fbpx

Inlägget om algomega-3 är i betalt samarbete med Glimja.

Jag har testat två olika Omega-3 tillskott som är baserade på alger istället för fisk. Det är jättebra för då slipper man riskerna med miljögifter i sina tillskott.

De är båda av märket Opti3, men skillnaden ligger i att den ena är i flaska, alltså i flytande form och den andra i kapslar.

Viktigt med Omega-3

Omega-3-fettsyror skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, förbättrar hormon- och enzymfunktionerna samt spelar en viktig roll för ett friskt tillstånd i hjärna och nerver samt för synen. Också tänder, hud, reproduktionsorgan och leder behöver omega-3.

Här har jag skrivit ett blogginlägg på Glimja om Omega3 och dess hälsofördelar.

Fisk- eller algomega-3?

Fisken innehåller omega-3-fettsyror eftersom den äter alger som är rika på omega-3. Men det kan också finnas miljögifter i fisken, och det är så klart något vi inte vill få i oss. 

Därför kan vi välja ett tillskott baserad på alger istället, så slipper vi riskerna med andra oönskade ämnen.

Opti3 är garanterat fri från miljögifter

Opti3 från Vegetology är en 100% naturlig, algomega-3 med fettsyrorna EPA och DHA, som passar alla (även veganer) och är garanterat fri från miljögifter.

Opti3s algomega-3 är gjord av arten Schizochytrium och odlas i kärl av rostfritt stål under kontrollerade förhållanden och varje parti testas.

När algcellerna är mogna brister de genom en enzymatisk process för att frigöra oljan. Den separeras sedan från vattnet och cellbiomassan utan lösningsmedel eller kemikalier – det är fysisk separation. 

De tillför naturliga antioxidanter, E-vitamin, för att skydda oljan så den inte blir härsken. E-vitaminet kommer från solrosolja. 

Kapslar eller flytande form?

Det fiffiga med Opti3 är att de både har ett algomega-3-tillskott i kapselform och ett i flytande form. Båda håller samma höga standard och är veganska.

Näringsinnehållet i 1 tsk eller 2 kapslar är detsamma. De innehåller minst 500 mg DHA, minst 300 mg EPA och minst 35 mg DPA. Dessutom innehåller den 5 ug (200IE) vegansk vitamin D3 (kolekalciferol).

Ja, det här kan man så klart välja precis som man vill. 

Algomega-3 i kapslar

Jag gillar kapslar, eftersom de är lätta att svälja och det går snabbt när jag tar mina andra kosttillskott.

Höljet är också gjort av tång, karragenan för att vara exakt. Ett bra alternativ till gelatin från djur. Nivån de använder är oerhört låg och säkerheten omfattande. Men om du vill undvika karragenan är det smidigt att välja den i flytande form istället.

Här kan du köpa Opti3 som kapslar.

Algomega-3 i flytande form

För barn (eller om man har svårt att svälja kapslar) är också den i flytande form mycket enklare. Jag känner flera som brukar klippa sönder kapslar, och det är så klart också möjligt, men lite onödigt.

Det fina med denna olja är att den inte har en stark smak (som fiskbaserade produkter kan ha). Den smakar praktiskt taget ingenting!

En svag nyans av algsmak kan jag känna om jag tuggar sönder en kapsel. Men om jag blandar oljan i mat försvinner den smaken. Till exempel i en smoothie eller ett glas juice. Då ska det tilläggas att jag gillar algsmaken!

Oljan är genomskinlig med en svag gulaktig ton.

Här kan du köpa Opti3 i flytande form.

Algomega-3 passar alla

Jag är riktigt förtjust i dessa och kan varmt rekommendera dem. De är lämpliga för alla, från nyfödda och framåt, veganer, gravida, ammande, alla kön i alla åldrar. Man rekommenderar 1 kapsel från 2 år och uppåt. 

Man kan även ge Opti3 till katter och hundar! Så nu har jag börjat ge vår lilla Boris ett par droppar varje dag. Hur bra som helst!

algomega-3