fbpx

Inlägget om IR bastu innehåller köplänkar till Glimja.

Du har säkert hört talas om IR bastu, alltså infraröd bastu, och hur många stora profiler inom hälsa har egna IR bastur och “alla” tycker de är så bra. 

Så var det åtminstone för mig. Jag hade läst om alla de fantastiska hälsofördelarna som IR bastun gav, men vart skulle jag sätta en sån? Jag har inget garage eller stort badrum som skulle rymma ett sånt skåp.

Så du kan ana min glädje när Glimja berättade för mig att de kommer att ta in en portabel sittbastu med infraröda paneler som kan fällas ihop och förvaras i en väska när man inte använder den. Inte nog med att den var smidig – den höll också av de högsta kvaliteterna på marknaden med fullt spektrum infraljus. En annan mycket viktig aspekt är att den inte avger skadliga elektromagnetiska frekvenser. 

Jag hoppade exalterat jämfota när paketet levererades hem en kväll förra vårvintern. Det här skulle bli så intressant!

Nästa dag var det dags. Jag öppnade paketet och vecklade ut den mjuka IR bastun på mitt vardagsrumsgolv. Den var mycket enkel att montera och tog inte många minuter innan den stod klar att användas.

Här hittar du bastun Thera360 plus. Och passa på! Den är på kampanjpris fram till 4.10.2022!

Therasage IR bastu

Thera360 har en överdimensionerad, mjuk och hopfällbar kabin med fällbar bambustol och infraröd bambu fotkudde. Den är enkel att sätta upp varsomhelst hemma samt lätt att fälla ihop. Den är lätt, energisnål och kan förvaras i en garderob eller under en säng. Min står gömd bakom soffan när den inte används.

På baksidan finns en kontakt som man pluggar in i väggen. Det finns två små hål på framsidan med dragkedja där man kan sträcka ut händerna om man behöver. Annars stänger man bara dragkedjan så inte värmen sipprar ut. 

Dessutom finns en ficka på framsidan där man kan ha dosan som styr timer (upp till 90 minuter) och värme (35-75 grader). När tiden är slut hörs tre pip. Det finns också en annan ficka där jag brukar ha mobilen eller en bok. Eller varför inte fjärrkontrollen till TV:n? Jag har flera gånger kollat på serier medan jag suttit i IR bastun.

Blir det varmt då? 

Vi som är vana med finsk bastu vill ju ha det ganska hett och intensivt. Jag gillar till exempel inte ångbastu. Det känns som bortkastad tid och uppriktigt sagt, otillfredsställande. Jag var nog lite nervös att jag skulle känna samma med denna. Men den värmer minsann! När man suttit ett tag kan man känna hur svettdropparna kittlande rinner nerför magen, ryggen, benen och armarna. Ja, till och med i ansiktet, trots att huvudet är utanför själva bastun.

IR-värmen boostar immunförsvaret

Det effektivaste sättet att starta ett naturligt immunsvar är att höja kroppens kärntemperatur (hypertermi eller feber). Detta är kroppens främsta försvar mot invaderande främmande virus och bakterier. Faktum är att bakterier och virus börjar dö vid högre temperaturer än normalt. 

Vid högre temperaturer börjar hjärnan påverkas negativt, och därför man kan inte huvudet inne i IR bastun. Thera 360 bastun höjer effektivt kroppstemperaturen utan att påverka hjärnans temperatur.

Kom igång med IR bastu

 • Drick alltid ca 3 dl vatten innan och efter användning.
 • Lägg en handduk över fotpallen och över stolen för att absorbera svett och gifter och göra det bekvämare, dessutom enkelt att tvätta handduken. 
 • Börja med 50 grader 20-30 minuter om dagen om du är vid god hälsa. 
 • Om du har upplevt liknande behandlingar tidigare kan du börja med en temperatur på högst 70 grader. Om du känner dig yr eller svimfärdig så avsluta behandlingen direkt och lämna bastun och drick vatten.
 • Hjärnan är känsligare för värme än resten av kroppen. Man kan stoppa in huvudet en stund (5-10 min), men inte hela tiden. 
 • Äldre barn kan testa bastun i kortare perioder: 10 min i 40-43 grader. 

Kontrollen

Du ställer själv in bastuns temperatur med kontrollen. Den vanligaste temperaturer att använda är ca 50-55 grader. Du ställer även in tiden du ska sitta i bastun med samma kontrollpanel och det rekommenderas att börja med 20 minuter. 

Stöd utrensningen med torrborstning

Skapa en djupare detox med en torrborste. Torrborstning påverkar huden och lymfsystemet. En försiktig borstning före bastubadet fungerar som en lätt exfoliering genom att öppna och avlägsna tilltäppta porer, avlägsna döda hudceller och stimulera cellförnyelsen. Detta ökar också blodflödet och uppmuntrar avgiftningsprocessen genom att aktivera lymfsystemet. Att göra djupandningsövningar medan du sitter i IR bastun hjälper också lymfsystemet. Här kan du läsa mer om lymfsystemet och här är 15 tips på hur du aktiverar lymfflödet.

Man kan även ta ett tillskott med binders för att hjälpa kroppen att detoxa toxiner. Jag brukar använda mig av Global Healings Heavy Metal & Chemical Cleanse som är en blandning av nio välkända ingredienser. Det är ett helt naturligt kosttillskott baserad på naturliga näringsämnen och örter. Den innehåller bland annat ekologisk koriander, ekologisk persilja, ekologisk agaricussvamp, ekologisk alfalfa, ekologisk brännässla, ekologisk chaga och supercharged C60 mikroaktiverat kol.

Om du sitter i bastun för mycket på för kort tid, kan du få detoxsymptom. Du kan då bli trött, må illa och få huvudvärk. Minska då användningen och drick mer vatten.

Hälsofördelar

Det finns många hälsofördelar som studerats och konstaterats. Till exempel så kan IR bastun:

 • Lindra värk och stelhet i musklerna.
 • Förbättra blodcirkulationen.
 • Stödja kroppens utrensning av främmande ämnen.
 • Sänker blodtryck vid regelbundet bastande.
 • Förbättra cellenergin och mitokondriernas funktion.
 • Reducera inflammation och smärta.
 • Förbättra syretillförseln i blodet.
 • Stödja kroppens avgiftning. 
 • Stärka immunförsvaret.
 • Bränna kalorier och reducerar celluliter.
 • Ge bättre sömn och koncentration. 
 • Hjälpa kroppens återhämtning 
 • Blockera kroppens egna smärt receptorer, vilket är fördelaktigt vid reumatism och fibromyalgi. 
 • Minska stelhet i lederna.
 • Förbättra hudkvaliteten. Porerna öppnas och gifter frigörs. 
 • Påverka kollagenproduktionen och ökar hudens elasticitet. 
 • Hjälpa till att minska celluliter och motverka vattenuppbyggnad i kroppen.
 • Ge en härlig känsla av välmående och avslappning, vilket oftast bidrar till bättre sömn.

IR bastun förbättrade min REM-sömn

Det jag kunde märka efter bara någon vecka var fina effekter på min REM-sömn. Jag trackar nämligen min sömn, HRV, vilopuls, återhämtning, bastemperatur och så vidare med hjälp av min Oura-ring. Och jag har varit nöjd med alla mina värden, förutom REM-sömnen som varit i mindre laget. Redan efter några gånger i IR bastun, kunde jag se att REM-sömnen ökade i längd om nätterna.

IR bastun gav mig fräschare hy

Något annat jag märkte var förändringar i huden i ansiktet. Den blev fräschare och renare. Porerna blev mindre och det kändes verkligen som att huden strålade.

Fullspektrum IR

Fullspektrum infraröd energi omfattar alla tre frekvenser: nära (NIR), medellång (MIR) och lång (FAR). Therasage Thera360 ger värme från alla tre frekvenser. 

 • FAR är viktigt för att förbättra cirkulationen och den metaboliska funktionen. Den hjälper till med djupgående vävnadsavgiftning (särskilt vid avgiftning av tungmetaller) och förbättrar syretillförseln till blodet och kroppens vävnader.
 • MIR kan tränga in i mjukvävnad i större utsträckning. De kan hjälpa till med inflammation, smärta och minska den totala läkningstiden. 
 • NIR absorberas strax under hudytan och främjar huden. Den främjar hudförnyelse, cellhälsa, sår läkning och vävnadstillväxt. 

I Thera360 Plus introduceras även ”Tri-Lite”-paneler som förbättrar de nära infraröda frekvenserna och lägger till rödljus frekvenser. Rött ljus är synligt för ögat och är mest effektivt för användning på hudens yta. Rött ljus upptar slutet av det synliga spektrumet med våglängder på 630 nm – 700 nm. Infrarött ljus är osynligt, och när man ökar våglängden, från rött till infrarött, ökar man också hur långt frekvenserna tränger in i kroppen. 

Det fulla spektrumet (osynligt för ögat) kommer från tre kompositpaneler i omkretsen i själva bastun. Tri-lite panelen längst fram har en rött ljus (synligt för ögat) och två NIR-frekvenser. 

Dessutom har bastun turmalinstenar som genererar ett överflöd av negativa joner och badar din kropp från varje vinkel i mjuka fullspektrum infraröda frekvenser och negativa joner. 

Ingen EMF

Therasage Thera360 Full Spectrum Sauna är utan elektromagnetiska frekvenser (EMF). Therasage använder sig av tre metoder – avskärmning, blockering och harmonisering. 

Avskärmning och blockering sker med speciell silverbelagd trådisolering i bastun och genom att ingjuta paramagnetiska peiziojordmaterial. Harmoniseringen sker genom att trycka in mer än 200 frekvenser i ett chip som genererar ett biofält som expanderar 3 meters omkrets och som stödjer kroppens biofält.

Tänk på att

När du går i IR bastu kan du förvänta dig en större vätskeförlust, eftersom man svettas upp till tre gånger mer av infravärmen, så det är viktigt att dricka mycket. 

Vid yrsel eller huvudvärk är det dags att avsluta bastandet för denna gång.

IR bastu rekommenderas inte för gravida och små barn, så för tillfället har jag tagit en paus från den. Men längtar tills jag kan börja använda den igen.

Vid sjukdom såsom diabetes, hjärtsjukdom, blodsjukdom, väldigt högt eller lågt blodtryck, pacemaker så ska du först konsultera med din doktor. 

Använd heller inte bastun vid feber.

Fördelar med Thera360 PLUS:

 • Infraröd Fullspektrum vilket avser alla tre typer av infrarött, alla tre frekvenser: nära (NIR), medellång (MIR) och långt (FAR). Var och en av dem har sina egna unika fördelar. Kroppen behöver alla spektran.
 • IR går direkt in i kroppen och värmer kroppen inifrån så man klarar värmen bättre.
 • Naturliga turmalin stenar ger maximal värmeöverföring och frigör negativa joner.
 • ”Tri Lite” rödljus paneler med 3 frekvenser i varje dial. De röda ljuspanelerna lyser rött, de är placerade i den främre inre delen av bastun.
 • Ingen exponering för elektromagnetiska frekvenser (EMF), extremt låga frekvenser (ELF) och radiofrekvenser (RF).
 • Avancerad jordningsteknik för polaritetsbalansering och jordning.
 • Temperaturkontrollerad: 35-75 grader lättanvänd LED-kontroll timer upp till 90 minuter.
 • Elektronisk styrning med handkontroll.
 • Öppningsbara fickor så att man enkelt kan justera tid och värme.
 • Tillverkad av icke-toxiskt, naturligt bambumaterial.
 • Fällbar bambustol.
 • Infraröd bambu fotkudde.
 • Överdimensionerad, mjuk, hopfällbar kabin.
 • Bekväm bärväska.
 • Snabb och enkel installation samt nedtagning.

Här hittar du Thera360 plus.

Och här kan du läsa min artikel på Glimja. Ultimat guide: Allt om portabel infraröd bastu