fbpx

Detta inlägg om bivaxduken är i betalt samarbete med Glimja.

Har du plastbantat hemma? Ja, sällan blir man kanske helt färdig med plastbantningen. Alltså att man verkligen blir kvitt all plast. Vissa grejer kan vara svåra att ersätta.

Dessutom är det inte alltid ekonomiskt möjligt att få bort all plast i ett svep, eftersom en stor del måste ersättas med andra plastfria grejer, såsom stekspadar i metall och kärl i glas osv.

Plast hör inte hemma i köket

Jag brukar ofta rekommendera att man börjar i köket. Helt enkelt därför att plast och mat inte hör ihop, enligt min mening.

När plast blir varm (speciellt svart plast i till exempel stekspadar och dylikt) kan vissa sorter avge kemikalier som vi inte vill ha i vår mat. Kemikalier som kan vara hormonstörande eller värre.

Läs gärna mitt blogginlägg om plastbantning.

Alternativ till plastfolie

En grej som kan vara svårt att hitta ersättning för är plastfolie. Dessutom är ju plastfolie en grej man täcker sin mat med och oftast sen slänger efter en användning. Ja, du hör ju själv att det blir både dyrt och inte bra för miljön.

bivaxduken bee's wrap

Bivaxduken

Men det finns faktiskt ett naturligt, ekovänligt och plastfritt alternativ till plastfolie och aluminiumfolie. Ett alternativ som faktiskt funnits väldigt länge, men som blivit modernt nu på senare tid igen. Nämligen bivaxdukar!

Bivaxdukar är överlägset bästa alternativet till plastfolie i köket. Jag använder mig av Bee´s Wrap som är tillverkade av ekologisk bomullsmuslin, bivax, jojobaolja och kåda. 

Både bivax och jojobaolja har antibakteriella egenskaper som hjälper till att hålla maten fräsch. Tillsammans med kådan ger de en följbar och förseglande folie.

Och det bästa är att de kan användas om och om igen!

bivaxduk

Så här använder du bivaxduken

När du öppnar din nya förpackning bivaxdukar börjar du med att skrynkla ihop duken till en boll. När du kramar den med dina händer blir den samtidigt lite varm och det gör att den blir mjukare och redo att användas.

Lägg sedan bivaxduken över den skål som du vill täcka. Forma den över kanterna och med värmen från dina händer trycker du mot duken så det blir tätt. 

När du sen ställer in skålen i kylskåpet blir bivaxduken kall på bara några sekunder vilket gör att den stelnar och skapar en försegling. 

Du gör på precis samma sätt om du vill linda in mat.

Tvätta Bee’s Wrap i kallt vatten med ett milt diskmedel. Undvik alltför varmt vatten som kan göra att bivaxet smälter. Låt lufttorka, vik ihop och förvara i en låda eller i en korg. 

diska bivaxduk lufttorka bivaxduk

På skålar eller mat

Bivaxduken kan man använda på skålar och fat, eller direkt på mat. Jag brukar använda den kring ost, grönsaker, bröd och bakverk osv.

Funkar suveränt att packa in sin macka i när man ska på picknick eller till jobbet.

Jag använder den också att slå in rester av grönsaker, till exempel om jag bara använt en halv lök. Eller varför inte slå in delar av sin skörd nu när trädgårdarna ofta bjuder på härlig sallat?

bivaxduk för grönsaker

Undvik bivaxduken här

Tänk på att inte använda bivaxduken på heta föremål, eftersom bivaxblandningen då kan smälta och fastna på kärlet.

Det rekommenderas inte att man använder bivaxdukar till rått kött, kyckling och fisk. Helt enkelt av hygieniska skäl, eftersom de kan vara kontaminerade med mer besvärliga bakterier som inte går att få bort i låga temperaturer.

bivaxduk för grönsaker

Bee’s Wrap

Det är en ganska gullig historia bakom Bee’s Wrap. Varumärkets grundare är amerikanska Sarah Kaeck, och hennes familjeliv kretsade kring egen odling och produktion av allt från ägg till getmjölk. Sarah kände därför att hon behövde hitta ett alternativ till all plast som gick åt till förvaring.

Efter en tid av experimenterande fastnade hon vid bivax och med hjälp av tunt tyg och jojobaolja, lyckades Sarah ta fram ett naturligt och ekovänligt folie som kan användas om och om igen. Bee’s Wrap blev snart en hit för fler än bara familjen Kaeck och har hyllats av många imponerade kunder och matjournalister.

bivaxduk för matrester

Olika storlekar på bivaxdukarna

De bivaxdukar jag har hemma är av märket Bee’s Wrap och de kommer i olika färger, mönster och storlekar. Här hittar du dem:

Bee´s Wrap Medium: 25,4 cm x 27,94 cm. 

Den här storleken är perfekt till att slå in mindre bitar av bröd, ost, grönsaker eller för att täcka en mindre skål. 

Bee’s Wrap Sandwich: 33 x 33 cm.

Perfekt storlek att slå in smörgåsen i.

Bee’s Wrap Large: 33 cm x 35,56 cm. 

Den här storleken är perfekt till att slå in större bitar av bröd, ost, grönsaker eller för att täcka en skål. 

Bee’s Wrap XL: 43,18 cm x 58,42 cm.

Den här storleken passar till stora bröd och större skålar. 

Bee’s Wrap set S/M/L: 17,78 cm x 20,32 cm. Medium: 25,4 cm x 27,94 cm. Large: 33 cm x 35,56 cm.

Det här är min favorit. Här får du en uppsättning i flera storlekar så att du alltid har den perfekta wrappen till dina skålar eller varor.

bivaxduken

Har du testat bivaxduk? Gillar du dem lika mycket som jag?