fbpx

Inlägget om mina förlossningsförberedelser innehåller köplänkar.

Nu går vi in i graviditetsvecka 37 (36+0 idag). Herrejösses så tiden går snabbt nu…

Igår tog jag min sista Trombyl, som svenska läkaren ordinerat för att minska risken för havandeskapsförgiftning. Och idag börjar jag nu med lite andra förlossningsförberedelser, som inte läkaren ordinerat men som jag har fått tummen upp av barnmorskan att köra på.

Jag kommer från och med idag att börja ta jättenattljusolja som kosttillskott, dricka hallonbladste och äta dadlar. Låter det märkligt? Jag ska förklara varför.

Jättenattljusolja

Jättenattljusolja (nattljusolja) tar jag nu som ett extra kosttillskott som förlossningsförberedelse i syfte att mjuka upp cervix inför förlossningen.

Jättenattljusolja innehåller fleromättade omega-6 fettsyror och är extra rik på gammalinolensyra GLA och linolsyra. GLA har stor betydelse för huden och för andra viktiga funktioner i kroppen. GLA kan omvandlas vidare till arakidonsyra, som är en av de vanligaste Omega-6 fettsyrorna i hjärnan. Jättenattljusolja bidrar också till en hälsosam hud och vitamin E bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

  • 36+0 – 36+6: 1 kapsel morgon och kväll
  • 37+0 – 37+6: 2 kapslar morgon och kväll
  • 38+0 – 38+6: 3 kapslar morgon och kväll och 1 kapsel vaginalt

Om jag blir dålig i magen av den kan jag minska dosen.

Den underbara barnmorskan Sepideh (@akutbarnmorskestöd på Instagram) beskriver det som att cervix blir mjuk som smör hos födande som tagit jättenattljusolja. Bland barnmorskar lär man mörka stor skillnad på de som ätit jättenattljusolja och de som inte gjort det.

Men det finns tyvärr inte så mycket forskning gjort på jättenattljusolja. Dock i en studie från 2006 där 71 gravida deltog, kunde man se positiv effekt. En grupp åt kapslar med jättenattljusolja och en annan grupp fick placebotablett inför förlossning. Gruppen som tagit jättenattljusolja hade en mognare cervix vid förlossningsstart och födde vaginalt i större utsträckning (70%) än placebo-gruppen (50%). Ingen skillnad i graviditetens längd eller i behov av värkstimulerande dropp.

Här hittas jättenattljusolja.

Hallonbladste

Hallonbladste börjar jag nu dricka i syfte att underlätta förlossningen genom att det ska stärka musklerna i bäckenbotten och livmodern och minska smärtan av eftervärkar och postpartumblödning.

  • 36+0 – 38+6: 1 kopp om dagen

Det finns finns inte så mycket forskning på hallobladste heller, men bland annat denna studie visar att ämnen i hallonbladste kan hjälpa till att stärka musklerna i bäckenbotten och livmodern, vilket tros kunna leda till en enklare förlossning och minska risken för postpartumblödning.

I en annan australiensisk studie med 108 deltagare såg man att den grupp som drack hallonbladste under graviditeten hade kortare latensfas, mindre förekomst av amniotomi (igångsättning), akut kejsarsnitt och sugklocka. Man upprepade studien 1 år senare med 192 deltagare men då fann man att det kortade öppningsfasen med 9.59 minuter. Studien visade inte att hallonbladste var skadligt för den gravida eller fostret.

Téet kan vara laxerande och milt vätskedrivande, men det verkar vara säkert att dricka 1-3 koppar per dag. Dock ska man i tidig graviditet hålla intaget till max en kopp.

Här hittas hallonbladste.

Uppdatering: Jag fick så många meddelanden om hur förlossningen startat av hallonbladste, så jag har valt att vänta en vecka ännu tills efter vår flytt. Så jag börjar med hallonbladste från 37+0, på grund av flytten.

Dadlar

Jag kommer från och med idag (36+0) att äta 6 dadlar om dagen, eftersom jag vill undvika att bli igångsatt och minska risken för postpartumdepression. Dadlar ska också kunna ge mjukare cervix och minska behovet för värkstimulerande dropp.

Dadlar ska nämligen minska risken för överburenhet och innehåller ämnen som ökar seratoninnivåerna. De innehåller bra fett och kolhydrater, mineraler, proteiner och vitaminer.

I en Malaysisk randomiserad kontrollerad studie deltog 154 förstföderskor med lågriskgraviditeter. 77 deltagare fick äta 7 dadlar om dagen efter v. 36 fram till aktiv förlossning/de var öppna 4 cm/de fick en induktion/kejsarsnitt. Man såg att gruppen som ätit dadlar behövde mindre värkstimulerande dropp, 37%, jämfört med 50% i gruppen som inte ätit dadlar. Studien visade ingen skillnad i blodsockernivåer, när förlossning startade, öppningsskedet eller antal kejsarsnitt.

I en annan randomiserad kontrollerad studie från Iran deltog 210 gravida med lågriskgraviditeter. Där man tittade på skillnad i cervix mognadsgrad. 105 åt från v. 37-38 70-75 gram dadlar dagligen fram till förlossningsstart. Studien fann att de som ätit dadlar hade en mer mogen cervix inför förlossningen. Det var också en högre andel som födde vaginalt efter en induktion, 47% jämfört med 28% i gruppen som inte ätit dadlar. Även i denna studie behövde färre av dem som ätit dadlar använda värkstimulerande dropp, endast 20% jämfört med 45% i kontrollgruppen.

En tredje randomiserad kontrollerad studie deltog 62 kvinnor och där tittade man på postpartumblödning. Efter förlossning så tilldelades en grupp på 31 kvinnor att äta 50 gram dadlar efter att placentan släppt medan kontrollgruppen fick en spruta med oxytocin eller Pitocin intramuskulärt. Man fann att de som ätit dadlar blödde mindre de tre närmsta timmarna efter förlossning. I genomsnitt förlorade de som ätit dadlar 104 ml blod och de som får Oxytocin/Pitocin 142 ml under den första timmen. Efter tre timmar var blodförlusten i genomsnitt dadelgruppen 163 ml jämfört med 221 ml i oxytocin/Pitocin gruppen.

En fjärde studie från Jordanien fann att gravida som ätit 6 dadlar från v 36 hade större sannolikhet att få en spontan förlossningsstart, 96% jämfört med 79%, mindre sannolikhet att behöva värkstimulerande, 28% jämfört med 47% och hade kortare latensfas, 510 minuter jämfört med 906 minuter.

Här hittas ekologiska dadlar.

Har du testat någon av dessa? Berätta gärna i kommentarsfältet om du märkte av något speciellt!

förlossningsförberedelser