fbpx

Recensionen av naturlig C-vitamin är i betalt samarbete med Glimja.

Jag har testat 4 olika naturliga C-vitamintillskott från Glimja. Både i kapselform och flytande form, askorbater, liposomala och wholefood. Eftersom jag alltid tar C-vitamin (året runt) kan jag inte säga att jag märker så stor skillnad i kroppen, men åtminstone får jag inga negativa effekter utav någon av de jag testat.

Vem behöver C-vitamin?

De flesta djur tillverkar C-vitamin från glukos i njurar eller lever och under fysisk, psykisk eller kemisk stress kan djuren till och med tredubbla sin produktion. Men inte människan!

Så C-vitamin i kosten behöver vi faktiskt allihopa! Det gäller människor, apor, lemurer, marsvin och en fladdermusart, som inte själv kan syntetisera askorbinsyra, som är det kemiska namnet på C-vitamin.

En del naturlig C-vitamin får vi genom maten, men det räcker inte alltid till. Om man äter en kost med låga halter C-vitamin eller som innehåller mycket socker (socker “äter upp” C-vitamin), eller om kroppen har problem att ta till sig näringen genom matsmältningen, behöver man extra tillskott av C-vitamin.

Vår kropp har en reserv på ca 1 500 mg och basalförbrukningen ska ligga omkring 70 mg/kg kroppsvikt och dygn. För en 70-kilos människa skulle alltså behovet ligga kring 5 g per dygn och under extra påfrestning uppemot 15 g per dygn.

De flesta sorter av C-vitamin är bäst att inta i lägre doser med några timmars mellanrum, annars kissar vi ut överloppet. När man får i sig 1 500 mg eller mindre C-vitamin brukar det inte utsöndras i urinen, men vid intag av läkemedel, stress, kyla och hetta kan utsöndring via urinen öka oavsett mängden som finns i blodet.

Har man brist på C-vitamin kan man uppleva följande symptom:

 • Trötthet, irritation, orkeslöshet
 • Håravfall
 • Torr, slapp hud
 • Inflammation i tandköttet
 • Upprepade förkylningar
 • Dålig sårläkning
 • Skörbjugg vid allvarlig brist på C-vitamin

Var finns naturlig C-vitamin?

Färsk frukt och bär är bästa källan av naturlig C-vitamin i en varierad kost.

Apelsinjuice är något många dricker för att få i sig C-vitamin och mycket av C-vitaminet i frukt finns direkt under skalet. Men i apelsinjuice försvinner successivt C-vitamin och efter några timmar finns inte mycket kvar. Dessutom innehåller den mycket socker som binder till sig C-vitamin och gör att det blir mindre C-vitamin för dig att använda. Då är nyponpulver på gröten eller i smoothien ett mycket bättre (och lokalproducerat) alternativ!

De rikaste C-vitaminkällorna är:

 • Acerola
 • Nypon
 • Svarta vinbär
 • Persilja
 • Pepparrot
 • Grön paprika
 • Broccoli
 • Kiwi
 • Papaya
 • Apelsinjuice
 • Cantaloupe
 • Gräslök
 • Grapefruktjuice
 • Tomatpuré

All kokning och stekning förstör C-vitaminet. Det är faktiskt det vitamin som lättast förstörs av ljus, värme, matberedning.

C-vitaminets egenskaper

Den fantastiska C-vitaminen är en av de vanligaste vitaminerna vi tar som kosttillskott för att stärka immunsystemet och är en kraftfull antioxidant som har många hälsofördelar.

C-vitamin är vattenlösligt och börjar förlora sin styrka så fort det exponeras för luft, värme och ljus. Här kan du läsa mer om dess egenskaper och kemi.

C-vitamin:

 • stärker vårt immunförsvar, så att det kan fungera på rätt sätt.
 • behövs till kroppens produktion av bindväv och kollagen.
 • behövs för god hälsa i tänder, ben och gom.
 • stödjer kroppens egen sårläkningsfunktion.
 • underlättar upptaget av järn.
 • är en antioxidant som motverkar fria radikaler.
 • är inflammationshämmande.
 • behövs för att vårt nervsystem ska fungera normalt.
 • det ger också en jämnare hudton
 • skyddar cellerna mot oxidativ stress
 • behövs även för binjurarna

Kombinera gärna med Omega 3 för optimalt stöd av nervsystem och hjärnans funktion.

Kosttillskott av naturlig C-vitamin

Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin ligger på skrattretande 60–100 mg. Då är det bättre att kika på det optimala dagliga intaget som ligger på 2 000–12 000 mg. (Vid terapeutiskt bruk kan man ta doser tiofalt så mycket, men sånt sker alltid i samråd med en näringsterapeut!)

C-vitamin och bioflavonoider (vitamin P) förkommer alltid tillsammans i naturen och därför är det bra att inta dessa tillsammans. De kompletterar varandra och bioflavonoiderna hjälper ökar kroppens upptag av C-vitamin.

Den vanliga askorbinsyraformen av C-vitamin är sur, den har ett lågt pH, och kan irritera magen hos vissa personer. Därför finns det även neutrala former och askorbatformer med ett neutralt pH-värde.

En populär former är Ester-C, samt mineralaskorbater då man blandar askorbinsyra med natrium, kalcium, magnesium och/eller kalium. De är inte lika omfattande och effektiva former, men är skonsammare mot magen och har god effekt. Ester-C-formen är pH-neutral, tas upp bättre, är skonsammare mot magen och stannar kvar längre i kroppen.

Liposomalt innebär att C-vitaminen är inkapslad i små fettbubblor som kallas fosfolipider. Cellväggen består även de av fosfolipider. Dessa transporteras sedan ut till kroppens celler, detta är den liposomala transporten. Fosfolipider består av kolin, fosfat och glycerin och är ett ämne som naturligt finns i kroppen.

På Glimja hittar du C-vitamin i form av piller, pulver samt liposomala former.

Micro C – Buffrad C-vitamin från Vimergy

Micro C från amerikanska Vimergy är en buffrad C-vitamin. Det betyder att den innehåller en biologiskt mer tillgänglig form av vitamin C som inte påverkar magen. Micro C har även tillsatta bioflavonoider från rutin, acerolabär och nypon.

Dosering för vuxna är 1 kapsel om dagen med måltid som innehåller 500 mg som kalciumaskorbat och magnesiumaskorbat. Dessutom innehåller den bioflavonoider från 25 mg rutin, 25 mg vindruvskärnextrakt, 10 mg acerola fruktextrakt och 10 mg nypon.

I en burk hittar man 180 kapslar och den kostar 519 kr, vilket innebär en dagsdos går på 2,88 kr.

Det här är den billigaste av de 4 jag testat. Jag gillar också att Micro-C går att blanda ut i en kopp med te, men håll gärna teet under 70 grader.

Här kan du köpa Micro C.

micro-c

Ester C från Solgar

Ester C från amerikanska Solgar är en syraneutral, naturlig C-vitamin som innehåller en biologiskt mer tillgänglig form av C-vitamin. Den absorberas och utnyttjas upp av kroppen på ett mycket effektiv sätt utan att påverka magen. Ester C har även tillsatta citrusbioflavonoider, acerola och nypon.

Dosering för vuxna är 1-2 kapslar om dagen med måltid. Den innehåller 500 mg Ester-C kalciumaskorbat, 25 mg citrusbioflavonoider, 10 mg acerolaextrakt 4:1 (Malpighia glabra), 10 mg nyponpulver och 5 mg rutin.

I en burk hittar man 50 kapslar och den kostar 179 kr, så en dagsdos blir 3,58 kr.

Denna har ett ganska likt innehåll till den tidigare, men är marginellt dyrare.

Här kan du köpa Ester C.

ester c

MaryRuth´s Liposomal C-vitamin

Denna liposomala C-vitaminen kommer från amerikanska Mary Ruth’s. Varje dos består av miljontals liposomer (mikroskopiska bubblor) fyllda med C-vitamin som omges av skyddande fosfolipider.

Denna flytande C-vitamin är veganvänlig, glutenfri, sockerfri och utan onödiga tillsatser. Lipiderna är tillverkade av solrosfrön, inte soja, och den smakar verkligen gott av citrus och vanilj.

Dosering för vuxna är 0,5 msk (7,5 ml) dagligen och ger 500 mg C-vitamin. Den kan tas som den är eller blandad med dryck. Jag brukar sätta den i smoothien.

Den innehåller solroslecitin, askorbinsyra (c-vitamin), antioxidationsmedel (e-vitamin (d-alfa-tokoferol)), vegetabiliskt glycerin, renat vatten, apelsinolja, arom (vanilj), betakaroten, kaliumbikarbonat (konserveringsämne), fettsyra (oljesyra) och citronsyra.

En flaska innehåller 225 ml och kostar 299 kr. Det räcker till 30 portioner, vilket ger en dagskostnad på 9,97 kr. Det gör denna till den dyraste av de jag testat, men det är också en favorit då den är så lätt att använda och passar både barn och vuxna.

Denna är tacksam att använda i smoothies och drycker och blir därför perfekt tillskott för barn. Det är nämligen väldigt god. Då ger den även en billigare dagskostnad eftersom barn ska ha en mindre dos. (Räkna att en vuxendos är för en person på 70 kg och då ska ett barn på 35 kg ha halv dos, osv.)

Här kan du köpa Mary Ruth’s liposmala C-vitamin.

mary ruth's

Vitamin Code Vitamin C från Garden of Life

Amerikanska Garden of Life´s RAW Vitamin C är en “wholefoods” C-vitamin gjord av råa näringsämnen. Tanken med wholefood är att det hjälper kroppen att känna igen och använda sig av vitaminer som de finns naturligt.

För att hjälpa till ytterligare med upptaget av näringen har mjölksyrabakterier och enzymer lagts till, tillsammans med ett frukt- och grönsakskomplex. Det gör denna C-vitamin extra näringsrik.

Dosering för vuxna är 2 kapslar om dagen, med eller utan mat, och det ger 500 mg C-vitamin. Det går bra att öppna kapseln och hälla innehållet i lite vätska.

En burk innehåller 60 kapslar som räcker i 1 månad och kostar 179 kr, vilket ger en dagskostnad på 5,67 kr.

Ingredienser i 2 kapslar: Raw ekologisk frukt- och grönsaksblandning (720 mg); äpple, rödbeta, broccoli, morot, spenat, tomat, jordgubbar, körsbär, björnbär, grön paprika,brysselkål, blåbär, ingefära, vitlök, grön lök, hallon, persilja, blomkål, rödkål, grönkål, gurka, selleri, sparris, mjölksyrabakterier / enzymer (60 mg); Lipase, Protease, Aspergillopepsin, beta-Glucanase, Cellulase, Bromelain, Phytase, Lactase, Papain, Peptidase, Pectinase, Xylanase, Hemicellulase, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum (500 miljarder CFU), vegetabilisk cellulosa (kapsel) och ekologiskt risskal.

Dessa produceras under 46 grader med sina naturliga kofaktorer, tillsammans med levande probiotika och enzymer, precis som råa livsmedel och bli på så sätt väldigt lättupptagliga.

Tack vare wholefoodkonceptet blir denna ett otroligt fint kosttillskott som dessutom är väldigt prisvärt.

Här kan du köpa Vitamin code C.

vitamin code