fbpx

Inlägget om att koka benbuljong innehåller köplänkar till Nyttoteket.

Att koka sin egen benbuljong är ett uråldrigt sätt att ta till vara på all näring från hela djuret. Man kan gjort långkok på kött med benen kvar, eller kokat skinn, brosk och ben. I dessa finns nämligen stora mängder kollagen, som är en sammansättning aminosyror.

Av dessa aminosyror bygger kroppen sen sitt eget kollagen av och använder det till din hud, dina blodkärl, ditt hår, dina naglar, dina leder och ditt skelett. Du får även en friskare mage och tarm av benbuljong och kan till och med få förbättrad syn och sömn.

Kroppens egen kollagentillverkning minskar efter 25 års ålder och därför börjar slappare hud, rynkor och värkande leder att uppträda småningom. Därför blir det extra viktigt att fylla på med rätt byggstenar så att vi hjälper kroppen att åldras på ett friskt sätt!

Läs mer om kollagen här!

Näringsrik benbuljong

Benbuljongen innehåller förutom kollagen även vitaminer, mineraler och andra viktiga antioxidanter som kroppen behöver. Den innehåller också antiinflammatoriska ämnen. Rena rama supermaten!

Ett bekymmer med att äta animalier är att många inte äter eller tar till vara på hela djuret. Vi äter musklerna, köttet, som egentligen är ganska näringsfattigt i jämförelse med inälvorna och allt det andra i djuret. I djurvärlden äter rovdjuren först upp organ och inälvor och lämnar köttet åt asätarna.

Men genom att äta inälvsmat såsom lever (ett av de näringsrikaste livsmedel du kan hitta idag), njure, hjärta osv och koka benbuljong på skinn, brosk och ben kan vi näringsoptimera vår kost till nya höjder!

Att koka egen benbuljong är dock väldigt enkelt. Köp ben, brosk och skinn från gräsätande och ekologiskt uppfödda djur. Det är både bra för miljön och ger bättre näring.

10 hälsoeffekter av benmärgsbuljong

 1. Kollagen bidrar till friskt hår, elastisk hud och starka naglar.
 2. Håller blodkärlen elastiska och främjar tillväxten av nya blodkärl.
 3. Främjar bentillväxt och -reparation.
 4. Minskar ledsmärta och inflammation och reparerar skadade leder.
 5. Läker slemhinnan i en läckande eller irriterad tarm.
 6. Stödjer matsmältning och näringsupptag.
 7. Bekämpar infektioner och ger snabbare återhämtning.
 8. Är anti-inflammatorisk tack vare aminosyrorna glycin och prolin.
 9. Förbättrar sömn, humör och lugnar sinnet.
 10. Minskar hungerkänslor och sug.

Benbuljongen kan drickas dagligen, eller som en kur på 3–5 deciliter om dagen i en månad.

Koka benbuljong

När man kokar egen benbuljong är det viktigt att koka länge och på svag värme. Den låga värmen gör att näringsämnena bevaras i större utsträckning, och den långa koktiden ser till att så mycket som möjligt av det nyttiga extraheras ur benen.

Använd en rostfri kastrull eller en gryta i glas, keramik eller gjutjärn. Även CrockPot eller tryckkokare fungerar fint. I tryckkokare kan du halvera tiden.

Fyll den med så mycket som får plats. I receptet har jag använt ca 1,5 – 2 kg. Det kan vara skrov från kyckling (skinnet också), märgben från älg, nöt och lamm, fisk (huvud, skinn och ben) osv. Ta vad du har!

Minska matsvinnet och frys gärna in skal och stumpar som du skurit bort från rotfrukter och grönsaker i matlagningen, och tillsätt dem nu när du ska koka buljong. Det kan vara stumpar från fänkål, morötter, palsternacka, rotselleri, lökskal och så vidare.

Ingredienser:

 • Märgben, kotor, brosk och skinn, kycklingskrov (ta vad du har)
 • 1 tsk kelppulver för extra jod
 • 2 tsk oraffinerat havssalt
 • 15 hela svartpepparkorn (lämna bort om du har inflammerad tarmen)
 • 2 tsk gurkmeja
 • 4 msk pressad citron eller vitvinsvinäger
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 skivad gullök
 • 3 lagerblad
 • libbsticka
 • selleri
 • ingefära (med kyckling)
 • rotfruktsrester och grönsaksrester
 • vatten (gärna filtrerat eller källvatten)
 • färsk persilja i slutet

Gör så här:

 1. Lägg alla ingredienser i en gryta och fyll upp med vatten tills allt täcks.
 2. Tillsätt citronjuice eller vitvinsvinäger för att få ut mer mineraler ur benen.
 3. Receptets kryddor och grönsaker är enligt vad jag gillar, men anpassa och krydda efter eget tycke och smak.
 4. Koka upp på låg värme under lock och låt det småputtra i minst 4 timmar. Kyckling och fisk ca 5-10 timmar, lamm ca 10-20 timmar och nöt ca 20-30 timmar.
 5. Ta bort eventuellt skum från ytan med en hålslev.
 6. Låt svalna och sila bort benen och grönsakerna.
 7. Häll upp den klara buljongen rengjorda glasburkar och frys in i lämpliga portioner (eftersom det produceras histamin i all mat som står).
 8. Märk burkarna så du vet vilket slags buljong det är sen.

När buljongen har kylts ner i kylskåpet ska det bli som en gelépudding tack vare det höga kollagen- och gelatininnehållet, med ett lock av nyttigt fett som lägger sig ovanpå buljongen.

Drick buljongen som den är eller använd den i ramen, soppa eller gryta.

Buljongen håller 3-5 dagar i kylskåp eller 6 månader i frysen.

Köp färdig benbuljong

Om du inte vill/har tid att koka egen buljong så kan du också köpa färdigt, frystorkat buljongpulver Real Broth från Nyttoteket som är gjord av gräsbetande svenska kossor.

Du kan välja mellan Savory Spices (som smakar ungefär som denna buljong), Chocolate (som smakar som varmt choklad när du blandar den med hett vatten och lite valfri grädde) och Neutral (som smakar praktiskt taget ingenting).