fbpx

Smaktestet av proteinpulver är i betalt samarbete med Glimja.

Vad är protein?

Proteiner är viktiga makronutrienter som byggs upp av aminosyror. Vi har omkring 100 000 olika proteiner i kroppen som motsvarar 10-15% av vår kroppsvikt och det sker en kontinuerlig uppbyggnad och nedbrytning av proteinerna i kroppen. Proteiner är kroppens byggstenar. Därför är det viktigt att man får i sig en tillräcklig mängd varje dag. Enligt Livsmedelsverket bör 10-20 % av dagsbehovet av kalorier komma från protein, vilket motsvarar 50-60 g protein per dag.

Protein är kroppens grundsten för att kunna bygga muskler. Därför är det sånt stort fokus på protein bland fysiskt aktiva och professionella idrottare. Behovet för idrottare kan variera mellan 1,2 och 2,0 gram av fullvärdigt protein per kg kroppsvikt beroende på typ av idrott.

Läs mer om proteiner i detta inlägg!

Aminosyror

Det finns 20 aminosyror som kroppen behöver för att syntetisera proteiner. Dessa aminosyror kan klassificeras som essentiella, semiessentiella och icke-essentiella. Aminosyrorna används främst som byggstenar till proteiner, men de har även andra uppgifter.

Att en aminosyra är essentiell innebär att vi måste få den i oss via kosten. Flera aminosyror kan vi tillverka i kroppen om vi får rätt råvaror och de inre organen, framför allt levern, fungerar som den ska.

Fullvärdiga protein

Proteiner kan klassificeras som antingen fullvärdiga eller icke-fullvärdiga.

Fullvärdiga proteiner ger tillräckliga mängder av alla nio essentiella aminosyror. Animaliska proteiner, såsom kött, fisk, mjölk och ägg är bra exempel på fullvärdiga proteiner.

Icke-fullvärdiga protein

Icke-fullvärdiga proteiner innehåller inte tillräckliga mängder av en eller flera av de essentiella aminosyrorna. De flesta vegetabilier innehåller icke-fullvärdiga proteiner, med undantag av till exempel soja.

Även om de flesta vegetabilier inte innehåller fullvärdigt protein, betyder det inte att de är olämpliga som proteinkällor. Det är möjligt att kombinera livsmedel som innehåller olika icke-fullvärdiga proteiner med olika begränsande aminosyror för att få tillräckliga mängder av de essentiella aminosyrorna.

Dessa proteiner kallas komplementära proteiner.

Här kan du läsa mer i mitt inlägg om aminosyrorna.

Hur mycket protein behöver muskler?

Människans skelettmuskulatur, som i genomsnitt utgör närmare 45% av vår kroppsvikt, innehåller kring 20% protein. Muskelproteinerna väger därmed cirka 6 kg hos en 70-kilos man, varav drygt hälften utgörs av de kontraktila elementen (aktin och myosin). Närmare 2% av muskelproteinerna omsätts dagligen, vilken ger proteinerna en halveringstid på 35-47 dagar.

Kroppen har en maxkapacitet för allt, protein är inget undantag. Den kan bara tillgodose en viss mängd protein per dag och resten går bara genom kroppen som vanliga kalorier.

Högt intag kan påverka njurar och blodfetter.Det teoretiska behovet av protein är 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt per dag (g/kg) + en mindre mängd för uppbyggnad av ny vävnad. Det rekommenderade proteinintaget är dock 10-15 energiprocent, vilket ofta motsvaras av cirka 1,4 g/kg hos idrottaren.

Växtbaserat protein

Om du vill bygga muskler och få ut så mycket som möjligt av din träning är vassleprotein det vanligaste valet, då det är animaliskt och därmed fullvärdigt protein. 

Men för dem som är känsliga för mjölkprotein eller veganer, behöver vi hitta andra fullvärdiga alternativ åt. Då bör man därför kombinera olika livsmedel för att få i sig tillräckligt av alla essentiella aminosyror. 

En bra regel att utgå från är att kombinera baljväxter (bönor, linser, jordnötter) med spannmål (t.ex. ris, råg, vete, majs). 

Baljväxter innehåller mindre av aminosyran metionin.

Spannmål innehåller mindre av lysin. Undantaget är seitan (vetegluten) som trots att det tillverkas från spannmål har ett bra innehåll av lysin. 

Man behöver inte kombinera olika proteinkällor vid varje måltid, det jämnar oftast ut sig över en längre period. 

Det finns dock några fullvärdiga protein även inom växtriket. Hit hör quinoa, bovete, hampafrön, chiafrön och soja.

Högre halter av de olika aminosyrorna hittar du i följande livsmedel.

Isoleucin: cashewnötter, sädeskorn, sjögräs

Lysin: kikärtor, kidneybönor, havre, linser

Leucin: jordnötter, mandel, havre, kikärtor, majs, linser, råris

Metionin: sesamfrön, paranötter, jordnötter, mandel, havre, kikärtor, majs, linser, råris

Fenylalanin: valnötter, mandel, jordnötter, linser, kikärtor

Treonin: linser, svarta bönor, sesamfrön,

Tryptofan: spirulina, sesamfrön, solrosfrön, havre, kikärtor, potatis, ris, banan

Valin: jordnötter, sesamfrön, linser, bönor

Histidin: ris, råg, bönor, bovete, majs, champinjoner, blomkål, potatis, bambuskott, banan, citrusfrukt

Proteinpulver

Jag har fått möjlighet att testa 7 olika växtbaserade proteinpulver från Glimjas utbud. En del fullvärdiga, andra icke. En del sötade med stevia, andra utan stevia.

Jag har utvärderat smaken genom att smaka samtliga pulver blandade i enbart vatten för att få en klar och tydlig smakupplevelse från respektive proteinpulver.

Notera att bara för att ett pulver fått låga smakpoäng, så kan det fortfarande vara utmärkt gott blandat i växtmjölk, smoothies, shakes, bakverk och så vidare!

Sunwarrior protein Classic PLUS – organic plant-based protein vanilla

  • Bygger på fermenterat risprotein med extra tillsatt protein från ärter, chiafrön, quinoa och amaranth. 
  • Bra aminosyrabalans.
  • Den innehåller ekologiskt rårisprotein, ekologiskt ärtprotein, ekologiskt quinoaprotein, ekologisk chia, ekologiskt amaranthprotein, ekologisk arom (vanilj), havssalt, ekologisk guargummi, ekologiskt sötningsmedel steviolglykosider.
  • 1 skopa (=25 gram) pulver per dag, i valfri vätska. Ca 30 doser i burk.

Den löser sig i vatten, men behöver röras om ordentligt för att inte klumpa. Den har en väldigt god smak av mild vanilj och är väldigt krämig och härlig konsistensen. Jag skulle inte blanda ut denna med annat än vatten eller i en annars sur smoothie.

9/10 smakpoäng

Köp här! 

sunwarrior protein

Sun Warrior Blend Växtbaserat protein choklad

  • Komplett aminosyraprofil
  • Den innehåller ekologiskt ärtprotein, ekologiskt hampaprotein, ekologiskt gojibärspulver, ekologiskt kakaopulver, ekologisk chokladsmak, förtjockningsmedel ekologisk guargummi, havssalt, ekologiskt sötningsmedel steviolglykosider, ekologiskt kokosnöt.
  • 1 skopa per dag, i valfri vätska.

Precis som den tidigare löser den sig väl i vatten vid omröring. Jag älskar den krämiga chokladsmaken. Den gör sig utmärkt i vatten, men skulle också ge en fin sötma till en smoothie.

9/10 smakpoäng

Köp här!

Sunwarrior protein

Sprout Living Pumpkin Protein

  • whole food proteinpulver tillverkat av kallpressade, näringsrika pumpafrön
  • naturligt rikt på aminosyran tryptofan som behövs för för att bilda sömnhormonet melatonin. 
  • spannmålsfritt.
  • 2 skopor ger 20 gram protein.
  • Inte ett fullvärdigt protein

Denna är inte söt i smaken. Den består av enbart malda pumpakärnor och blir därför lite lätt nötaktig i smaken. Blandad i vatten, skulle jag inte rekommendera denna. Men i en smoothie med banan och bär skulle den säkert passa riktigt fint.

4/10 smakpoäng

Köp här!

Sprout Living Pumpkin

Sprout Living Epic Protein Chocolate / Maca

  • ekologiskt, spannmålsfritt, glutenfritt och certifierat vegan
  • ​​innehåller gul ärta, solrosfrö, pumpafrö, Sacha Inchi, tranbärsfrö, kakao, maca rot, kanel, lucuma, banan, kokosnötskristaller, jordärtskocka, baobabfrukt, himalayasalt, steviolglykosider
  • komplett aminosyraprofil
  • 100% whole foods
  • 2 skopor ger 19 gram protein

Den här är söt, men inte lika söt i smaken om Sun Warriors. Den har en fin smak av kakao som stöttas upp av alla de andra superfrukterna. Denna kan nog med fördel blandas i kokosmjölk eller havremjölk. Tack vare superfrukterna blir detta ett väldigt näringsrikt proteinpulver.

8/10 smakpoäng

Köp här!

Sprout Living Epic Protein Green Kingdom

  • innehåller gul ärta, solrosfrö, pumpafrö, Sacha Inchi, tranbärsfrö, banan, lucuma, havregräs, spirulina, kål, chlorella, moringa, spenat, jordärtskocka, baobabfrukt, ingefärsrot, Himalayasalt, steviolglykosider
  • fokus på grön blandning av blå-gröna alger, kål, spenat, korngräs, ingefära, jordärtskocka och baobab frukt tillsatt
  • komplett aminosyraprofil.
  • 100% whole foods
  • 2 skopor ger 19 gram protein

Denna är svagt söt i smaken och när jag blandar den i vatten känner jag också svagt av den “gröna pulversmaken”, kanske av algerna främst. Jag tycker att den fungerar i vatten, men skulle nog hellre tillsätta den i en smoothie med banan och blåbär för att maskera algsmaken.

6/10 smakpoäng

Köp här!

Sprout Living Epic Protein Vanilla/Lucuma

  • ekologiskt, spannmålsfritt, glutenfritt och certifierat vegan
  • innehåller gul ärta, solrosfrö, pumpafrö, Sacha Inchi, tranbärsfrö, lucuma, kanel, ingefärsrot, äkta vanilj, banan, kokosnötskristaller, jordärtskocka, baobabfrukt, Himalayasalt, steviolglykosider
  • 100 % whole foods näring
  • 2 skopor ger 19 gram protein

Denna är svagt söt av vanilj och lucuma, båda smaker jag verkligen gillar. Denna fungerar både i vatten och i smoothies.

Smakpoäng 8/10

Köp här!

Alive foods Hampaproteinpulver

  • innehåller alla 20 aminosyrorna (inkl 10 essentiella)
  • BCAA i bra balans
  • nyttiga kostfiber 
  • fettsyrorna Omega 3, 6 och 9.
  • innehåller 100% ekologiska, raw, skalade hampafrön

Detta hampaprotein är milt i smaken och löser sig lätt i vatten. Eftersom det är inte finns andra ingredienser än hampa så smakar den inte alls söt, vilket gör att den inte är sörskilt god i bara vatten. Däremot är den perfekt att mixa i smoothies och bakverk.

Smakpoäng 1/10

Köp här! 

Jag vill dessutom passa på och tipsa om två andra produkter som kompletterar dessa proteinpulver väldigt bra.

SunWarrior Collagen Building Protein Choklad

Detta är ett växtbaserat alternativ till kollagenpulver, för att öka kroppens egen kollagenproduktion. Växtbaserade aminosyror och peptider är kollagenprekursorer, vilka är näringsämnen som din kropp omvandlar effektivt till kollagen.

Den innehåller:

  • Peptider från ekologiskt brunt ris för aminosyror.
  • Ekologiskt fermenterat ärtprotein för aminosyror.
  • Bambu – mycket rik på kisel.
  • Ekologiska gröna blad från grönkål och spenat.
  • Ekologisk spirulina – rik på bla. antioxidanter och klorofyll.
  • Ekologisk vitamin C från Amlabär.
  • Ekologisk Havtorn – mycket rik på vitamin C.
  • Ekologisk Biotin.
  • Ekologiskt svampextrakt – polysacakrider.
  • Hyaluronsyra framställd av glutenfri jästkorn.
  • Spårmineraler.

Köp här!

Liquid Light – Trace Minerals Fulvic Acid Complex

Detta är ett kosttillskott som består av en växtbaserad fulvosyra från naturen som ger ett mineralkomplex med både mineraler och spårmineraler, en väldigt mineralrik vätska. Fulvosyra är en organisk växtsyra som finns naturligt i växter och som binder upp de näringsämnen vi äter.

Ingredienser: Renat vatten, fulvosyra.

Fulvosyra innehåller 72 olika mineraler och element i spårmängder inklusive: barium, vismut, bor, bromid, kalcium, kol, cesium, germanium, litium, letetium, magnesium, molybden, nodym, nickel, niob, kväve, syre, palladium, fosfor, platina, kalium, praseodym, renium, rubidium, samarium, skandium, selen, kisel, silver, natrium, strontium, svavel, tantal, tellur, terbium, tulium, tenn, titan, volfram, vanadin, yttrium, zink, zirkonium.

Köp här!

Har du smakat någon av dessa? Berätta gärna i kommentarsfältet vad du tyckte!