fbpx

Inlägget om naturliga och ekologiska mascaror är i betalt samarbete med Glimja.

Mascara är en trogen följeslagare. Jag har aldrig sminkat mig särskilt mycket, men mascara har jag nog använt mer eller mindre dagligen sen tonåren.

Det är faktiskt så att jag kan bli lite ljuskänslig eller till och med ibland få huvudvärk om jag inte använder mascara en solig dag. Knäppt va?

Naturliga och ekologiska mascaror

Eftersom mascaran sitter så pass nära det känsliga ögat och dess slemhinnor är det extra viktigt att välja ekologiska mascaror som är giftfria och inte innehåller störande kemikalier och som är skonsamma mot dina fransar. Ögat är extra sårbart för infektioner och hornhinnans brist på blodkärl gör det svårt för kroppens försvarsceller att ta sig dit. Därför är det viktigt att de produkter som vi använder nära ögat är rena och fria från mikroorganismer.

Tänk på att mascaraborsten bör rengöras regelbundet, eftersom en kladdig borste kan orsaka klumpar på fransarna. Jag brukar ta med ett ark toalettpapper och dra av mascaran från borsten. Se också till att korken på din mascara är fri från gamla mascararester.

Mascara användes redan i Egypten 4 000 år före Kristus av både män och kvinnor. Den moderna mascaran bestod från början av vaselin och kol för att färga ögonfransarna. Under årens gång har mascaran förändrats, men än i dag består den huvudsakligen av pigment, olja och vax. Förlängande och förtjockande pulver (såsom talk, fibrer av nylon, rayon, silke) har använts sedan 70-talet.

Ekologiska mascaror är fria från silikoner, vilket kan göra att de smular mer, men så är inte alltid fallet! Silikoner är en kemikalie som gör att mascaran sitter som berget.

Det finns idag många konventionella mascaror på marknaden som innehåller olika syntetiska kemikalier som kan vara skadliga för dina ögon och dina fransar. Använder du en naturlig, ekologisk mascara med vårdande ingredienser kan du däremot få motsatt effekt och dina fransar kan till och med börja växa snabbare och få bättre kvalitet!

Konventionella mascaror

Tyvärr innehåller mascara ofta ingredienser som kan skada och irritera ögonen och ögonfransarna. Exempel på sådana ingredienser är silikoner, parabener, nickel, kvicksilver, aluminium, alkohol, konserveringsmedel, miljögifter, PFAS och andra syntetiska ämnen.

Mascaror kan innehålla rätt höga halter krom och nickel, och detta tros vara huvudorsak till att ca var tionde användare någon gång irriteras av sin mascara. Kvicksilverföreningar får användas i ögonsmink och ögonsminkborttagningsmedel eftersom de är effektiva mot mikroorganismen Pseudomonas aeruginosa som kan orsaka svåra ögoninfektioner och blindhet.

Mest konserveringsmedel behövs i vattenbaserad mascara. Vanliga konserveringsmedel är trietanolamin (max 2,5 %), vattenlösliga parabener (max 0,8 %), BHA och alkoholen fenoxietanol (max 1 %). Vattenfasta mascaror innehåller inte vatten, men konserveras ändå.

Mascara i oöppnad förpackning håller sig i ett par år. När de väl börjat användas är de börjar bakterier från ögonen i dem. Någon skillnad i färg, konsistens eller lukt märker man sällan.

Byt mascara ofta! Gärna var tredje månad, men minst varje halvår, och alltid efter en ögoninfektion. Låna därför heller inte andras mascara.

“Pumpa” inte borsten upp och ner i hylsan, eftersom det drar in damm och bakterier samt luft som torkar ut formulan. Vrid istället borsten medan du drar upp den ur hylsan.

Mascaratest

Jag har testat 4 olika naturliga och ekologiska mascaror ur Glimjas utbud, och så här tyckte jag om dem.

HIRO Cosmetics Mascara

HIRO Mascara har en klassisk borste och en kort hylsa. Mascaran är ekologisk och veganvänlig.

Den är lätt att applicera, men behöver ett par tre appliceringar för att jag ska bli nöjd med volym och längd, men det torkar ganska snabbt mellan gångerna. Den sitter bra och smetar inte och tål till och med lite vattenstänk.

Den är konserverad med en speciell örtmix och innehåller kaffe som stödjer fransarnas tillväxt och hälsa. Den är fri från starka konserveringsmedel, syntetiska parfymämnen och syntetiska färgpigment.

Det jag gillar bäst med denna är att den både ger volym och sitter bra hela dagen, även vid lite duggregn!

Här hittar du HIRO Cosmetics – Mascara Deep Black, 7.5 ml.

Benecos – Natural Mascara Maximum Volume – Deep Black 8 ml

Det här var den första ekologiska mascaran jag började använda när jag övergick till ekologisk hudvård för 15 år sen.

Den här upplever jag att har en tjock och len konsistens som ger bra svärta och täcker fransarna direkt. Kan kanske klumpa lite lättare än de övriga.

Borsten borstar igenom alla fransar och ger bra med volym till fransarna redan vid en applicering. Om man vill går det också att applicera ett andra lager senare på dagen.

Fransarna hålls mjuka och fina hela dagen och den smular inte. Dock kan jag tycka att den ibland släpper lite färg under ögat mot slutet av dagen.

Mascaran är berikad med jojobaolja, solrosolja, aloe vera och vitamin E och fri från petroleumbaserade ingredienser, syntetiska färger, parabener och phenoxyetanol.

Det bästa med denna är att den snabbt ger riktigt bra svärta, volym och längd.

Här hittar du Benecos – Natural Mascara Maximum Volume – Deep Black 8 ml.

100% Pure Fruit Pigmented Mascara Black Tea

Denna mascara är känns len och mjuk vid applicering och har en svag doft av blåbär. Den har ganska stor borste, men det varken klumpar eller smular under dagen. Dock kan den ge lite färg på huden efter en hel dag.

Den har en lite tjockare formula och bygger snabbt upp den volym jag vill ha på mina fransar. Dessutom tilltalar innehållsförteckningen mig.

Den innehåller vårdande vitaminer och pigmenten kommer från av te, kaffebönor, bär och kakao. Vitamin B5, vitamin E, örter, pärlpulver, havre- och veteprotein ger näring till fransarna och denna innehåller inga syntetiska kemikalier, färger, dofter, kemiska konserveringsmedel eller andra potentiellt hälsoskadliga ämnen. Alla produkter är djurvänliga, texten på produkterna är skrivna med sojabläck.

Det bästa med denna är (förutom att den bygger bra volym) att den är så mild, så denna skulle jag rekommendera till den som är extra känslig.

Här hittar du 100% Pure Fruit Pigmented Mascara Black Tea.

Hynt Beauty – Nocturne Mascara Black, 7.5 g

Hynt Beauty har en skön borste och en lite tjockare formula, vilket gör att jag väljer att applicera den två eller till och med tre gånger för att bygga upp den volym jag vill ha. Den torkar dock snabbt så jag behöver inte vänta länge mellan appliceringarna.

Ett stort plus för mig är att den inte har någon doft nästan alls. Svagt kan jag ana en doft lavendel, men ytterst svagt.

Den håller bra hela dagen utan att smula och är väldigt lätt att använda, och ger ett snyggt resultat. Den är dock inte vattenfast eller gnuggsäker.

Hynt Beauty Mascara består av antioxidanter och ekologiska, antibakteriella växtextrakt som vårdar och skyddar fransarna mot slitage. Den är fri från talk, nanopartiklar, SLS, propylenglykol, GMO och syntetiska färgpigment.

Det jag gillar mest med denna är att den ger en fina vardagsfransar utan att smula.

Här hittar du Hynt Beauty – Nocturne Mascara Black, 7.5 g.

 

Har du testat någon av dessa ekologiska mascaror? Vad tyckte du? Kommentera gärna!