fbpx

Inlägget om naturliga deodoranter är i betalt samarbete med Glimja.

Du vet säkert redan att jag inte är någon vän av varken parfymer eller antiperspiranter. Jag använder överhuvudtaget inte sådana. Ekologiska och naturliga deodoranter kan jag däremot använda ibland, vid behov.

Så vad är det för skillnad på deodorant och antiperspirant, kanske du undrar?

Deodoranter

En deodorant appliceras i armhålorna för att täcka över kroppslukt som orsakas av bakterietillväxt. Konventionella deodoranter innehåller ofta parfymer, kan innehålla flera hundra olika kemikalier från petroleumindustrin samt ftalater som är plastmjukgörare.

Alla ftalater är inte farliga men vissa är hormonstörande eller misstänks vara hormonstörande och kan störa fertiliteten. Ny forskning har även visat på möjliga samband mellan ftalater och beteendenedsättningar och allergirelaterade sjukdomar hos barn.

Antiperspiranter

En antiperspirant hjälper till att minska produktionen av svett. den fungerar så att ett  aluminiumsalt löser upp sig i fukten på hudens yta och bildar en gel, som tillfälligt placerar sig på svettkörteln och minskar mängden svett som frigörs. Rent praktiskt stänger den alltså in svetten så att den inte slipper ut ur kroppen.

Det finns rapporter både för och emot att dessa aluminiumsalter kan tas upp av kroppen. Hur fallet än så, med tanke på att svett bland annat innehåller slaggämnen, tycker jag inte det verkar särskilt trevligt att det inte kan sig ur kroppen. Därför undviker jag personligen alla former av antiperspiranter.

Ett bättre alternativ är alun som är ett naturligt mineralsalt som hämmar svettproduktionen utan att täppa till porerna. Vissa upplever att de svettas eller luktar mer när de går över till aluminiumfri deodorant. I såna fall kan man applicera sin deodorant oftare till en början, tills kroppen vant sig.

Naturliga deodoranter

För att slippa syntetiska och tveksamma ingredienser väljer jag alltid ekologiska, naturliga deodoranter. Ja, jag använder faktiskt naturliga deodoranter ibland. I synnerhet om jag är stressad eller nervös kan jag ibland börja lukta lite svett.

Naturliga deodoranter kan även vara ekologiska, och det är så klart det renaste alternativet. Då slipper man till exempel eventuella rester av bekämpningsmedel.

Jag har testat fyra olika naturliga deodoranter med olika egenskaper, ingredienser och dofter.

Ljung Hudvårds Deodorant Fjällsippa

1. Ljung Hudvårds Deodorant Fjällsippa

Det här är en ekologisk roll-on-deodorant som har en blommig, citrusliknande frisk doft som håller bort svettlukt hela dagen. Dofterna är naturliga och härstammar från ekologiskt odling och deodoranten är fri från parfym, uttorkande alkohol och aluminiumklorid.

Bland ingredienserna hittar du istället kaliumalun och ekologisk aloe vera som är bra vid känslig hud.

Den är en transparent vätska i 60 ml glasburk som är lätt att applicera och torkar rätt snabbt.

Ingredienser (INCI): Aqua (destillerat vatten) Aloe Barbadensis Leaf Extract** (aloe vera juice) Potassium alum (alun) Ricinus Communis Seed Oil** (ricinolja) Glycerin; Sodium Levilunate; Sodium Anisate** (basilika och risstärkelse) Sodium Bicarbonate (bikarbonat) Xanthan Gum* (vegetebailisk förtjockning) Glyceryl caprylate (från kokosnötolja) Litsea Cubeba Fruit Oil, Parfum** citral, limonen, linalool, citronellol, geraniol, farnesol (eterisk olja). *vegetabilisk/ vegetabiliskt ursprung, **från ekologisk odling

Varumärket Ljung hudvård står för ekologisk, närproducerad och miljövänlig hudvård och tillverkas i hjärtat av Lappland. Produkterna håller hög kvalité och uppfyller kraven för certifieringar som finns på marknaden idag, men har valt att inte certifiera sina produkter eftersom det är en hög kostnad som skulle höja kundpriset på deras produkter. Ljung tillverkar sina produkter enligt GMP (Good Manufacturing Practice) samt är registrerade hos Läkemedelsverket och CPNP (Cosmetic Product Notification Portal). Ljungs produkter har genomgått fullständiga säkerhetsbedömningar av kemister och följer regelverket. och produkterna är ej testade på djur!

Tänk på att en del med känslig hud reagerar på bikarbonat. Är du osäker på om du tål det eller inte, gör en provstrykning.

Denna var nominerad till bland annat Årets Produkt 2021 i Organic Beauty Awards medan Ljungs andra deodorant med hjortronblom tog hem första priset för Årets Bästa Deodorant.

Just nu hittar du den på kampanjpris på Glimja.

Schmidt’s Natural Deodorant Sensitive Coconut Pineapple Stick

2. Schmidt’s Natural Deodorant Sensitive Coconut Pineapple Stick

Den här är en 100% naturlig stiftdeodorant som doftar pina colada – sött och härligt av ananas och kokosnöt. Jag gillar vanligtvis inte alltför söta dofter, men jag tycker denna funkar riktigt fint för mig. Den neutraliserar lukt och absorberar fukt.

Den passar alla hudtyper, men är speciellt bra för känslig hud, eftersom den är fri från bikarbonat. En del armhålor gillar nämligen inte bikarbonat. Den är krämig och mjuk men om den känns lite sträv vid appliceringen kan det bero på att den är lite kall. Skruva upp 1 mm av deodoranten och håll stiftet mot armhålan ett par sekunder så den värms och applicera ett tunt lager. Kroppsvärmen gör stiftet mjukt och lättare att applicera. Sen absorberas den snabbt. Deodoranten är koncentrerad så flera strykningar behövs inte.

Den är 75 gram och är både veganvänlig och glutenfri. Den är fri från aluminium, alkohol, bikarbonat, petroleumbaserade ingredienser, parabener och phenoxyetanol samt syntetiska doftämnen.

När deodoranten är ny kan den vara lite trög att skruva upp. Tryck så lätt på kortsidan av förpackningen så lossnar deodoranten.

Ingredienser (INCI): Magnesiumhydroxid, Cocos nucifera (kokos) olja, Maranta Arundinacea (Arrowrot) Pulver, Kapryl-/Kaprintriglycerid (fraktionerad kokosolja), Butyrospermum parkii (sheasmör), Euphorbia Cerifera (ringblomma) Vax, Simmondsia Chinensis (Jojoba) olja, parfum (eteriska oljor), Tokoferol (vitamin E från solros), Linalool*, Limonene*. *finn naturligt i eteriska oljor.

Tänk på att överdosering kan ge hudirritation och även fettfläckar då deodoranten är baserad på kokosolja.

Vid rakning eller om du är doftkänslig kan detta alternativ fungera bättre: Schmidt’s Natural Deodorant – Senisitive Fragrance Free Stick som är utan bikarbonat samt eteriska oljor (doftämnen).

Här hittar du Schmidt’s Natural Deodorant Sensitive Coconut Pineapple Stick.

Schmidt har även flera andra naturliga deodoranter i olika dofter såsom jasmin, ros och vanilj samt cederträ. Dem hittar du här.

Naturlig Deos Deodorantkräm Grapefrukt

3. Naturlig Deos Deodorantkräm Grapefrukt

Denna veganska, ekologiska deodorantkräm har en frisk unisex, citrusdoft av grapefrukt och håller bort svettlukt hela dagen. Den är vinnare av Organic Beauty Awards pris för Årets Bästa Deodorant 2019 och även en trogen deodorant som funnits i mitt badrumsskåp de senaste åren.

Denna krämiga deodorant innehåller ekologisk kokosolja, ekologisk majsstärkelse, bikarbonat, ekologisk jojobaolja och ekologisk karnaubavax.

Denna deokräm kommer i 60 ml i glasburk och är fri från aluminium, alkohol, onödiga kemikalier och andra tillsatser. Den kommer även i 15 ml burkar som passar bra om man vill testa deon för första gången eller ska ut och resa. 60 ml är en normalstorlek som räcker i ca 2-3 månader.

Detta är en kräm i burk. Applicera deodoranten genom att ta lite deodorantkräm med en spatel eller rena fingrar och massera in armhålan. Konsistensen kan variera och innehållet kan separera sig, det är helt normalt och då kan man röra om med en sked/spatel i burken.

Ingredienser/INCI: Ekologisk kokosolja (Cocos Nucifera Oil), ekologisk majsstärkelse (Zea Mays Starch), Fuktabsorberande, livsmedelsklassat aluminiumfritt bikarbonat (Sodium bicarbonate), ekologisk jojobaolja (Simmondsia Chinensis seed oil), ekologiskt karnaubavax (Copernicia cerifera cera) och ekologisk eterisk grapefruktsolja (Citrus Grandis Peel Oil). Limonene finns naturligt i grapefruktoljan som vissa känsliga kan reagera på. Doften är en mild och uppfriskande citrusdoft. Unisex deodorant.

Tänk på att fettfläckar kan uppstå då deodoranten är baserad på kokosolja. Kan avhjälpas genom att vänta en stund innan klädning och inte applicera för stor mängd i gången. Vissa reagerar på bikarbonat. Är du osäker på om du tål det eller inte, gör en provstrykning.

Vänta lite innan du klär på dig så du inte får fett på kläderna, efter se till att du inte applicerar så mycket. Användning rekommenderas inte direkt efter rakning när huden är ömtålig.

Här hittar du Naturlig Deos Deodorantkräm Grapefrukt.

Naturlig Deo erbjuder även en del andra naturliga deodoranter med olika dofter såsom kokos, lavendel eller doftfri. Dem hittar du här.

Vermont Soap Stick Naturlig Deodorant Doftfri

4. Vermont Soap Organics Stick Deodorant Unscented

Denna doftfria, ekologiska stiftdeodorant tar bort lukt effektivt och absorberar även en del svett. Den är gjord enbart på kokosolja, majsstärkelse, bivax och rosmarinsextrakt som naturligt konserveringsmedel. Den består av ett 92 gram stick med ”tryck upp” funktion.

Tryck upp en millimeter av stiftet, tryck mot och och stryk på i armhålorna. Vänta en stund innan du klär på dig.

Ingredienser/INCI: Ekologisk kokosolja, (cocos nuficiera oil), ekologisk majstärkelse (zea mays starch), ekologiskt bivax (cera alba) och ekologiskt rosmarinsextrakt (rosmarinus officinalis). 92 gram i stickform.

Tänk på att deodoranten kan bli mjukare eller smälta i värme, så förvara i kylskåp om du befinner dig i tropiska breddgrader.

Här hittar du Vermont Soap Organics Stick Deodorant Unscented.

Den finns även andra naturliga deodoranter med doft av citrongräs eller salvia och lime.

 

Mina favoriter bland naturliga deodoranter

Det är svårt att välja en vinnare, eftersom jag gillar alla fyra av de naturliga deodoranter jag testat.

Men de hade alla unika egenskaper som stack ut lite extra för mig, så som jag ska ge dem “pris” så skulle det se ut såhär:

Enklast applicering: 1. Ljungs Fjällsippa

Längst effekt: 2. Schmidt’s Natural Deodorant Sensitive Coconut Pineapple Stick.

Bäst doft: 3. Naturlig Deos Deodorantkräm Grapefrukt.

Hudvänligast: 4. Vermont Soap Organics Stick Deodorant Unscented.

Har du testat någon av dessa? Vad tyckte du?