fbpx

Inlägget om tvättnötter är i betalt samarbete med fantastiska Glimja.

Du har säkert hört talas om tvättnötter, eller hur? Men har du hunnit testa dem själv? Tvättnötter har många fina fördelar framom de flesta konventionella tvättmedel.

Problemen med konventionella tvättmedel

Om du läser i innehållsförteckningen på tvättmedelsförpackningar hittar du ord som fosfonater, tensider, zeoliter, polykarboxylater, TAED, tvål, enzymer, blekmedel och parfym. Och de flesta av oss har liten aning vad dessa kemikalier innebär.

Det främsta problemet med konventionella tvättmedel är att de kan innehålla allergena, miljöfarliga och andra oönskade kemikalier såsom parfymer och konserveringsämnen. Ett av Sveriges mest sålda konventionella tvättmedel innehåller till exempel konserveringsmedlet methylisothiazolinone, som är både allergent och miljöpåverkande. 

Även i tvättmedel med tydlig miljöprofil kan man ibland hitta miljöförstörande ämnen såsom methylisothiazolinone och doftämnet limonene – båda skadliga för vattenlevande organismer.

Enligt EU-lag måste man kunna hitta en fullständig ingredienslista på nätet, men tyvärr kan det vara väldigt svårt. Då blir det viktigt med märkningar. Produkter med Astma- och allergiförbundets symbol är allergifria och begränsar möjliga allergener. Svanen är den nordiska miljömärkningen, EU-blomman eller EU Ecolabel är den europeiska miljömärkningen och Falken är Naturskyddsföreningens eget miljömärke.

Så förutom att man måste bli något av en detektiv om man vill undvika oönskade kemikalier i tvättmedel, så är de ofta dessutom dyra. 

Många överdoserar också tvättmedel, men det gör inte kläderna mer rena. Tvärtom ger det ett onödigt slitage på textilierna och slöseri med pengar.

Problemen med konventionella sköljmedel

Sköljmedel, eller mjukmedel, inte nödvändigt för rena kläder. Precis som vi använder balsam kan skydda håret, så används sköljmedel för att skydda kläderna, eftersom det minskar friktionen vid tvätt, förhindra statisk elektricitet och göra att de doftar gott efter tvätten.

Det fungerar genom att polymer i sköljmedlet binder fukt på textilens yta. Kläderna hålls alltså mjuka eftersom de fortfarande är lite våta. Sköljmedel innehåller dessutom emulgeringsmedel som gör att mineraloljan löses upp i vattnet, samt konserveringsmedel och parfym.

Sköljmedel är därför direkt skadligt för vissa material och är inte miljövänligt. 

Det är bättre att stryka och använda plagg för att mjuka upp dem. Eller använda ättika.

tvättnötter

Tvätta ekologiskt med tvättnötter

Istället för de starka tensiderna i konventionella tvättmedel kan vi istället tvätta naturligt med saponiner som finns i olika växter. Speciellt rika på saponiner är tvättnötter. Dessutom behöver du inte hålla koll på krångliga innehållsförteckningar.

Saponiner fungerar precis som tensider genom att göra vattnet mjukare så att smutsen lossnar från textilierna. Saponinerna löses ur tvättnötternas skal när de kommer i kontakt med vatten som är varmare än 30 grader. Här kan du läsa mer om saponiner.

Ju varmare vatten, desto mer saponiner löses. Därför kan det vara taktiskt att ha lite högre temperatur när man tvättar med mildare medel såsom tvättnötter.

tvättnötter

Tvätta kläder i maskin med tvättnötter

När du tvättar kläder med tvättnötter gör du så här. 

Lägg 4-8 tvättnötter i en liten tvättpåse av bomull eller en gammal, tunn strumpa som du knyter ihop och lägger i tvättmaskinen tillsammans med kläderna. Låt dem ligga med under hela tvättprogrammet.

Tvättnötterna klarar flera tvättar, men då de tappat glansen är det dags att sätta dem i komposten och ta nya. Ju högre temperatur desto färre tvättar räcker de till.

För vittvätt kan du tillsätta ½ dl natriumperkarbonat i facket för tvättmedel.

Tvättnötterna är naturligt mjukgörande, så där har du ännu en orsak att skippa sköljmedlet med sina onödiga kemikalier.

Här hittar du tvättnötter.

Doftande kläder

Det kan vara lite konstigt i början då textilierna inte doftar något efter tvätt. Vill du att det ska dofta kan du sätta 2-5 droppar eterisk olja av citron, lavendel eller annan favoritdoft i facket för sköljmedel.

Här hittar du eterisk olja.

Om du har fläckar kan du behandla dem före tvätten med bikarbonat, natriumperkarbonat (starkare), olivtvål eller galltvål.

Luktar kläderna illa kan du tillsätta ättika i facket för sköljmedel. Ättikan är dessutom mjukgörande. Vid riktigt illaluktande kläder kan du låta plagget ligga i ättiksvatten före tvätt.

Om du vill lära dig mer om hur du kan minska dina utgifter genom att börja med ekostädning rekommenderar jag vår webbkurs.

tvättnötter