fbpx

Inlägget om 5 kreativa sätt att använda en bambutrasa är ett betalt samarbete med MYO –  Make your Own och innehåller en rabattkod och en tävling!

Tänk vilken fin sommar vi haft hittills i år. Jag spenderar som vanligt sommaren på mitt sommarställe Klippan som ligger på Finlands västkust. Jag har också varit ledig en hel del i år, vilket har varit både välbehövligt och skönt.

Min lediga tid brukar jag fylla med minst ett byggprojekt varje sommar, eftersom jag älskar att arbeta med trä. Men i år har jag återupptagit ett gammalt handarbete jag höll på med mycket för flera år sen: virkning!

5 kreativa sätt att använda en bambutrasa

Mitt första projekt denna sommar var en rengöringstrasa i ekologisk bomull och bambu från MYO. Bambu är ett miljövänligt och snabbväxande material som har naturligt bakteriehämmande egenskaper och effektivare uppsugningsförmåga än bomull. Bambufibrer har dessutom antistatisk effekt och eftersom bambu växer snabbt gör det trasan till ett miljövänligt alternativ.

Den klassiska bambutrasan är superenkel att virka och otroligt mångsidig. Rengöringstrasan är mycket hållbar och när den blivit smutsig är det bara att tvätta den i 40 grader så är den fräsch igen. Det bästa med trasan är, att den blir bara bättre med tiden! 

Det här måste vara den perfekta virkningen för nybörjaren och en bra start på en mer miljövänlig livsstil. 

Här kommer några förslag på 5 kreativa sätt att använda en bambutrasa:

1. Disktrasa

Använd den som disktrasa i köket. Tack vare den bakteriehämmande egenskapen är den tacksam och börjar inte lukta illa lika snabbt som vanliga disktrasor.

Tänk på att skölja den ren efter varje anvöndning och avsluta med kallt vatten. Bakterier trivs inte lika bra i en kall trasa.

2. Ansiktshandduk

Bambutrasan är ypperlig som ansiktshandduk. Tack vare det otroligt mjuk och sköna bambugarnet känns den fantastisk mot huden. Använd den våt för att torka ansiktet rent, eller torr efter att du tvättat ansiktet och vill torka dig torr.

3. Dammtrasa

Du kan också använda bambutrasan som städduk och torka damm. Blöt den och vrid ur så den och torka sedan alla din ytor så de blir rena.

4. Fönstertrasa

Tack vare bambuns effektiva uppsugningsförmåga tar trasan effektivt bort ränder på fönster, speglar och andra blanka ytor. Jag använder en fuktig trasa för rengöring och avslutar med att gnugga rutan eller spegeln kruttorr med en annan (torr) trasa.

5. Grytlapp

(Eller “pannklådd” som vi brukar kalla dem.) Om du ska ta något ur ugnen kan det vara bra att använda den dubbelvikt som grytlapp. Den fungerar också utmärkt under den varma kastrullen.

Bonus: Filt åt dockan

Min systerdöttrar kom på ännu ett sjätte användningsområde: som filt åt dockorna. Jo, visst förstår man att dockan myser under den mjuka bambufilten. Ha ha!

Virka din inredning

Jag virkade massor förut, men under flera år har jag liksom kommit från virkningen. Fördelarna med virkningen är för det första enkelheten, att jag slipper hålla kolla på alla maskor som man i till exempel har vid stickning. Om man tappar en maska kan det kännas lätt panikartat för en nybörjare att fixa missödet. Vid virkning har jag en enda maska att hålla reda på! Tappar jag den är den bara att plocka upp igen och fortsätta.

En annan aspekt jag älskar med virkning är mångsidigheten. Jag kan virka både kläder, leksaker, bruksföremål och inredning. Dessutom går det ganska snabbt.

Handarbetet är också väldigt avkopplande och närmast meditativt. Precis vad jag behövde efter en händelserik vår med mycket jobb.

I sommar har jag hittills virkat en disktrasa till sommarstället och har också en del andra projekt på gång. Det bästa med dessa projekt är att de kommer som färdiga paket från MYO med enkla instruktioner. Därför passar de ypperligt till både nybörjaren och den som är lite ringrostig – som jag!

Nu får du med koden “MOROTSLIV” 10% rabatt på allt hos MYO!

Skandinavisk design i hållbara material

MYO, eller Make Your Own, kan skapat DIY-paket med traditionella hantverk i skandinavisk design med hållbara material. Så det blir det perfekta sättet att lära sig olika sorters handarbeten och samtidigt skapa en personlig och hållbar heminredning. Men dessa kan vem som helst skapa fina produkter, som dessutom fyller en praktisk funktion.

MYO erbjuder paket med rengöringstrasa, blomkruka, korg, ampel och laptopfodral och i varje paket hittar du allt du behöver: garn, virknål eller macramé-ring i trä, instruktionsblad och även en praktisk påse som du kan förvara ditt arbete i. Instruktionerna finns även som videos på MYO’s Instagram-kanal.

MYO lägger fokus på hållbarhet: genom att skapa själv, av hållbara / återvunna material, slipper du belasta miljön med nya produkter, producerade av nya material.

Vinn ett eget DIY-paket!

Nu kan du vinna ett valfritt DIY-paket från MYO på min Instagramkanal. Gå bara hit och följ instruktionerna!

Tävlingen pågår fram till veckans slut, dvs. 25.7.2021 kl 23:59.

Med koden MOROTSLIV får du 10% rabatt på allt hos MYO!