fbpx

Inlägget om Gua Sha är i betalt samarbete med Glimja.

Du har kanske hört talas om Gua Sha? Det har blivit en trend inom skönhetsvärlden, vilket är väldigt glädjande, tycker jag. 

Jag köpte min första Gua Sha för flera år sen och nu har jag några olika modeller.

Det här är nämligen ett sätt att jobba på djupet med den naturliga skönheten – utan kemikalier! Dessutom kan du göra det helt själv hemma och den enda du behöver är en Gua Sha-sten och lite ansiktsolja. Som yoga för ansiktet!

Stenen har använts inom traditionell kinesisk medicin i tusentals år på grund av dess positiva effekter på huden.

Så vad är det då som gör Gua Sha så magiskt?

Vad är Gua Sha?

Gua Sha är ett platt, lent ansiktsverktyg i sten, som du använder för att massera ansiktet eller kroppen.

Mina favorit är från Yin Your Skin och den är gjord av jade. Enligt traditionell kinesisk medicin förbättrar jade njurenergin och hjälper till att avlägsna toxiner och slaggprodukter ur kroppen. Jade anses vara särskilt bra vid stress. Det finns också stenar av rosenkvarts, ametist och andra mineraler.

Det som är extra viktigt för mig är att Yin Your Skins verktyg är tillverkade av certifierad Xiuyan-jade från Xiuyan i Kina. Tillverkaren säkerställer alltså bra arbetsförhållanden liksom att miljöpåverkan är minimal vid tillverkningen. Tänk på att Gua Sha skraporna tillverkas av natursten, och därför är varje verktyg unikt och färgerna kan variera.

Lahja

Denna heter Lahja, som betyder gåva på finska. Den gillar jag bäst för ansiktet. Den vågiga utformning gör denna Gua Sha-skrapa utmärkt för behandling av ansiktskonturerna, hakan, käkmuskulaturen, kindbenen och området runt ögonen. 

Tack vare de smalnande kanterna är det lätt att behandla botten av rynkorna och hjälpa till att släta ut dem.

Lovi

Min andra skrapa är heter Lovi och är en Gua Sha-kam som också den är tillverkad av jadesten. Den lämpar sig för behandling av hela kroppen, ansikte och hårbotten.

Den U-formade änden av kammen är perfekt för käklinjen, kindbenen, nacken och halsen, medan den långa sidan av skrapan är bra för behandling av dekolletaget, ansiktet och kroppen. 

Att kamma håret med Gua Sha-kammen är så himla skönt och frigör effektivt spänningar och lindrar stress.

Här hittar du Yin Your Skins Gua Sha-stenar från Glimja.

Vad gör Gua Sha?

När du masserar ansiktet med en Gua Sha får du igång blodcirkulationen och lymfflödet och mjukar upp muskulatur. 

Gua betyder skrapa, gnida och Sha betyder rodnad, och när du masserar blir huden lätt rodnad och ansiktet mindre svullet. Speciellt påsarna under ögonen tycker jag det är väldigt effektivt mot.

Ett tips är att låta stenen kylas litegrann i kallt vatten först, för att ännu mer effektivt avlägsna svullnad och mörka ögonringar.

Läs gärna mer om hur lymfsystemet fungerar i mitt andra blogginlägg här.

Mindre svullnad

När man masserar ansiktet med stenen drar man från mitten och utåt mot hårfäste och hals. Stenen hjälper då till att transportera bort lymfvätska och slaggämnen från ansiktet, vilket minskar svullnad.

Mindre spänningar

En del använder Gua Sha för att minska huvudvärk. När du masserar musklerna i nacke, hals, käke och tinningar minska spänningar som kan leda till huvudvärk. Om du använder din Gua sha korrekt kan du också skulptera ansiktets muskler.

Mer lyster 

Massagen ökar blodcirkulationen, vilket ökar transporten av syre och näring till huden. Det här gör att huden att ser rosigare och piggare ut. När syre- och näringsrikt blod transporteras till hudens ytliga blodkärl och hudceller resulterar det i att huden förnyas snabbare. Det gör också att huden och blicken ser klarare ut.

Mer spänst

En positiv långtidseffekt är att produktionen av kollagen och elastin kan öka i huden, vilket gör huden mer spänstig och minskar fina linjer och rynkor.

Mer konturer

Massagen framhäver även ansiktets konturer i käk- och kindlinjen, vilket ger ett fräscht och vackert uttryck.

Friskare hud

Om du gör detta regelbundet lär det också bidra till att minska orenheter och pigmentförändringar, samtidigt som den förbättrar absorptionen av aktiva ämnen i hudvårdsprodukterna in i huden.

Använd Gua Sha så här

När du använder din Gua Sha är det framför allt dessa två saker som du bör tänka på:

Lätt tryck

Sätt inte för hårt tryck i ansiktet. Det är okej att trycka så att det ändå känns lite tryck, men det ska vara skönt och inte göra ont. Var även extra försiktig där huden är tunn, exempelvis vid ögonen. 

Använda olika sidor av stenen på olika delar av ansiktet. Testa och se vad som känns bäst för dig.

Olja på huden

Stryk aldrig på torr hud! Stenen ska glida lent och lätt på huden. Smörj in ansiktet och halsen med en ansiktsolja innan du börjar massera. Du kan också använda ett serum eller en ansiktskräm.

Gör så här med Lahja

Vinkla stenen i 45 graders lutning och sätt ett lätt tryck mot huden och dra med svepande rörelser uppåt och utåt. Du kan hålla i huden med den andra handen där du startar med stenen.

 1. Massera in olja på ren hud och klappa gärna lite extra under nyckelbenen för att väcka lymfsystemet.
 2. Massera med din Gua sha och gör samma rörelse cirka 6 gånger innan du går vidare till nästa och gör halva ansiktet i gången.
 3. Massera först nacken och halsen. 

En del masserar uppåt, och det gör även jag i nacken, men jag brukar massera nedåt på halsen, eftersom det är dit lymfan ska flöda. Gör det som känns bäst för dig.

 1. Massera längs med käklinjen från hakan mot öronen.
 2. Massera kindben mot tinningar. 
 3. Massera under och ovanför ögonen och ögonbrynen från näsan ut mot tinningarna.
 4. Massera panna mot hårfästet.
 5. Tvätta av din Gua Sha med tvål och vatten och torka av den.

Hela proceduren tar bara omkring 5 minuter.

Du kan göra det på morgonen för att väcka ansiktet till liv och minska plufsighet. Tvätta huden och applicera oljan innan du börjar. Torka av lite överflödig olja efteråt om du ska sminka dig.

Det går lika bra att använda göra det på kvällen efter att du rengjort huden och applicerat serum och olja. Det är ganska avslappnande och skönt innan man går och lägger sig.

Gör så här med Gua Sha kammen

Det här tycker jag är mer avslappnade när jag kan låta någon annan massera mig, men det är fullt möjligt att massera själv där man kommer åt också.

 1. Smörj in kroppen med en kroppsolja på ren hud och klappa gärna lite extra på nyckelbenen, armhålorna och ljumskarna för att väcka lymfsystemet.
 2. Den långa sidan av Gua Sha-kammen är bra för behandling av dekolletage och hela kroppen.
 3. Massera gärna i riktning mot nyckelbenen som man gör inom lymfmassagen.
 4. Kamma igenom håret och hårbotten, det frigör effektivt spänningar och lindrar stress.
 5. Tvätta av den efter användning med tvål och vatten och torka av den ordentligt.

Här hittar du Yin Your Skins Gua Sha-stenar från Glimja.

Obs! Gua Sha rekommenderas inte om huden är skadad eller inflammerad, vid rosacea, akne eller perioral dermatit. Även om huden får inte behandlas på områden med symtom, så kan man massera under och runt området, såsom halsområdet.

Likaså om huden behandlats med fillers eller injektioner under de senaste tre månaderna ska man undvika massage med Gua Sha.

Här kan du se min instruktionsvideo på Instagram!