Inlägget om hydroxyapatit innehåller köplänkar.
Du har säkert hört från din tandläkare att det enda som kan förhindra kariesangrepp är fluortandkräm och fluorskölj? Det har åtminstone jag fått höra otaliga gånger.
Visst är det sant att fluor förhindrar kariesangrepp, men det som inte pratas om är hälsoriskerna som fluoren medför till exempel sköldkörteln. Överexponering av fluor orsakar dessutom tand- och skelettfluoros. Här har jag redan 2013 skrivit ett inlägg om baksidorna med fluor.
Och idag har vi faktiskt ett alternativ till fluoren, som inte bara är lika effektivt – det är dessutom giftfritt. Och det heter hydroxyapatit.
Jag har själv använt hydroxyapatittandkräm i ett par år nu och är väldigt nöjd. Jag besökte tandläkaren nu i somras och då fanns inget att borra (har inga hål heller från tidigare) så det är ju ett bra betyg.
Hur fungerar fluortandkräm?
Dina tänder har ett yttre hölje, emaljen, som består av kalcium och fosfat. Din saliv innehåller också kalcium och fosfat som hela tiden jobbar med att hålla dina tänder rena och starka.
Bakterier (som man hittar i hål av karies) kan bryta ner matpartiklar och skapar en sur miljö i munnen. Denna sura miljö motverkar de goda mineralerna på tänderna i en process som kallas avmineralisering.
Fluor i tandkräm fungerar så här:
1. Fluor går ihop med kalcium och fosfat i saliv och tänder för att bilda en förening som kallas fluorapatit. Denna förening ser ut som ett kristallgitter (apatitkristallgitter).
2. Fluor täcker avmineraliserad emalj med den mer syrabeständiga fluorapatiten. Detta remineraliserar tänderna, återställer deras styrka och skyddar dem från ytterligare skador orsakade av syra.
Hur fungerar hydroxyapatittandkräm?
Hydroxyapatit är en form av kalcium som utgör 97 % av tandemaljen och nästan 70 % av tandbenet. Resten av emaljen består av vatten, kollagen och andra proteiner.
Ämnet absorberas av tänderna och fyller ut emaljsprickorna som orsakats av demineralisering. De binder också upp kariesbakterier så att de inte attackerar tänderna.
Den mest studerade typen av hydroxyapatit är nanohydroxyapatit. Tandkräm som innehåller nanohydroxyapatit har partikelstorlekar mellan 20-80 nanometer (nm). På grund av sin lilla storlek kan den fylla riktigt små utrymmen, vilket i detta fall är fördelaktigt.
Hydroxyapatit i tandkräm fungerar så här:
1. Hydroxyapatit remineraliserar emaljen inifrån och når ända till den innersta delen av ett hål.
2. Hydroxyapatit binder till plack och skadliga bakterier i vår mun.
Tandben i 1 х 5000 förstoring.
a – emalj som är behandlad med tandkräm utan kalciumhydroxiapatit.
b – emalj som är behandlad med tandkräm som innehåller kalciumhydroxiapatit.
Hur effektiv är hydroxyapatit jämfört med fluor?
När det kommer till vilken tandkräm som är effektivare är det egentligen ingen större skillnad.
En studie jämförde 10 % hydroxyapatit med 500 ppm F− (aminfluorid), vilket tandläkare vanligtvis ordinerar. Forskarna upptäckte att 10 % hydroxyapatit fungerade lika bra som 500 ppm F− för remineralisering och minskning av djupet på skadan.
Slutsatsen av studien var att hydroxyapatittandkräm är lika med fluortandkräm när det kommer till effekt.
Fördelarna med hydroxyapatit
Både fluor och hydroxyapatit kan remineralisera tandstrukturen, men hydroxyapatit har också andra fördelar:
Mikrobiom vänlig
Även om båda har antibakteriella egenskaper, dödar fluor både ruttnande bakterier och en del goda bakterier. Hydroxyapatit dödar inte de goda bakterierna som förhindrar att skadliga bakterier fäster på emaljen.
Stärker emaljen
Hydroxyapatit kan öka emaljens mikrohårdhet. Beläggningen av hydroxyapatit förstärker tänderna bättre än fluorapatitbeläggningen.
Giftfri
Hydroxyapatit är biomimetisk. Det finns inga biverkningar med hydroxyapatit! Det är inte ens någon fara om man skulle svälja innehållet i en hel tandkrämstub!
Med fluor, å andra sidan, finns det en giftvarningsetikett på förpackningen. Överexponering orsakar tand- och skelettfluoros.
Barnvänlig
I tidig ålder har barn inte full kontroll över sväljreflexen och kan få i sig stora mängder tandkräm. När detta händer kan fluoriden i tandkrämen absorberas i blodomloppet och orsaka dental fluoros. Det kan man se som vita fläckar på tandemaljen.
Tandkräm som innehåller hydroxyapatit minskar risken för fluoros.
Bleker
Hydroxyapatittandkräm har visat sig göra tändernas nyans ljusare utan hjälp av några andra slipmedel eller blekningsmedel.
Är fluorapatit starkare än hydroxyapatit?
Fluorapatit är mindre lösligt än hydroxyapatit, vilket innebär att i sura förhållanden är fluorapatit starkare och mer motståndskraftig mot demineralisering.
Detta betyder dock inte att fluorapatittandkräm är bättre än hydroxyapatittandkräm!
Forskning visar att hydroxyapatit ger god kariesprofylax och tänderna har nytta daglig tillförsel av hydroxyapatittandkräm. Många studier visar faktiskt att hydroxyapatittandkräm är lika bra som fluorapatittandkräm. Med en extra fördel: det hjälper mot överkänslighet såsom ilande tänder.
I en studie publicerad i Journal of Dental Research, tittade man på effekten av hydroxyapatittandkräm under 15 dagar, och tänderna som borstades med hydroxyapatittandkräm var betydligt hårdare (re-mineraliserade) i slutet av studien.
En annan studie publicerades i Nature Journal med fokus på att jämföra fluortandkräm och tandkräm med hydroxyapatit. Det visade att tandkräm med hydroxyapatit var lika effektiv att återuppbygga emaljen och bromsa karies som fluortandkräm. När emaljen stärks hjälper det att minska tandkänslighet också.
Byta till tandkräm med hydroxyapatit
Om du har ett bättre alternativ till fluortandkräm och den är giftfri, varför skulle du inte byta?
För de flesta tandläkare är detta också en självklarhet. Men fluor lärs fortfarande ut som standard och det finns fortfarande en del tandläkare som är tveksamma till hydroxyapatit.
Dr Mark B (Ask the Dentist) rekommenderar alla att prata med sin tandläkare om att byta till en hydroxyapatittandkräm. Särskilt dessa:
- Gravida kvinnor
- Människor som bor i områden med fluorerat vatten
- Spädbarn och barn, särskilt om de är under sex år
- Människor med känsliga tänder, eftersom hydroxyapatit behandlar grundorsaken till känslighet
Vilka tandkrämsmärken innehåller hydroxyapatit?
De tandkrämer jag själv använder är Living Libations Triple Mint Enamelizer och Biomeds tandkrämer som båda innehåller hydroxyapatit. Här kan du läsa min recension av Living Libations tandvårdsprodukter.
Det finns en del andra hydroxyapatittandkrämer som dessvärre inte innehåller tillräckligt med hydroxyapatit för att ha effekt. Om du är osäker, maila företaget och be om koncentrationen. Den bör vara minst 10 % eller mer.
Slutsats
- Hydroxyapatit finns naturligt i vår kropp och utgör det mesta av vår emalj.
- Hydroxyapatit remineraliserar dina tänder utan några biverkningar, till skillnad från fluor som är giftigt i stora mängder.
- Hydroxyapatit är vetenskapligt bevisat att motarbeta tandförfall.
Det finns alltså ingen anledning att välja något annat än tandkräm med hydroxyapatit.
Kostens betydelse
Glöm inte att varje måltid ger ett syraangrepp som bryter ner emaljen. Undvik att småäta och undvik socker och raffinerade livsmedel för att hjälpa att hålla friska tänder.
Källor:
- Marinho VC, Higgins JP, Sheiham A, Logan S. Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(1):CD002278. doi:10.1002/14651858.CD002278
- Amaechi BT, AbdulAzees PA, Alshareif DO, et al. Comparative efficacy of a hydroxyapatite and a fluoride toothpaste for prevention and remineralization of dental caries in children. BDJ Open. 2019;5(1):18. doi:10.1038/s41405-019-0026-8
- Meyer F, Enax J. Hydroxyapatite in Oral Biofilm Management. Eur J Dent. 2019;13(2):287-290. doi:10.1055/s-0039-1695657
- Pepla E, Besharat LK, Palaia G, Tenore G, Migliau G. Nano-hydroxyapatite and its applications in preventive, restorative and regenerative dentistry: a review of literature. Ann Stomatol (Roma). 2014;5(3):108-114.
- Enax J, Epple M. Synthetic Hydroxyapatite as a Biomimetic Oral Care Agent. Oral Health Prev Dent. 2018;16(1):7-19. doi:10.3290/j.ohpd.a39690
- Bossù M, Saccucci M, Salucci A, et al. Enamel remineralization and repair results of Biomimetic Hydroxyapatite toothpaste on deciduous teeth: an effective option to fluoride toothpaste. J Nanobiotechnology. 2019;17(1):17. doi:10.1186/s12951-019-0454-6
- https://askthedentist.com/hydroxyapatite-vs-fluoride-how-do-they-compare/
- https://www.nature.com/articles/s41405-020-0037-5
- https://www.nature.com/articles/s41405-019-0026-8
- Effect of nano-hydroxyapatite toothpaste on microhardness ofartificial carious lesions created on extracted teeth (nih.gov)
- https://www.sciencedirect.com/topics/materials-science/hydroxylapatite
- https://www.tf.nu/nyhet/istallet-for-fluor-i-tandkram/
- https://international-dental-show.dental-tribune.com/news/hydroxyapatite-toothpaste-from-sangi-arrives-in-germany/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5390120/?_ga=2.232285206.864009561.1588592025-216840583.1588592025