fbpx

Detta inlägg med hemlagat maskindiskmedel innehåller köplänkar till Glimja.

När jag började ekostäda tyckte jag att det var lätt att byta från de giftiga konventionella produkterna till billiga ekovarianter. De flesta ekostädmedel tillverkade jag själv med hjälp av olika baser, syror och tensider.

Men just maskindiskmedel var knepigare att få till. Jag hittade en del recept som jag testade, men de lämnade antingen en smutsig disk eller så innehöll de borax som jag ville undvika. Så jag fick börja experimentera mig fram.

Hemlagat maskindiskmedel

Idag kan jag äntligen bjuda dig på ett recept hemlagat maskindiskmedel för en blänkande ren disk – fritt från borax! Det är busenkelt, billigt och roligt att laga.

Ingredienser:

Man kan också använda bikarbonat istället för kristallsoda, men då blir det mindre fettlösande och inte lika effektivt.

Gör hemlagat maskindiskmedel såhär:

  1. Blanda samman alla ingredienser väl.
  2. Förvara i lufttät glasburk.
  3. Sätt på en fin etikett så du minns vad du har i burken.

När du ska diska

  1. Fyll luckan i din diskmaskin med maskindiskmedlet.
  2. Tillsätt 5-10 droppar flytande diskmedel, beroende på hur fet smuts disken har. (Sätt inte mer än så, då kan det bubbla över!)
  3. Häll ½-1 dl ättika eller gelvinäger på botten av diskmaskin.
  4. Starta programmet.

diy maskindiskmedel

Lycka till!

Jag vill passa på att tipsa dig om min och Fannys webbkurs i Ekostädning. Där får du en massa recept (liknande detta), tips och fakta som gör det enkelt och billigt att komma igång med ekostädning!

Alla ingredienser i detta hemlagade maskindiskmedel är naturliga, men tänk ändå på att vara försiktig då de kan vara starka och irriterande på huden.

Citronsyra har fått ett dåligt rykte, eftersom en del är känsliga för citronsyra som tillsatsämne i fabricerade livsmedel. Jag undviker också citronsyra i mat. Läs mer om det i mitt blogginlägg här.

Citronsyra är trots allt ett helt naturligt ämne, och fungerar alldeles utmärkt till ekostädning.

Förvara också maskindiskmedlet i märkt burk och oåtkomligt för barn och husdjur!