Detta inlägg med tips för att aktivera lymfsystemet innehåller köplänkar till Glimja och Bodystore.
Vi får naturligt igång lymfflödet när musklerna omkring lymfkärlen drar ihop sig. Om vi har stillasittande jobb och en inaktiv livsstil, blir lymfflödet automatiskt långsammare och vi kan känna oss svullna, trötta och blir lättare sjuka efter en tid.
Lymfsystemet är ett komplext system bestående av vätskefyllda rör som kontinuerligt för bort kroppens slaggämnen och andra toxiner via lymfnoderna, där dessa farliga substanser neutraliseras. Det finns tre gånger så mycket lymfvätska som blod i kroppen. Lymfan pumpas runt genom att muskler och diafragma rör sig. Så ju mindre vi rör på oss, desto mer stagnerar lymfan.
Andra tillstånd såsom stress, sjukdom, kemikalier och bekämpningsmedel i maten samt föroreningar bidrar också till sämre lymfflöde. Många experter hävdar också att ett trögt lymfsystem har ett direkt samband med celluliter.
När vi aktiverar lymfsystemet på olika sätt, aktiveras också immunsystemet och de vita blodkropparna.
Här kommer nu 15 tips på hur du aktiverar och håller igång ett fungerande lymfsystem.
1. Sträck på dig
Börja varje morgon med att sträcka på dig som en katt! Det öppnar kärlen och startar cirkulation.
2. Aktivera lymfsystemet genom att massera huvudventilerna
När du ska börja jobba med att aktivera lymfsystemet är det viktigt att du först aktiverar huvudventilerna vid nyckelbenen och områden med många noder.
- Massera eller klappa lätt med fingertopparna i groparna under nyckelbenen.
- Massera och aktivera groparna vid ljumskarna, armhålorna och halsen.
Efter detta kan du börja med nästa övning, till exempel andningsövningen (nedan).
3. Andningsövningar
Det här är verkligen A och O för ett fungerande lymfsystem, eftersom diafragman är lymfsystemet främsta ”pump”.
Gör såhär:
- Ligg ner på rygg och dra upp knäna, men ha kvar fötterna mot underlaget.
- Svanka när du andas in genom näsan.
- Tryck ner ryggraden platt mot golvet när du andas ut genom näsan och gör ”svansen mellan benen”.
När bäckenet jobbar jobbar också senan som går från svanskotan mot hjärnan och drar ihop hjärnhinnan, vilket hjälper cerebrospinalvätskan att flöda.
Det här ska inte vara någon prestation! Det kan göra ont om du tar i för mycket, så börja försiktigt och ge det tid. Om du blir yr eller känner obehag tar du en paus tills du känner att du hittar balans igen och sen fortsätter du. Börja med korta sekvenser morgon och kväll.
4. Aktivera lymfsystemet med tåhävningar + änglavingar + andning
Det här är kanske det bästa övningen du kan göra när du snabbt vill få fart på flödet.
Tänk på att använda diafragman vid utandning och ta paus om du blir yr. Gör utandning vid ansträngning, även om det kan kännas lite bakvänt i början!
- Gå upp på tå vid utandning och ner på häl vid inandning.
- Sträck upp armarna och händer rakt upp vid utandning och sänk ner armarna vid inandning. Som om du gjorde en snöängel.
- Gör båda rörelserna samtidigt: djupandning + tåhävningar + änglavingar.
5. Fysisk rörelse och studsmatta
Rörelse och träning stimulerar cirkulation så se till att röra på dig så du får igång cirkulationen. Minst 30 minuter rask promenad varje dag.
Speciellt bra för att aktivera lymfsystemet är studsmattor! Den kraften som uppstår i kroppen får lymfan att röra på sig väldigt effektivt. Det räcker med 5 minuter på studsmattan varje dag så motsvarar det 30 minuters fysisk träning för att aktivera lymfsystemet.
Jag använder denna som har tysta gummiband stället för gnisslande stålfjädrar.
6. Torrborstning
Torrborstning i riktning mot hjärtat är toppen. 5 minuter torrborstning kan aktivera lymfsystemet lika mycket som 30 minuters fysisk träning!
Du kan använda en skrubbhandske eller en borste. Här är mina favoriter.
Här kan du läsa mer i mitt inlägg om torrborstning.
7. Aktivera lymfsystemet med massage
Lymfmassage, massage, taktil massage och egenmassage är också väldigt bra för att aktivera lymfsystemet, förutsatt att man jobbar i rätt riktning.
Stryk uppåt längs med benen under utandning och neråt över buken från naveln. Stryk från ryggraden mot sidorna och från händerna mot axlarna.
Jag brukar använda en massagepistol för att få ännu bättre effekt. Jag har denna, men det finns olika modeller.
8. Tänk på din hållning
Svankning är inte bra! Psoasmuskeln (höftböjaren) fäster nämligen från ryggraden, diafragman och mot ljumsken och den spänns när vi svankar. Det kan slå på flyktcentrum i hjärnan, alltså aktivera stress.
Tänk på hållning och andning och du kör mycket bil eller sitter i soffan, vid datorn. Om man sitter framåtlutad kan inte diafragman jobba.
9. Bra kosthållning
Ät riktig mat och undvik kolsyrade drycker och skräpmat. De ökar koldioxiden och kan bidra till hyperventilering, och då jobbar inte lymfsystemets viktiga diafragma.
När cirkulationen börjar komma igång kan man addera mera tillskott. Magnesium är bra tillskott som hjälper stela muskler att slappna av och minskar stress.
10. Tillskott
Tillskott som är extra bra när man aktiverar lymfsystemet är D-vitamin, magnesium och Omega-3.
11. Tillräckligt dagligt intag av vatten
Vatten hjälper kroppen rena sig från slaggämnen. Drick gärna ljummet eller rumstempererat vatten. Gärna ett glas vatten i timmen under hela dagen.
12. Kallbad och hydroterapi
Många som lider av ett trögt lymfsystem, som kan uppleva svullnad, celluliter, luftvägsinfektioner och frusenhet. Kalla bad, växelduschar (när man växelvis duschar kall och varmt) och annan kryoterapi (köldterapi) sätter fart på lymfvätskan, eftersom lymfkärlen drar ihop sig av kylan, vilket tvingar runt vätskan i systemet.
Läs mitt inlägg om kallbad här!
13. Infraröd-bastu
Avlasta ditt lymfsystem med IR-bastu. I en IR-bastu svettas du upp till 2-3 ggr mer än i traditionell bastu.
Eller satsa på en IR-matta eller IR-madrass som inte kostar så mycket och tar mindre plats.
14. Aktivera lymfsystemet med vibrationsplatta
Att stå på en vibrationsplatta gör också stor skillnad för lymfsystemet.
Det är en mycket effektiv metod för att få igång lymfsystemet och ju fler olika vibrationer som kan köras, desto bättre och effektivare är det.
15. Sov gott
Lägg dig i tid så du får tillräckligt med sömn.
Undvik sömnmedicin och SSRI-preparat för en bättre djupsömn och ett bättre fungerade glymfsystem (hjärnans eget lymfsystem).
OBS! Det är vanligt att man sväller ännu mer till en början när systemet kommer igång! Så bli inte orolig utan kom bara ihåg att aktivera huvudventilerna (punkt 2) och fortsätt i lugn takt och använd med de tips du fått i detta inlägg.