fbpx

Inlägget om naturlig tandvård är ett betalt samarbete med Glimja

Det var redan 2013 som jag första gången skrev om Living Libations och naturlig tandvård. Det är ett märke jag verkligen älskar och som jag kommer tillbaka till om och om igen. Idag ska jag berätta om några av deras produkter som jag använder i min dagliga mun- och tandvård.

Problemen med konventionell tandvård

Inom den konventionella tandvården ligger fokus ofta på kariesbekämpning med hjälp av fluor. Det finns ett problem med dessa kemikalier och det är att de kan medföra oönskade bieffekter. Fluor kan till exempel sätta sig på jodreceptorerna i sköldkörteln och orsaka problem. Idag finns dock ett minst lika effektiv ämne som heter hydroxyapatit, som är helt giftfritt och som inte medför dessa bieffekter.

Syraangrepp från mat gör att tänderna demineraliseras och emaljen försvagas. Både i vanlig tandkräm och naturligare produkter tillsätts mineraler såsom kalcium, för att remineralisera tänderna, alltså bygga upp emaljen. Ett basiskt pH och basiska mineraler är därför viktiga komponenter i en tandkräm. Bikarbonat tillsätts ofta i naturlig tandvård för att det hjälper till att få ett bra, basiskt pH-värde.

“Vanlig” tandkräm innehåller ofta starka tensider (såsom SLS och andra sulfater) som är uttorkande för slemhinnorna. Det kan leda till afte, små blåsor i munnen som är riktigt smärtsamma.

Uttorkningen från tensiderna kompenserar man ibland med glycerin som har återfuktande egenskaper. Tyvärr blockerar glycerin återmineraliseringen av emaljen, vilket gör att man inte får någon nytta av alla de fina mineralerna i tandkrämen.

Som du ser finns det en del problem, men som egentligen är väldigt lätta att åtgärda utan att man måste tumma på effektiviteten av tandkrämen.

Naturlig tandvård med Living Libations

Så vad är då Living Libations för speciellt märke? Living Libations är ett lyxigt, helt ekologiskt skönhetsmärke med holistiska tandvårdsprodukter från Kanada. Det är grundat av paret Nadine Artemis och Ron Obadia. Nadine har även skrivit boken “Holistic Dental Care” som är den ultimata guiden till holistisk, naturlig tandvård som alla kan göra hemma.

Living Libations använder ekologiska och vildplockade ingredienser av högsta kvalitet i sina produkter. De har förutom tandvård, även hudvårdsprodukter i sitt utbud. Näringsrika salvor och effektiva, antioxidantrika oljor har en harmonisk inverkan på sinne, kropp och själ.

Living Libations skapar naturliga, innovativa produkter av utmärkt kvalitet.

 • Alla eteriska oljor framställs genom en långsam destillation vid lägsta möjliga temperatur för utmärkt kvalitet. De destilleras endast från den namngivna växten. De kallar sina eteriska oljor för Hi-Fi oljor på grund av destillatörernas trogna och exakta följsamhet till huvudväxten. De destilleras från antingen vilda eller ekologiskt odlade växter.
 • Alla deras feta basoljor är kallpressade och ouppvärmda (raw).
 • Alla produkter är så råa som möjligt. Det finns inga råa eteriska oljor eftersom de framställs genom ångdestillation av växtmaterial.
 • Alla produkter är rena i sitt innehåll, utan skadliga tillsatser, sulfater, alkohol, syntetiska färgpigment, syntetiska doftämnen eller gluten samt är veganvänliga.

Nu ska jag presentera de produkter som ingår i min tandvårdsrutin.

Triple Mint Enamelizer Toothpaste

Denna använder jag instället för konventionell tandkräm. Living Libations Triple Mint Enamelizer Toothpaste är nämligen en naturlig tandpasta som är speciellt framtagen för att ersätta vanlig tandkräm. Den rengör, ger bra andedräkt och polerar dina tänder.

Tandpastan innehåller bland annat kokosolja, förtvålad olivolja, bikarbonat, kalciumfosfat, tre olika myntasorter, tea tree och timjan. Den är därför rejält uppfriskande både för tänderna, tandköttet och andedräkten.

Pepparmynta, grönmynta och mentol ger en kick för andedräkten. Kombinerat med biokompatibel nano-hydroxyapatit som hjälper till att hålla tänderna vita och lena genom att försegla och jämna ut emaljens yta. Hydroxyapatit är alltså det ämne som ger lika bra effekt som fluor, men utan fluorens bieffekter.

Här hittar du Triple Mint Enamelizer Toothpaste.

Gör så här:

Applicera en liten klick på en torr tandborste och applicera på tänderna. Låt verka i några minuter, borsta och skölj sedan.

Detta gör ingredienserna:

 • Extra Virgin Kokosolja – Är en stödjande olja som balanserar den orala ekologin och eliminerar bakterier som orsakar dålig andedräkt.
 • Förtvålad olivolja – Ekologisk förvålad olivolja ger alla olivoljans vårdande och återfuktande egenskaper.
 • Pepparmynta – Pepparmints svala och luftiga smak ger dig en långvarig fräsch andedräkt. Denna pepparmynta är en äkta destillation av färska blad. Den hämmar också de bakterier som orsakar dålig andedräkt.
 • Grönmynta är peppermints mjukare, mer diskreta kusin. Liksom sin kusin hämmar spearmynta också de bakterier som orsakar dålig andedräkt.
 • Vild mynta är dubbelt så sval som pepparmynta och är rik på mentol som ger alla myntaoljor deras isande styrka, det hämmar även den bakterietillväxt och främjar god andedräkt.
 • Bikarbonat – Förutom att vara ett effektivt rengöringsmedel är det milt. Det har betydligt lägre nötningsmotstånd än krita och kisel som används i kommersiella tandkrämer.
 • Nano-hydroxyapatit – HAp är en biokompatibel mineralform av kalciumapatit som naturligt förekommer i våra tänder, saliv och ben. Hydroxyapatit finns i dentin och är det viktigaste mineralet i emalj. Det bidrar till att tänderna håller sig vita genom att täta porerna i emaljens yta. På 1970-talet studerade NASA HAp för att hjälpa till att förhindra benförlust hos astronauter i samband med tyngdlöshet. Sedan dess har det använts inom professionell munvård. Många tandläkare anser att det är både överlägset och säkrare än fluorid.
 • Tea Tree – Potent växtföreningar av cineol och propanol verkar för att fräscha upp munnen, förhindra tandstensuppbyggnad och förvisa bakterier.
 • Söt timjan – En mer sällsynt, mildare, men ändå mycket effektiv variant av timjan. Det är potent botanisk växt som förvisar bakterier som orsakar dålig andedräkt.

Ingredienser/INCI: Extra Virgin Kokosolja (Cocos Nucifera), Förtvålad olivolja (Olea Europaea), Bikarbonat (Sodium Bicarbonate), Nano-hydroxiapatit (HAp) kalciumfosfat, Peppermint eterisk olja (Mentha piperita), Spearmint eterisk olja (Mentha veridis), Mint mentol eterisk olja (Mentha arvensis),Tea Tree eterisk olja (Malaleuca alternifolia), Timjan eterisk olja (Thymus linalool).

hydroxyapatit

Yogi Tooth Serum

Living Libations Yogi Tooth Serum ger friska tänder och fräsch andedräkt med hjälp av potenta eteriska oljor av neem, nejlika, mastix, kardemumma, pepparmynta och cayenne.

Neem som är den viktigaste beståndsdelen i Yogi Tooth Serum, är en potent ört med start och distinkt smak som har använts i Indien i tusentals år både inom munvård och kroppsvård. Den rengör, ger ett friskt tandkött och bra andedräkt.

Här hittar du Yogi Tooth Serum.

Gör så här:

 • Droppa en droppe på tandborsten i stället för tandkräm eller i din vanliga tandkräm.
 • Eller massera in 1 droppe på tandköttet eller på tandtråden för att rengöra de små utrymmena mellan tänderna.
 • Eller använd 1 droppe på en tungskrapan eller direkt på tungan för frisk andedräkt.

Detta gör ingredienserna:

 • Neemolja – Detta underverk motverkar plack och tandsten samt tandköttssjukdomar.
 • Mastix – Mastix är en typ av kåda som kommer från den inre sirapen från mastixträdet och är bra för att lugna tandköttet, tungan och huden i munnen. Den har en lång historia av användning för munvård i det antika Grekland.
 • Kardemumma – ger bra andedräkt och är en optimal olja för munvård.
 • Pepparmynta – Dess svala smak ger dig en långvarig fräsch andedräkt. Vår pepparmynta är en äkta destillation av de färska bladen och kommer från en fjärde generationens familj av destillatörer i Frankrike.
 • Nejlika – Destillerad från de blommande knopparna av kryddnejlika, är denna starka kulinariska växt en stark andedräktsuppfriskare och kungen av munvård.
 • Kanel – Kanel är en plack motståndare och ger frisk andedräkt. Denna eteriska olja är ångdestillerad från barken av ekologiskt odlade träd på Madagaskar.
 • Cayenne – Cayenne tar bort dålig andedräkt. Detta superkryddiga extrakt renar plack med sin pikanta styrka.
 • Jojobaolja – Jojoba är känd för sina otroliga fördelar för huden, och den är också en viktig aktör inom naturlig munvård. Jojobas lipider lugnar den orala vävnaden.

Ingredienser/INCI: Neemolja från bark (Asadirachta Indica), Mastix eterisk olja (Pistacia lentiscus), Kardemumma eterisk olja (Elettaria cardamomum), Peppermint eterisk olja (Mentha piperita), Kanel eterisk olja (Cinnamomum Zeylanicum), Cayenne peppar eterisk olja (Capsicum frutescens), Nejlika eterisk olja (Eugenia carophyllata), Jojobaolja (Simmondsia chinensis).

Happy Gum Drops

Living Libations Happy Gum Drops ger friska tänder och fräsch andedräkt med rena eteriska oljor i en bas av havtornsolja. Den innehåller äkta destillationer av växter, blommor och bark som har använts i århundraden. Den rengör, ger ett friskt tandkött och bra andedräkt.

Här hittar du Happy Gum Drops.

Gör så här:

 • Droppa en droppe på tandborsten i stället för tandkräm.
 • Eller massera in på tandköttet och låt en droppe glida över tandtråden för att rengöra de små utrymmena mellan tänderna.
 • Eller tillsätt i saltvatten för en utmärkt munsköljning.
 • Eller använd på tungskrapare eller sätt en droppe på tungan för frisk andedräkt.

Detta gör ingredienserna:

 • Havtornsolja – Oljan är en riklig källa till vitamin C, E, provitamin A och B, betakaroten, karotenoider, värdefulla fytosteroler och sällsynta palmitoleinsyror.
 • Ros – Ros är en dyrbar och elegant essens. Det är en av de mest uppskattade oljorna för sina tonifierande effekter.
 • Pepparmynta – Dess svala smak ger dig en långvarig fräsch andedräkt. Vår pepparmynta är en äkta destillation av de färska bladen och kommer från en fjärde generationens familj av destillatörer i Frankrike.
 • Nejlika – Destillerad från de blommande knopparna av kryddnejlika, är denna starka kulinariska växt en stark andedräktsuppfriskare och kungen av munvård.
 • Oregano – Den anses vara en varm olja och en utmärkt botanisk biotika som har fräschat upp andedräkten i århundraden.
 • Kanel – Eterisk olja av kanel är ångdestillerad från barken av ekologiskt odlade träd på Madagaskar. Kanel är en plack motståndare och ger frisk andedräkt.
 • Tea Tree – Är en potent växtförening av cineol och propanol som verkar för att fräscha upp munnen, förhindra tandsten och motverka dålig andedräkt.
 • Söt Timjan – Detta är en sällsynt variant av timjan som är en potent botanisk biotika som förvisar bakterier.

Ingredienser/INCI: Havtornsolja (Hippophae rhamnoides), Ros eterisk olja (Rosa damascena), Peppermint eterisk olja (Mentha piperita), Nejlika eterisk olja (Eugenia carophyllata), Oreganoolja (Origanum vulgare), Kanel eterisk olja (Cinnamomum Zeylanicum), Tea Tree eterisk olja (Malaleuca alternifolia), Timjan eterisk olja (Thymus linalool).

Ozonated Happy Gum Gel

Living Libations Ozonated Happy Gum Gel är en laddad, botanisk tandgel för tänderna och tandköttet som ger friska tänder och fräsch andedräkt. Den innehåller ozoniserad olivolja som ger ett djup till tandrengöringen blandat med havtornsolja, oreganoolja, kanel, ros, söt timjan, nejlika, tea tree och pepparmynta. Den rengör, ger ett friskt tandkött och bra andedräkt.

Här hittar du Ozonated Happy Gum Gel.

Gör så här:

Använd som tandkräm, på tandtråd och som massagegel för tandköttet.

Applicera en liten klick på en torr tandborste och borsta eller tillsätt en droppe till tandtråden och massera tandköttet direkt.

Doften påminner om doften av laddad luft under ett åskväder. De flesta människor gillar den laddade aromen av ozonerad olja medan andra, vid första lukten, tycker att den är stark och konstig. Men man vänjer sig efter ett tag.

Detta gör ingredienserna:

 • Ozoniserad olivolja – Ger fukt åt munnen samtidigt som den hjälper till att avlägsna plack från tänderna.
 • Havtornsolja – Oljan är en riklig källa till vitamin C, E, provitamin A och B, betakaroten, karotenoider, värdefulla fytosteroler och sällsynta palmitoleinsyror.
 • Pepparmynta – Dess svala smak ger dig en långvarig fräsch andedräkt. Vår pepparmynta är en äkta destillation av de färska bladen och kommer från en fjärde generationens familj av destillatörer i Frankrike.
 • Nejlika – Destillerad från de blommande knopparna av kryddnejlika, är denna starka kulinariska växt en stark andedräktsuppfriskare och kungen av munvård.
 • Ros – Rose är en dyrbar och elegant essens. Det är en av de mest uppskattade oljorna för sina tonifierande effekter.
 • Tea Tree – Är en potent växtförening av cineol och propanol som verkar för att fräscha upp munnen, förhindra tandsten och motverka dålig andedräkt.
 • Oregano – Den anses vara en varm olja och en utmärkt botanisk biotika som har fräschat upp andedräkten i århundraden.
 • Kanel – Eterisk olja av kanel är ångdestillerad från barken av ekologiskt odlade träd på Madagaskar. Kanel är en plack motståndare och ger frisk andedräkt.
 • Söt Timjan – Detta är en sällsynt variant av timjan som är en potent botanisk biotika som förvisar bakterier.

Ingredienser/INCI: Ozoniserad olivolja (Olea europaea O3, Havtornsolja (Hippophae rhamnoides), Peppermint eterisk olja (Mentha piperita), Nejlika eterisk olja (Eugenia carophyllata), Ros eterisk olja (Rosa damascena), Tea Tree eterisk olja (Malaleuca alternifolia), Oreganoolja (Origanum vulgare), Kanel eterisk olja (Cinnamomum Zeylanicum), Timjan eterisk olja (Thymus linalool).

gum

Wintergreen Clean Charcoal Toothpaste

Living Libations Wintergreen Clean Charcoal Toothpaste är en naturlig tandpasta framtagen för att ersätta vanlig blekande tandkräm. Tandpastan innehåller få ingredienser såsom kol, bikarbonat, förtvålad olivolja, rosblad och olika eteriska oljor av högsta kvalitet. Den renar, ger bra andedräkt och polerar dina tänder så det blir vitare.

Här hittar du Wintergreen Clean Charcoal Toothpaste.

Gör så här:

Använd som tandkräm. Endast lite behövs. Applicera en liten klick på en torr tandborste och borsta. Kombinera gärna med Happy Gum Drops, eller Yogi Tooth Serum.

Detta gör ingredienserna:

 • Renande kol – Fungerar som en magnet för att avlägsna orenheter från munnen och för att avlägsna ytliga fläckar från tänderna.
 • Extra Virgin Kokosolja – Är en stödjande olja som balanserar den orala ekologin och tar bort bakterier som orsakar dålig andedräkt.
 • Wintergreen – Är svalkande mynta som ger mycket fräschör. Ångdestillerad av vild vintergröna välsignar denna olja med styrka.
 • Förtvålad olivolja – Ekologisk förvålad olivolja ger alla olivoljans vårdande och återfuktande egenskaper.
 • Bikarbonat – Förutom att vara ett effektivt rengöringsmedel är det milt. Det har lägre nötningsmotstånd än krita och kisel som används i kommersiella tandkrämer.

 

Wild Child Happy Gum Drops

Wild Child Happy Gum Drops har jag inte testat, men det är en mildare form av Happy Gum Drops fö barn. Den rengör barns tänder försiktigt men effektivt helt utan skadliga ingredienser. Wild Child Happy Gum Drops rengör och polerar barns tänder och pepparmyntan ger bra andedräkt.

Här hittar du Wild Child Happy Gum Drops.

Gör så här:

 • Tillsätt en droppe på tandborsten i stället för tandkräm eller i barnets naturliga tandkräm.
 • Låt en droppe glida över tandtråden för att rengöra de små utrymmena mellan tänderna.
 • Tillsätt 1 droppe i saltvatten för att få en utmärkt munsköljning.

Passar barn som är 9 år och yngre och alla som vill testa ett nytt sätt att rengöra tänderna.

Detta gör ingredienserna:

 • Havtornsolja – Oljan är en riklig källa till vitamin C, E, provitamin A och B, betakaroten, karotenoider, värdefulla fytosteroler och sällsynta palmitoleinsyror.
 • Pepparmynta – Dess svala smak ger en långvarig fräsch andedräkt. Denna pepparmynta är från äkta destillation av de färska bladen och kommer från en fjärde generationens familj av destillatörer i Frankrike.
 • Ros – Ros är en dyrbar och elegant essens. Det är en av de mest uppskattade oljorna för sina tonifierande effekter.
 • Nejlika – Destillerad från de blommande knopparna av kryddnejlika, är denna starka kulinariska växt en stark andedräktsuppfriskare och kungen av munvård.
 • Oregano – Den anses vara en varm olja och en utmärkt botanisk biotika som har fräschat upp andedräkten i århundraden.
 • Kanel – Eterisk olja av kanel är ångdestillerad från barken av ekologiskt odlade träd på Madagaskar. Kanel är en plack motståndare och ger frisk andedräkt.
 • Tea Tree – Är en potent växtförening av cineol och propanol som verkar för att fräscha upp munnen, förhindra tandsten och motverka dålig andedräkt.
 • Söt Timjan – Detta är en sällsynt variant av timjan som är en potent botanisk biotika som förvisar bakterier.
 • Jojobaolja – Jojobas kärleksfulla lipider lugnar lätt den orala vävnaden.

 

Min recension av Living Libations

Living Libations tandvårdsserie passar alla som vill testa naturlig tandvård och ett nytt, holistiskt sätt att rengöra tänderna. Dock är de inte rekommenderade för gravida eller små barn på grund av de eteriska oljorna, eftersom det saknas forskning på hur de kan påverka i dessa fall.

Det allra bästa med produkterna är det holistiska helhetstänket bakom munvård och tandhälsa. Att alla ingredienser är ekologiska eller vilda och av toppkvalitet. Jag är så imponerad av hur metodiskt genomarbetade alla produkterna är för att verkligen ge den bästa tänkbara munhälsan.

De ger även en otroligt lyxig känsla. Det känns som att man ger min mun en spabehandling varje kväll.

Jag gillar smaken på samtliga produkter. Neemoljan tog ett tag att vänja sig vid, men de andra gillade jag från början.

Det enda negativa skulle jag säga är blygsamma storleken på förpackningarna, eftersom de inte är direkt billiga. Det kompenseras dock av att de är otroligt dryga och räcker länge, vilket gör dem mycket mer prisvärda än man tror vid första anblicken. Till exempel ger 5 ml Yogi Tooth Serum 100 droppar, alltså räcker den i 100 dagar (nästan 3,5 månad).

 

Har du testat Living Libations? Berätta gärna vad du tyckte i kommentarsfältet!