fbpx

Inlägget om att så ätbara blommor innehåller reklam för Impecta

Underbara vår! Vem älskar väl inte när det blir ljusare och varmare för var dag som går? Det innebär också att det är dags att så sommarens grönsaker, blad och ätbara blommor.

Har du inte sått någonting ännu? Ingen fara, du hinner!

Jag vill så tidigt, eftersom jag behöver skörda tidigt då vi spenderar sommaren i Finland. Då blir det ingen större idé för mig att så sånt som ska skördas sent på sommaren eller hösten och därför brukar jag välja att så sådana växter som jag kan skörda i maj och juni.

Att kallså (vinterså) är också ett bra alternativ, men just i år låter jag mina frön gro på fönsterbrädan inne i lägenheten för att sen få flytta ut på balkongen.

Odla ekologiskt

Ekologisk odling handlar helt enkelt om att odla på ett naturligt sätt, genom att välja bort gifter och bekämpa skadedjur på andra sätt. Jorden gödslar jag med ekologisk gödsel eller hemmagjord, istället för med mineralgödsel eller konstgödsel. Kan man dessutom kompostera sin egen jord och samla regnvatten för bevattningen blir det ännu häftigare att odla ekologiskt.

Jag är även alltid noggrann med att så ekologiska fröer. Jag beställer varje år hem en massa olika ekologiska fröer från Impecta som har ett brett utbud av både sallat, grönsaker och blommor för både inom- och utomhusodling.

Fördelar med att odla själv

Det finns många fördelar med att odla sin egen mat. Och man behöver faktiskt inte har en hel trädgård för att kunna göra det – även om det gör det enklare om man vill odla riktigt stora mängder. Du missade väl inte när jag byggde terass och odlinglådor vid min förra radhuslägenhet?

En stor fördel med att odla själv är att det blir så mycket hälsosammare, eftersom man kan undvika kemiska bekämpningsmedel och använda ekologisk gödsel. Det gör att näringstätheten ökar i grönsakerna. När du dessutom kan förkorta tiden från skörd till tallrik hinner inte heller så mycket näringsämnen brytas ner under den tiden.

En annan fördel är naturligtvis att det blir så mycket billigare. Några fröpåsar kostar bara en bråkdel av de stora mängder med färdiga grönsaker man får sen.

Sen ska vi inte heller glömma den viktiga ingrediensen kärlek som vi ger våra små plantor varje dag.

Så ätbara blommor

Varför ska man äta blommor, kanske du undrar? Jo, det beror på att färgpigmenten i ätbara blommor är starka antioxidanter som kallas för flavonoider, sådana som också finns i bär och frukt.

Så ätbara blommor är inte bara oerhört vackra och kan pigga upp vilket tallrik som helst, de är även näringsrika. Därför sår jag sådana varje år.

Ätbara blommor som jag gillar och brukar odla är luktärt, viol, pensé, tagetes, gräslöksblomma, solros, lavendel, gurkört, krasse, syrén, fläder, rosor, zucchiniblommor, och ringblomma.

Impecta hittar du frön till massor av ettåriga ätbara blommor.

Så sallat och ärter

Jag sår även olika sorters sallat och ärter som man kan skörda ganska snabbt efter sådden. Just när det gäller ärter, så äter jag främst ärtskott av sockerärt som jag skördar tidigt. Det är otroligt gott och näringsrikt! Både sockerärt och märgärt blir också väldigt gott när man skördar dem när de blivit klara.

Förutom luktärt jar jag i år även sått vintersallat, bindsallat, sockerärt, märgärt, salladslök och rädisa.

Så här gör jag

Jag har använt mina gamla blomlådor som jag fyllt med ekologisk jord. Du kan också använda krukor eller livsmedelsförpackningar. Mycket mer än så behövs inte. Förutom fröna förstås!

På varje fröpåse står det hur du ska så, alltså vilket djup fröna ska ligga på under jorden och hur långt avstånd det ska vara mellan varje frö.

Eftersom jag inte sår ett helt trädgårdsland fokuserar jag mest på djupet och sprider fröna jämnt. Ärterna trycker jag ner med ett finger och de mindre fröna sprider jag jämnt och strör ungefär 1 cm tjockt med jord ovanpå.

Se till att jorden är fuktig före sådd! Sen gäller det förstås att komma ihåg att vattna varje dag. Jag vattnar inte med vattenkannan varje dag, utan jag har en liten sprayflaska som jag sprayar jorden med dagligen så den inte ska torka ut.

Så nu är det bara att vänta på den första skörden!

På bara en vecka har de första små plantorna redan kommit upp, men jag får ha lite mer tålamod och vänta tills de blivit så stora så jag kan avnjuta första skörden.

Så här sår du luktärt

I år har jag sått luktärt, som enligt Giftinformtionscentralen är ogiftig, men fröna ska man inte äta. En del menar att man kan äta luktärt och andra säger tvärtom. Luktärt odlar jag därför mest för att jag tycker den är så vacker att dekorera med.

Man kan så luktärterna direkt utomhus när jorden håller minst 12 plusgrader, men det då kommer blomningen senare. Därför väljer jag att förodla inne, gärna på en ljus och sval plats då plantorna lätt blir tunna i rumstemperatur. Du kan börja redan i mars och då brukar det ta ungefär 5-7 veckor tills du kan flytta ut dem.

Så fröna cirka 1 cm djupt och håll jorden fuktig. Välj gärna lite djupare krukor att förodla i, då luktärternas rötter är ganska tunna. Man kan med fördel förodla luktärter i tomma toarullar. Använd två tredjedelar med vanlig blomjord och fyll sen på med såjord. Då får rötterna mer näringsrik jord när plantan klarar av det.

Om plantorna verkar lite sköra när de hunnit växa till sig lite, så kan man toppa dem ovanför tredje bladparet. Då förgrenar de sig ofta och blir stadigare. och sen när krukorna börjar bli fyllda med rötter är det dags att plantera om i större krukor i vanlig blomjord. Den innehåller tillräckligt med näring tills nästa omplantering, så var försiktig med att ge extra gödning åt plantorna i början.

Låt dem vänjas vid klimatet utomhus innan du planterar ut dem. Du kan också skydda de små plantorna genom att använda en fiberduk i början.

Låt dem växa på en varm och solig plats. Ju mer sol desto fler blommor! Buskigare sorter trivs bra i balkonglådor och krukor, andra föredrar sorter djup och näringsrik jord. Undvik sandiga och leriga jordar. Ge lagom med näring, gärna lite svagare än rekommenderad dos, en gång i veckan eller var tionde dag.

När de sen blommar kan du klippa ner längre kvistar med mycket blommor och ta in och sätt i en vas eller använd blommorna till att dekorera sallader, smoothies och tårtor. Klippningen ger ännu mer blommor.

ätbara blommor