fbpx

Inlägget om barfotaskor är ett betalt samarbete med Wildling Shoes och innehåller en rabattkod.

För över 10 år sen upptäckte jag barfotaskor. Innan det hade jag ingen aning om att 98 % av oss föds med friska fötter, men inte ens hälften av oss kan behålla denna fothälsa in i vuxen ålder. Att våra fötter har 26 ben, och det är en fjärdedel av alla ben i kroppen. Och i fötterna finns även 33 leder och över 100 muskler, senor och ligament som alla arbetar tillsammans för att stötta vår kropp när den rör sig. 

När fötterna rör sig flexibelt och fritt, tränar vi fötternas alla muskler. Det ger oss bättre balans och motorik och lär hela kroppen att anpassa sig till olika markförhållanden. Om alla dessa rörliga delar av foten inte tillåts röra sig fritt så kan detta leda till problem inte bara i fötterna utan även i andra delar av kroppen.

Att ha starka, friska fötter gör det också mycket roligare att röra sig och träna.

Dessutom gör jag olika övningar som masserar och tränar de små musklerna i fötterna. Här kommer några enkla, men riktigt bra övningar som alla kan göra.

Träna fötterna

Det finns enkla övningar för att träna fötter och tår att bli starkare och mer flexibla. Övningar du kan göra när och var som helst.

1. Tåpress

Pressa ihop tårna och pressa ner dem mot golvet så hårt du kan. Håll kvar i några sekunder. Släpp, vila några sekunder och upprepa.

2. Tålyft / tåyoga

Den här är knepig. Håll fötterna mot marken och lyft en tå i taget, en och en. 

Du kan även göra tåyoga, som är lite enklare. Då lyfter du stortårna medan du pressar de andra ner mot marken. Sen byter du om och lyfter de andra tårna medan du pressar stortårna ner i marken. Håll några sekunder, slappna av och byt om.

3. Tåsträck

Försök att sträcka och spärra ut tårna så brett som möjligt, så att det blir ett mellanrum mellan varje tå. Hjälp till och dra isär tårna i början.

4. Fotbalans

Stå rakt och förflytta din vikt till den yttre kanten av dina fötter så stortån lyfts. Håll positionen och försök sen gå på utsidan av fötterna. 

Byt sen om stå och gå på den inre kanten av dina fötter så lilltårna lyfts. Håll positionen och försök sen gå.

Detta tränar din balans och hjälper dig fördela vikten jämnt över dina fötter.

5. Hällyft

Stå i en rak och stabil position med tårna så brett isär som du kan.

Lyft båda hälarna från marken, bara några centimeter, och håll positionen. Vila och upprepa. Detta tränar en massa små muskler i foten.

Du  kan också försöka att lyfta hälarna så högt som möjligt och håll den positionen. Detta tränar även vadmusklerna.

Du kan avancera och göra hällyft på ett ben. Detta tränar båda muskler, fotledens flexibilitet och balans.

Nu finns fler fotövningar på mina Instagramkanal!

Problemet med vanliga skor

Att träna fötterna är en bra idé för att hålla en bra fothälsa hela livet. Tyvärr blir fötterna motarbetade av både strumpor och skor. 

Vi föds nämligen med perfekta fötter och tår som är tydligt separerade. Tyvärr är det så att de flesta moderna skor klämmer ihop våra tår på ett sätt som inte är naturligt. Visst, det är möjligt att detta känns bra, men det gör också att musklerna i fötterna försvagas.

När vi pressar in tårna i trånga skor med tjocka sulor och höga klackar kan vi ställa till med bekymmer för våra fötter, knän, rygg, hållning – ja, hela kroppen!

Hallux valgus är en väldigt vanlig åkomma som innebär att stortån blivit sned och pekar mot de andra tårna. Ibland trycks också tåleden ut, vilket gör att det blir en knöl på sidan av foten.

Man kan använda tåspridare av medicinsk silikon för att hjälpa tårna hållas raka. Det brukar jag göra om jag använt skor som känts trång för tårna. 

Men det bästa är att inte tränga ner fötterna i skor som inte är ergonomiskt och anatomiskt korrekt designade i första taget.

Att istället gå barfota är både hälsosamt och naturligt, men det är inte alltid möjligt att göra det på alla typer av mark på grund av vassa föremål, kemikalier och väder.

Barfotaskor

Jag har de senaste drygt 10 åren gått barfota och använt barfotaskor som ger rum för tårna och låter fotens muskler jobba naturligt. Jag använder barfotaskor både vid träning och till vardags.

Barfotaskor skyddar dina fötter och låter dig samtidigt komma så nära känslan av att gå barfota som möjligt. Barfotaskor ska ha en bred fotformad passform och en tunn, flexibel sula.

Sulorna i en barfotasko har “zero drop”. Det betyder att den är helt platt och det gör att man får en naturlig hållning och undviker spänningar i kroppen. Det gör också att man landar rätt och mjukt i steget när man går och springer med mindre påverkan på knän och leder.

Att börja med barfotaskor

När man använder vanliga skor försvagas fotmusklerna. Därför är det bra att vänja in fötterna till barfotaskor och i början använda dem under korta perioder och korta sträckor och med tiden långsamt öka användningen. 

Börja med att gå helt barfota så mycket som möjligt för att vänja de muskler, senor och ledband som har försvagats av ”normala” skor att gå utan stöd. Gå inomhus och på sommaren kan du också gå barfota ute. Sand och andra mjuka underlag är extra bra för aktivering och träning av fötterna utan att överbelasta dem.

I början kan man känna sig öm i musklerna i fötter och vader, men det är helt normalt och inget att oroa sig för.

Var försiktig på asfalt eller kullersten. Ett tips är att byta mellan dina vanliga skor och barfotaskor i början.  

Med barfotaskor rör man sig friare och aktiverar musklerna, vilket förbättrar blodcirkulationen i både fötter och tår. Resultatet blir varmare fötter och därför fungerar även barfotaskor vintertid.

Klimatsmarta barfotaskor

Som du säkert vet vill jag även undvika plast och skadliga kemikalier så långt det är möjligt.

Därför är jag så glad att jag nu har hittat barfotaskor som är både klimatsmarta och skapade av naturmaterial av ett företag som håller höga etiska värderingar.

Manul från Wildling Shoes

Wildling Shoes tillverkar barfotaskor för barn och vuxna, handgjorda i Portugal med robusta och hållbara material och tillverkade till övervägande del av miljövänliga naturmaterial – med rättvisa arbetsförhållanden och miljöstandarder.

Jag har modellen Manul som är baserad på naturmaterial. Manul är sydd av ofärgat, europeiskt linne både in- och utvändigt, med broderad logo. Ovandelen andas och reglerar även fukt samtidigt som fötterna hålls skönt svala.

Invändigt består foder/mellansula av 100% certifierad ekologiskt odlad bomull och den lösa innersulan av hampa-linfleece, 50 % hampa och 50% lin.

Yttersulan består av 60 % syntetiskt gummi från ungefär 33 % återvunnet material, 25 % kiseldioxid och 15 % återvunnen kork. Wildling shoes sulor är tunna (mellan 15 och 45 mm), flexibla och innovativa för en skön och naturlig gångupplevelse som skapar rörelseglädje.

Wildling Shoes har många fina modeller till olika ändamål och nya modeller introduceras kontinuerligt.

Om man är osäker på vilken storlek man ska välja finns en bra guide på Wildlings hemsida.

Med koden ”morotslivWILDLING” får nya kunder gratis frakt fram till 30.11.2022.

Klicka här för hela utbudet av barfotaskor från Wildling Shoes

Klimatsmart, etiskt och ansvarsfullt 

Idag sysselsätter Wildling Shoes närmare 300 personer – de flesta kvinnor, unga föräldrar på deltid, som arbetar 100 % på distans och digitalt från sina hemmakontor.  

Wildling Shoes jobbar för att skapa utrymme för renaturering, klimatskydd och cirkulär ekonomi, för hälsa och social rättvisa och för mångfald på alla nivåer.  

Som företag har Wildling Shoes satt upp ambitiösa och tydligt formulerade mål. Om 10 år har de som mål att säkra 500 000 hektar för renaturering och regenerativt jordbruk och kommer att investera 50 miljoner euro i lösningar för att skydda klimatet, i att skapa en ännu mer hållbar leveranskedja och i alternativa arbetsmodeller.

Wildling Shoes har fått flera utmärkelser för kvaliteter som går utöver dess New Work-strategi, inklusive ”Gründerpreis NRW 2018” och ”KfW Award Gründen” som delstatsvinnare för Nordrhein-Westfalen 2019. Den banbrytande och hållbara designen av dessa minimala skor hedrades 2020 med German Design Award.

Som organisation vill de skapa ett inkluderande, feministiskt, antirasistiskt utrymme för mångfald, rättvisa, försoning och rättvist, meningsfullt arbete.

Här hittar du Wildling Shoes hela utbud av skor.

Uppdatering 5.11.2022:

Jag har gått barfota så mycket jag kunnat hela sommaren och ända in i oktober försökte jag komma ut barfota minst en gång om dagen. Men nu börjar det bli kallt med regn och rusk.

Så då passade det fint att jag nyligen fick hem ett par barfotaskor för hösten – och tack vare ylleinläggen hoppas jag kunna använda dem även under vintern. Varje enskild sko är handgjord och unik. Jag har storlek 39 även på denna sko, vilket passar mig perfekt.

De här veganska skorna heter Romania och de är högskurna med en stickad krage som täcker anklarna. Den känns bekväm och är miljövänlig då gjord av certifierad ekologisk bomull. Ovandelen är gjord av Cotonea-bomull och ett speciellt foder bestående av hampa-linfleece. Sulorna är gjorda av 60% syntetiskt gummi innehållande 33% återvunnet material, 25% kiseldioxid och 15% återvunnen kork.

Jag har i skrivande stund hunnit använda dem i ett par veckor och gillar verkligen känslan. Samma sköna barfotakänsla och jag känner att fotens muskler får arbeta som de ska och tårna har gott om utrymme att röra sig på inne i skorna.

Här hittar du Wildling Shoes hela utbud av skor.