen. Täck mun och näsa med en engångsnäsduk vid hostande eller nysning, och släng den använda näsduken i soporna. Om man inte har näsduk, hosta eller nys mot armvecket, inte i händerna.
2. Handhygien
Hygien är A och O för att undvika att smittas av olika bakterier, virus och parasiter. Tänk på vad du rör vid när du inte är hemma och se till att tvätta händerna med tvål och varmt vatten regelbundet. Handsprit kan också vara bra att ha om man inte har tillgång till tvål och rent vatten.
För att undvika smittor försöker jag hålla händerna rena och undviker att peta mig i ansiktet. (Och, ja, det är lättare sagt än gjort ibland.)
Här är 8 tips jag brukar tänka på för en bättre handhygien:
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Jag använder en tvål med aktivt kol.
- när du kommer in utifrån.
- före matlagning och måltider.
- efter toalettbesök eller blöjbyte.
- när du kommer kommer till jobbet/skolan/hem.
- efter att du snutit dig, hostat eller nyst.
- om du rört vid samma ytor som en förkyld person.
- Ha med dig handsprit eller en väteperoxidlösning i en liten sprayflaska för tillfällen då du inte kan tvätta händerna.
- Rör vid ditt ansikte endast med nytvättade händer och tvätta dem igen efteråt.
- Byt ofta till rena handdukar hemma, och tvätta de använda handdukarna i höga temperaturer. Helst över 60 grader.
- Välj pappershanddukar på offentliga toaletter. Undvik använda handdukar och gamla lufttorkare.
- Använd armbågen för att öppna dörrar eller trycka på hissknappar och undvik att röra vid räcken och stolpar.
- Undvik kontanter.
- Rengör ofta telefonen, datorns tangentbord, fjärrkontroller och smycken med sprit. (OBS! Väteperoxid kan skada datorskärmar och telefonskärmar!)
Här finns ett inlägg för hur du kan göra egen återfuktande handsprit och handdesinfektion.
3. Näshygien
Jag försöker att alltid andas genom näsan och inte genom munnen. I näshålan har vi vårt första immunsystem som ska ta hand om patogener och göra vad de kan för att förhindra att vi blir sjuka.
Jag använder en näskanna att skölja näshåligheterna med och få bort eventuella patogener som hittat till näsans slemhinnor. Bara vanligt vatten kan kännas irriterande eller till och med göra ont på slemhinnorna, så tänk på att alltid blanda i lite salt.
Jag blandar min saltlösning så här: Blanda ca 1 tsk (4,5 g) rent finkornigt bordssalt/koksalt utan tillsatser i 5 dl ljummet (37 grader) rent vatten. Rör om så att allt salt löses upp.
Vattnet får samma saltkoncentration som kroppens celler, alltså en fysiologisk (isoton) lösning med 0,9% salt. Rätt salthalt och temperatur ger behaglig känsla medan till exempel för lite salt kan ge en svidande känsla.
Jag ställer mig vid ett handfat och trycker NoseBuddys mote den ena näsborren så den sluter tätt. Sen andas jag lugnt genom öppen mun och böjer huvud och överkropp framåt och vrider huvudet en aning åt sidan så kannan följer med uppåt. Nu rinner vattnet av sig själv in genom ena näsborren och ut genom den andra fria näsborren. Smuts, patogener, snor och slem sköljs med ut. Sen byter jag om och gör detsamma från den andra näsborren. Slutligen snyter jag näsan försiktigt genom en näsborre åt gången.
Skölj kannan i hett vatten före och efter varje gång och låt den lufttorka. Vid behov kan man handdiska eller desinficera kannan.
Här kan du köpa en näskanna och salt.
Stärka immunsystemet
Det viktigaste verktygen jag har för att hållas frisk är att bygga upp ett naturligt skydd mot smitta genom kost och näring och probiotika.
4. Chaga
Sprängtickan, eller chaga som den också kallas, är kungen av medicinalörter och ett av de livsmedel som är rikast på antioxidanter som vi känner till idag. Jag dricker minst 1 kopp dagligen den här tiden på året.
Denna svamp har extremt högt innehåll av antioxidanter och speciellt superoxiddismutas (SOD) som är en av de mest potenta antioxidantenzymer i kroppen.
Sprängtickan är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 146.700! ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.
Här kan du läsa mitt blogginlägg om chaga.
Här kan du beställa hem egen chaga.
5. Lever för A-vitamin
Jag äter lever för att säkerställa bland annat ett bra intag av A-vitamin, och ser till att det är lever från gräsbetande djur. Jag undviker kycklinglever som ofta kommer från hönor som ätit säd och foder, inte pickat maskar och gräs i naturen.
A-vitamin kan bildas i lever och tarmväggar från karotenoider och 50–85 % av kroppens A-vitamin lagras i levern i upp till 100 dagar, men vid sjukdom kan leverns förråd tömmas inom 2 dagar.
Bästa källorna för A-vitamin (retinol) i födoämnen (Pg/100 g) (1 IE=0,3 Pg)
- Lever (nöt) 14 200
- Lever (kyckling) 9 500
- Rökt ål 3 600
- Tonfisk 370
- Morot 567
- Spenat 275
- Ägg 204
Detta veganska multipreparat innehåller även A-vitamin.
6. Nypon för C-vitamin
C-vitamin är en annan stark antioxidant ag anvönder mig av. C-vitaminvärdena i blod och vävnad minskar med åren.
Eftersom kroppen bara tar upp vad den behöver just nu så kissar man ut överflödet om man tar enstaka stora doser om dagen. Jag delar därför upp C-vitaminintaget till 3–5 ggr per dag och använder en C-vitamin som har ett neutralt pH och som innehåller bioflavonoider.
Här kan du köpa strandnypon, C-vitamin som innehåller bioflavonoider och syraneutral C-vitamin.
Läs mer om C-vitamin i mitt blogginlägg här.
7. D-vitamin från tillskott och sol
D-vitamin är det vitamin som är mest sällsynt i maten, så därför kombinerar jag kosttillskott med exponering av solljus. På våra breddgrader får vi inte tillräckligt med D-vitamin från enbart solexponering under vinterhalvåret.
D-vitamin reglerar immunförsvaret och förhindrar utvecklingen av autoimmuna sjukdomar. D-vitamin reglerar också funktioner av inflammationsstimulerande och hämmande cytokiner och reglerar receptorer vid betacellerna som är kopplade till bukspottkörteln.
Här kan du läsa mitt blogginlägg om D-vitamin.
Här kan köper jag D-vitamin, finns även i vegansk form.
8. Glutation
Glutation är ett fantastiskt ämne som kan balansera immunförsvaret, öka utrensningen av gifter och fungera som en antioxidant.
Kroppen bildar detta ämne själv, men om kroppen är i obalans kan minskade nivåer av glutation kan skapa obalans i immunförsvaret och leda till autoimmunitet. Glutation minskar också när vi åldras.
Man kan ta glutation som kosttillskott eller inta andra ämnen som stöttar produktionen. Tillskott av glutation bör helst ske som en så kallad liposomal variant där glutationet är inkapslat i fett vilket underlättar upptaget i tarmen och till cellerna.
Ämnen som stöttar glutation är selen, C-vitamin, NAC, B-vitaminkomplex, E-vitamin, Omega-3, ALA och glutamin. Örten mariatistel kan också hjälpa glutationet.
9. Gurkmeja / kurkumin
Gurkmeja är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper och i provrör har den verksamma antioxidanten kurkumin visat sig minska inflammation och ta död på bakterier.
Det är bra att äta gurkmeja och kurkumin tillsammans med fett och svartpeppar, då fett ökar upptaget och svartpeppar hämmar nedbrytningen av kurkumin så att det stannar kvar och verkar längre i blodet.
Här kan du läsa mitt inlägg om gurkmeja och här är ett inlägg om hur du gör egen guldpasta och guldmjölk.
Här kan du köpa ekologisk gurkmeja och kurkumintillskott.
10. B-jäst för nukleotider
Många patogener bär på ofarliga kolhydrater av typen betaglukaner, som inte kan brytas ner av matsmältningssystemet. Därför har vårt immunsystem under mänsklighetens historia lärt sig att känna igen betaglukaner som varningsflaggor.
Betaglukan tas upp av tarmslemhinnan och binder till receptorer på makrofager (en typ av immunceller) som bryter ner betaglukanen till mindre beståndsdelar så den kan tas upp av neutrofiler (en annan typ av immunceller). Då aktiveras neutrofilerna att vara på sin vakt för inkräktare och reagerar också mycket snabbare.
Ett enkelt sätt att öka intaget betaglukaner är att strö bjäst/nöringsjäst på maten. Dels höjer det smaken (smakar ungefär som cheddarost), dels är den rik på nukleotider.
Extraktet Wellmune är en patenterad form av 1,3/1,6-betaglukan och finns i Holistics ImmunBalans. Här hittas också Bjäst att strö på maten..
11. Vitlök för allicin
Allicin är det mest omtalade aktiva ämnet och antioxidanten i vitlök och den är starkt förknippad med vitlökslukten och även sina bakterie- och virusdödande egenskaper.
När du använder vitlök i maten är det viktigt att krossa vitlöken (inte bara hacka den) eftersom du vill ha sönder cellerna. Använd en vitlökspress eller ännu bättre: mortla den!
Om du inte gillar vitlök kan du också köpa vitlökspreparat i kapselform.
12. Fläderbärste
Fläderbär innehåller många olika ämnen. Förr bryggde man te på blommorna och teet verkade svettdrivande.
Koka de mogna bären 15-20 minuter. Både bär och blommor kan torkas och användas till örtte. Men ät inte fläderbär som är råa eller omogna.
Här finns ett ekologiskt te med fläder.
13. Syre och cellsyre
Att vädra med korsdrag några minuter i timmen är bra. Syret hjälper oss att använda vitaminer, mineraler och andra näringsämnen mera optimalt. Det ökar vår energi, uthållighet, vitalitet och vakenhet, vilket i sin tur kan stärka immunsystemet.
Cellsyre är syre bundet till vanligt koksalt och löst i vatten med ett neutralt pH (7) och har en salthalt under 5 ppm. Vid invärtes bruk av Cellsyre absorberas syret till blodet genom upptag i magsäckens slemhinna samt via tunntarmen. Då ökar syretrycket i blodet, vilket ger ett extra tillskott av syre till cellerna.
Jag tar nu 10 droppar cellsyre 3 gånger om dagen. Men det är bra att börja lite mindre först och långsamt öka dosen. Man kan sen öka den ända upp till 15 eller 20 droppar. Lyssna på kroppen!
Bäst är att inta dropparna i ett glas vatten en halvtimme före mat eller 2 timmar efter mat för att optimera upptaget till blodomloppet. Man kan också droppa under tungan.
Cellsyre kan ge en bättre syresättning, och hjälper också till vid jetlag och besvär i samband med flygning eller vid vistelse på hög höjd. Cellsyre kan ge goda effekter för lungorna, huden, immunsystemet och ögonen.
14. Gurgla med kolloidalt silver
Man har länge använt kolloidalt silver för dess bakteriedödande egenskaper. I USA säljs kolloidalt silver som kosttillskott, men i EU ändrades reglerna för några år sedan och säljs nuförtiden som vattenrening.
Personligen använder jag främst kolloidalt silver utvärtes eller att vid behov gurgla med.
Här kan du läsa mitt inlägg om kolloidalt silver.
Här kan du köpa kolloidalt silver.
15. Örter
Salvia är exempel på en ört som jag kan brukar ta till, men det finns många olika örter man kan använda. Jag äter dem i sallader eller blandar en örtolja, eller brygger te av torkade örtblad. Eller så använder jag dem i form av eteriska oljor, som är extremt potenta.
Det finns flera eteriska oljor som lämpar sig för ångbad eller i luftfuktare. Läs mera i mitt blogginlägg här om hur man kan använda dem.
16. Stärk tarmfloran
80% av immunförsvaret sitter i tarmen, det har du kanske hört? Tarmfloran påverkar praktiskt taget allt som gäller hälsan. I tarmen har vi både bakterier som har kända antiinflammatoriska effekter och även andra så kallade patogena bakterier som förknippats med ökad inflammation. Det är viktigt att dessa ligger i en bra balans.
Många upplever en större motståndskraft mot förkylningar och andra infektioner sedan de börjat använda probiotiska livsmedel, såsom kombucha, surkål, kefir och andra fermenterade livsmedel. Här kan du läsa mer om hur bra tarmflora bidrar till hälsa.
Probiotika kallas ibland även mjölksyrabakterier och de stärker tarmhälsan och balanserar immunsystemet.
Här kan du köpa probiotiska tillskott.
17. Träning
Tänk på att daglig rörelse ger en bättre allmänhälsa och kan stärka immunsystemet. Därför tar jag dagligen raska promenader, yogar, mediterar och gör djupandningsövningar för att syresätta cellerna.
18. Sömn
Sömnbrist kan ge ett svagare immunsystem så därför försöker jag se till att varje natt få tillräckligt med sömn. Sen jag köpte min Ouraring kan jag nu följa min sömn varje natt och den kan också göra mig uppmärksam på om jag sovit oroligt, lagt mig för sent eller andra faktorer som kan påverka min sömnkvalitet.
Bland annat är det viktigt att träna och röra på sig varje dag, inte äta för sent på kvällen och ha tillräckligt svalt i sovrummet, ca 18 grader. Det är också viktigt att varva ner i god tid och undvika skärmar och blått ljus en stund före läggdags.
Lyssna på Fanny och Ilas poddavsnitt om hur du kan förbättra din sömnkvalitet.
19. Kallbad
Kallbad verkar också kunna stärka immunsystemet. I epidemiologiska studier har kallbad och vintersimning associerats med 40% minskad förekomst av luftvägsinfektioner.
Undvik dock kallbad vid utmattning samt vid problem med hjärta och kärl. Fråga din läkare om du är osäker.
Här kan du läsa mitt blogginlägg om kallbad.
20. Undvik stressfaktorer för att stärka immunsystemet
Minska på all form av stress. Även sådan stress som kommer i form av socker, alkohol, rökning samt mat du inte tål. Undvik även tillsatser och kemikalier i mat, smink och plast.
Ett bra sätt att varva ner, hitta balans och på så sätt minska i vardagsstressen är att meditera, promenera eller skogsbada.
Göra lustfyllda saker helt enkelt!