fbpx

Inlägget om kosttillskott och vitaminer åt barn innehåller köplänkar.

När vår dotter skulle födas hade vi planerat en fysiologisk förlossning, men det blev verkligen inte alls som vi hade tänkt oss. Och efter 5 dagar på förlossningen slutade de det hela med akut kejsarsnitt. Dock fick vi sen avnavling och Robin klippte hennes navelsträng en timme efter att hon kommit ur magen, precis som vi önskade.

Jag är utbildad näringsterapeut och kostrådgivare och med den kunskapen i ryggen har jag valt att ge vår dotter en del kosttillskott. Jag får så mycket frågor om kosttillskott och vitaminer åt barn så därför har jag valt att sammanfatta hur jag tänker om kosttillskott och vitaminer åt barn i detta blogginlägg.

Ska man ge kosttillskott och vitaminer åt barn?

Jag vill ju precis som alla andra mammor ge mitt barn den allra bästa starten i livet och jag kände att vi låg lite på minus redan för start. Kanske därför blev jag ännu mer mån om att ge Tyra det bästa jag kunde. Probiotika och fettlösliga vitaminer fick hon redan från start och sen har jag fyllt på med viktiga mineraler och fettsyror.

Jag ser också till att näringsmaxa maten vi lagar hemma. Både den vi äter och den vi lagar åt dottern. Vi använder oss till exempel av benbuljong från gräsbetande djur, ekologiska och vilda superbär och bra fetter såsom benmärgsfett, talg, ghee och olivolja. För precis som med oss vuxna handlar det om att äta ren och näringstät mat i första hand och backa upp den med bra kosttillskott.

Detta är dock inga rekommendationer för vad du ska ge ditt barn. Detta är vad jag har valt att ge mitt barn. Om du är osäker på vilka näringsämnen och doser du ska ge ditt barn så rådfråga er läkare eller BVC. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är inte heller avsett för medicinskt bruk och ska förvaras utom räckhåll för barn. Rekommenderad dos bör ej överskridas. Förvara kosttillskott torrt och utom räckhåll för barn.

Probiotika åt mamma

Tarmfloran består av mikroorganismer, goda mjölksyrabakterier/probiotika som lever i tarmen och utgör 80% av vårt immunförsvar.

Eftersom vår dotter föddes med akut kejsarsnitt, hade vi planerat att använda kompresser i mitt underliv för att föra över min bakterieflora till lillans mun och näsa efter födseln. Dessa bakterier får nämligen bebisar oftast naturligt i sig när de föds vaginalt och dessa bakterier utgör grunden för barnets första immunförsvar i tarmen.

Tyvärr hade jag fått en inflammation pga den långa tiden som gick efter vattenavgången (5 dagar), så fostervattnet luktade illa vid kejsarsnittet. Dessutom, då det blev akut, hann vi inte sätta kompresserna före kejsarsnittet och efteråt blödde jag så pass mycket att då kändes det inte så bra sätta dem längre. Därför kändes det inte smart att använda kompresser i vårt fall.

På grund av detta fick jag ligga kvar på BB i närmare fem dagar efter snittet och fick under den tiden bredspektrum antibiotika intravenöst var sjätte timme. Detta slog ut alla bakterier i tarmen – goda och dåliga – så pass att bajset var helt klart som vatten. Efteråt fick jag dessutom en 10-dagars plus en 14-dagars antibiotikakur i pillerform.

Nu efteråt har jag byggt upp min tarmflora på olika sätt. Bland annat genom att ta bredspektrum probiotika. Under hela graviditeten åt jag denna probiotika från Graden of Life och jag fortsatte att ta denna under tiden efter kejsarsnittet medan jag tog antibiotikakuren. Jag väntade alltid i minst 2 timmar efter att jag tagit antibiotika innan jag tog probiotika, så att antibiotikan inte skulle slå ut probiotikan. Den innehåller 16 stycken stammar som ger 20 miljarder levande mjölksyrabakterier som överlever matsmältningspassagen. Den innehåller även acaciafiber (prebiotica) som ger rätt näring till mjölksyrabakterierna.

Jag tog sen en dunderkur av denna Primal Defence från Dr Formulated direkt efter antibiotikakuren. Den innehåller 13 olika stammar av hälsosamma mjölksyrebakterier inklusive homeostatiska jordbaserade organismer, vilket gör det till en unik produkt.

Denna Spore Biotic från Holistic lanserades kort därefter, så då tog jag även en kur med denna. Den är suverän att bygga upp immunsystemet i tarmen med efter att man varit tvungen att äta antibiotika. Den innehåller minst 4,5 miljarder sporformade bakterier från fyra välstuderade stammar. Sporformade bakterier – bacillussporer är naturligt utformade för att överleva mat­smältningen genom sin tvåfasiga livscykel vilket innebär att bakterierna kan övergå från vilande till aktiv form beroende på miljön de vistas i. Detta gör att bakterierna överlever genom matsmältningen och levereras till 100% i tjocktarmen. Spore Biotic passar de flesta, till de som har magproblem som dysbios (obalans i tarmen), IBS, SIBO och till de som ätit antibiotika.

Probiotika åt bebis

En frisk tarm är viktigt för att upprätthålla ett starkt immunförsvar och en god hälsa i allmänhet. Dessutom är probiotika ett utmärkt sätt att bygga upp en hälsosam bakterieflora i magen hos helt friska barn.

Hos nyfödda är tarmfloran ännu inte helt utvecklad, vilket gör att deras små magar är känsligare än vuxnas. Studier har visat att barn som föds med kejsarsnitt koloniseras med fler hudbakterier och sjukhusbakterier jämfört med vaginalt födda barn som får fler bakterier från mammans vagina och tarm i sitt mikrobiom.

De första åren i livet är viktiga för mikrobiomets utveckling. Man föds med väldigt få mikroorganismer och under de första åren samlas mikrobiella samhällen på och i kroppen. Forskarna har kunnat slå fast att tarmflorans utveckling sker i tre distinkta faser:

  • Utvecklingsfas (3 till 14 månader)
  • Övergångsfas (15-30 månader)
  • Stabil fas (31 till 46 månader)

Lillan fick så klart probiotika från bröstmjölken då jag helammade. Men det lär ta hennes tarmflora 5 år att “komma ikapp” tarmfloran hos ett barn som fötts vaginalt, så jag ville ändå ge henne lite extra.

När det gäller kosttillskott och vitaminer åt barn med fokus på probiotika har jag valt att ge henne dessa droppar från LactiPlus, ett kosttillskott med mjölksyrabakterier från fem utvalda stammar och 2 miljarder mjölksyrabakterier per dagsdos. Jag valde dock att hälla bort rapsoljan och fylla flaskan med MCT-olja istället innan jag blandade i probiotikan som kommer som ett pulver i en separat liten påse.

Kolik

Cirka 10-15 procent av spädbarnen i Sverige drabbas av kolik och i många andra länder är siffran ännu högre. En bidragande orsak tros vara att den omogna tarmfloran hos spädbarn, alltså att de har färre goda bakterier och mer ogynnsamma bakterier. De får då mer gaser och förstoppning, gråter ihållande i timmar och gör krampartade rörelser upp och ned med benen för att de har ont i magen.

Det finns inget som “botar” spädbarnskolik, så länge den inte uppstår till följd av en medicinsk orsak. Det finns dock vissa studier som tyder på att magdroppar innehållande probiotika med Lactobacillus reuteri kan ge viss effekt vad gäller att lindra besvären. Så det kan alltså vara väl värt att testa. Semper Magdroppar är en oljelösning som innehåller 100 miljoner levande Lactobacillus reuteri Protectis® per daglig dos på 5 droppar. Denna innehåller tyvärr solrosolja, men även MCT och den kan hjälpa till att balansera tarmen hos både spädbarn, barn och vuxna. Produkten kan användas vid exempelvis kolik, akut diarré, i samband med utlandsresor och vid antibiotikabehandling.

Magdroppar innehållande simetikon har inte någon bevisad effekt vid kolik, men en del upplever att det hjälper. Minifom orala droppar används vid spädbarnskolik vid gasansamlingar. Dropparna lindrar kolikbesvären genom att bryta ner skum och bubblor som orsakas av nedsvald luft, och verkar direkt på gasansamlingarna i mag-tarmkanalen och tas inte upp av kroppen. Full effekt av Minifom fås först efter ett par dygns behandling.

Bebisar med kolik får enligt studie mindre magplågor och sover bättre om de får ett tillskott av Bifidobakterien BB-12 varje dag. Bifidobakterier finns i mjölk hos ammande kvinnor och stödjer spädbarns matsmältning genom att de koloniserar mag-tarmkanalen och modulerar positivt sammansättningen av tarmmikrobioten. Zelactin BB12 kan användas redan från födseln och ger barnet 1 miljard Bifidobacterium, BB-12® per daglig dos på 6 droppar.

För lite äldre barn är denna probiotika från Holistic riktigt bra.

Kosttillskott och vitaminer åt barn

Kosttillskott och vitaminer åt barn – fettlösliga vitaminer

När det gäller kosttillskott och vitaminer åt barn har jag framför allt fokuserat på de fettlösliga vitaminerna.

D-vitamin

I Sverige rekommenderas D-vitamindroppar fram tills barnet fyllt två år, och då är de gratis och fås av din barnmorska på barnmorskemottagningen. Rekommenderat intag av vitamin D till barn är 10 µg/dag, alltså 400 IE (oavsett ålder).

Jag har valt bort dessa D-vitamindroppar eftersom de är baserade på raps- och solrosolja. Dylika fröoljor är instabila och härsknar lätt samt innehåller en stor andel inflammationsdrivande omega-6. Onödigt att ge denna då det finns bättre alternativ, tycker jag.

Istället köper jag D-vitamin i MCT-olja från kokos. Dessutom innehåller dessa tokoferoler, alltså E-vitamin.

Jag använder just nu 1 droppe av denna från Thorne med MCT-olja, eller 4 droppar av denna från BioCare med MCT-olja och bra innehåll. Man kan även välja att ta 1 droppe av denna veganska från Holistic med olivolja.

K-vitamin

Om man vill se till att man verkligen får hela spektrumet av fettlösliga vitaminer kan man välja denna från BioCare som innehåller både D3 och K2-vitamin.

Spädbarn (under året gamla) rekommenderas 10 mcg K-vitamin per dag. En droppe ger 12,5 mcg K-vitamin, respektive 4,16 mcg D-vitamin. Jag brukar därför ge två droppar av denna och dessutom addera 2 droppar av denna D-vitamin från BioCare för att komma upp till rätt dos D-vitamin.

Barn 1-3 år rekommenderas 15 mcg, 4-6 år 20 mcg och 7-10 år 30 mcg K-vitamin.

A-vitamin

Eftersom man sedan 2006 inte längre ger A-vitamindroppar åt bebisar (man gav tidigare AD-droppar), kan man till exempel öka på sitt eget intag av A-vitamin för att hålla en bra balans i bebins fettlösliga vitaminbalans.

Rekommendationen vid amning är 1,4 mg, vilket är 4 droppar av denna från BioCare. Jag tar bara1 droppe, eftersom min multivitamin innehåller också A-vitamin.

När det gäller spädbarn över 7 månader rekommenderas 250 retinolekvivalenter, barn 1-3 år 300, 4-6 år 350 och 7-10 år 450 retinolekvivalenter per dag. 1 retinolekvivalent (RE) = 1 µg retinol = 2 µg betakaroten från tillskott, 6 µg betakaroten från mat eller 12 µg andra former av karotenoider (provitamin A) såsom alfakaroten och betakryptoxantin.

Jag ger därför vår dotter en droppe dagligen (375 mcg), med paus var tredje dag.

E-vitamin

Samtliga ovanstående A/D/K-vitaminer innehåller E-vitamin som antioxidantionsmedel, så därför ger jag inte extra E-vitamin.

Tillräckligt intag per dag beräknas vara för spädbarn 7-11 mån 5 alfatokoferolekvivalenter, 1-3 år 7 alfatokoferolekvivalenter, 4-6 år 8alfatokoferolekvivalenter och 7-10 år 9 alfatokoferolekvivalenter. Brist är sällsynt, men kan uppstå hos personer med kroniskt nedsatt absorption av fett och i vissa fall hos för tidigt födda barn.

Multivitamin

Helhetshälsas Dunderpulver för barn är ett vitamin-mineraltillskott för barn i åldern 2-5 år som ger en bred bas av flera olika vitaminer och mineraler och utan onödiga tillsatser. Det är smaksatt med torkade hallon, innehåller inget tillsatt socker eller sötningsmedel och kan blandas i dryck eller mat. Det innehåller bla. nio ingredienser som bidrar till immunsystemets normala funktion: folsyra, järn, selen, vitamin A (i form av betakaroten), vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, vitamin D och zink.

Dosering:
Barn 2-5 år: 1 kryddmått (1 ml) per dag.
Barn 6-9 år: 1½ kryddmått (1,5 ml) per dag.
Barn över 10 år och vuxna: 2 kryddmått (2 ml) per dag.

Innehåll per portion: % av DRI*
A-vitamin** 415 μg 52 %
Tiamin 0,23 mg 21 %
Riboflavin 0,3 mg 21 %
Niacin B3 3,4 mg 21 %
Vitamin B6 0,3 mg 21 %
Folsyra 41 μg 21 %
Vitamin B12 1,1 μg 44 %
Pantotensyra B5 1,3 mg 22 %
C-vitamin 30 mg 38 %
D3-vitamin 10 μg 200 %
E-vitamin 2 mg 17 %
Jod (Kelp) 45 µg 30 %
Järn 4 mg 29 % 50 %
Magnesium 60 mg 16 %
Selen 13 µg 23 % 52 %
Zink 3 mg 30 % 50 %
Biotin 11 µg 22 %
Kolin 2,1 mg
Inositol 2,1 mg

 

Kosttillskott och vitaminer åt barn

Kosttillskott och vitaminer åt barn – mineraler

När det gäller mineraler har jag egentligen bara gett järn från ca 6 mpnaders ålder. Från ett år kommer jag att addera små mängder kelp i kosten för att säkerställa att hon får tillräckligt med jod.

Järn

Barn börjar att utveckla järnbrist vid ca 6 månaders ålder, i takt med att de medfödda järnlagren sinar. För lite järn kan påverka hjärnans utveckling negativt hos barn och forskning visar att det finns en negativ koppling mellan järnbrist (även lindrig) tidigt i livet och nedsatta neuropsykologiska funktioner senare i livet. Det kan till exempel yttra sig senare som beteendestörningar och inlärningssvårigheter i skolåldern med mera.

Vi använder oss av MINI+ från Miniferrum för att järnberika kosten och det är ett pulver som kan tillsättas i nästan vilken mat som helst. Det är ett glutenfritt hemjärnspulver utan tillsatt socker eller tillsatser. Jag sätter det i hennes plättar, pannkakor, gröt, smoothies,  och i all mat jag bara kan röra ner pulvret.

Många järnberikade produkter idag innehåller icke-hemjärn, mjölk och/eller spannmål. Järnupptaget kan då hämmas av kalcium som finns i mejeriprodukter och fytinsyra som finns i olika sorters spannmål.

Kroppen har däremot mycket lättare för att ta upp hemjärn, den typen av järn som MINI+ består av.

Rekommenderad daglig dos för barn från 7 månader upp till 6 år är 4 mg järn vilket motsvarar 4 skopor MINI+.

Jod

Jod behöver inte tas extra det första levdadsåret. Modersmjölk/ersättning/välling och mat bör vara de enda källorna till jod för spädbarn. Jod koncentreras bland annat i mjölkproducerande bröstvävnad och det tror man är för att mamman ska kunna ge sitt barn tillräckligt med jod via bröstmjölken.

Jodets uppgifter i de flesta andra vävnader antas omfatta antioxidativ, antiinflammatorisk och antibakteriell aktivitet, och tycks även hämma celldelning samt öka celldöd och celldifferentiering.

En observationsstudie av skolbarn i Sydeuropa visade att mild jodbrist hade koppling till avsevärt lägre IQ, och en dubbelblind studie av barn med mild jodbrist i Nya Zeeland visade att tillskott med 150 mikrogram jod i 28 veckor förbättrade den kognitiva funktionen betydligt jämfört med placebo. Svår jodbrist under graviditeten kan leda till hämmad tillväxt och försämrad mental och neurologisk utveckling hos barnet. För tidigt födda barn är särskilt känsliga för jodbrist. Andra följder av allvarlig jodbrist omfattar struma och nedsatt hörsel.

Jod finns bland annat i saltvattenfisk och skaldjur, kelp, tång, havssalt, joderat salt, mejeriprodukter. Jodinnehållet i kött, ägg och mjölkprodukter är helt beroende av hur mycket jod djuren fått i sig via fodret och om de haft tillgång till jodberikad saltsten. Vegankost och laktovegetarisk kost har ofta ett lågt jodinnehåll om den inte innehåller havsalger.

Rekommenderat dagligt intag av jod är för barn 12-23 månader 70 mikrogram, 2-5 år 90 mcg, 6-9 år120 mcg, barn över 1+ år, tonåringar och vuxna 150 mcg, gravida 175 mcg och ammande 200 mcg.

Jag kommer att använda detta salt som innehållet kelp från att hon fyller 1 år. Jag kommer inte att ge extra kosttillskott utöver det.

Kosttillskott och vitaminer åt barn – fettsyror

Omega 3

I de svenska och nordiska näringsrekommendationerna finns ingen rekommendation om DHA till barn över huvud taget. Det är bara till gravida och ammande som det finns en sådan rekommendation. Men den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, bedömer att ett intag av 100 mg DHA per dag är tillräckligt för barn från 6-24 månaders ålder och FAO/WHO anger att ett adekvat intag är 10-12 mg/kg kroppsvikt.

När man väljer olja med EPA och DHA är det viktigt att den inte tas från fisk med höga tungmetaller och miljögifter. Här är några alternativ med lite olika sammansättningar som håller bra kvalitet.

Arctic meds Omega-3 Premium Lemon är en flytande omega-3 produkt bestående av fiskolja och olivolja. 10 ml innehåller 2 300 mg omega 3 varav 1 060 mg är EPA och 730 mg är DHA. Den är smaksatt med ekologisk citronolja och är Friend of the Sea-certifierad. För ett barn skulle man alltså kunna dosera 1,4 ml som skulle ge 145 mg EPA och 100 mg DHA.

Möllers Tran fiskleverolja är också en flytande produkt bestående av fiskleverolja och vitaminer. 5 ml ger hela 1 200 mg omega 3 varav 400 mg EPA och 600 mg DHA. Den innehåller även 250 mcg A-vitamin, 10 mg E-vitamin och 10 mcg D-vitamin. Fiskleveroljan är från norsk torsk från Lofoten och Vesterålen som är smaksatt med naturlig citronarom. För ett barn skulle alltså man alltså dosera ett knappt kryddmått, 0,8 ml, som skulle ge som 64 mg EPA och 100 mg DHA, 42 mcg A-vitamin, 1,7 mg E-vitamin och 1,7 mcg D-vitamin (10 mcg D-vitamin är RDI).

Pureness Omega-3 från krill håller hög kvalitét av ren krillolja som enbart kommer från hållbart fiske med komplett spårbarhet. 2 kapslar ger totalt 318 mg omega-3, varav 177 mg EPA och 82,6 mg DHA. Dessutom innehåller den 566 mg fosfatidylkolin, 82 mg kolin och 100 mcg astaxantin (en viktig antioxidant). För ett barn skulle alltså 2,5 kapsel ge 221 mg EPA och 103 mg DHA.

Holistic Omega-3 Algolja är en vegansk källa till omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Oljan utvinns från odling av mikroalgen Schizochytrium sp. 2 kapslar ger totalt 500 mg omega 3, varav 167 mg EPA och 333 mg DHA. För ett barn skulle man alltså kunna klippa sönder en kapsel och dosera 60% av innehållet, vilket skulle ge 50 mg EPA och 100 mg DHA.

Helhetshälsas kallpressade AlgOmega3 är ett vegetabiliskt omega-3 tillskott från algolja. Mikrolagen Schizochytrium sp. odlas i slutna tankar på land. Därigenom skonas havens ekosystem och produkten är därför alltid ren och utan föroreningar. En kapsel ger 500 ml algolja med 254 mg omega 3, varav 250 mg är DHA. Innehåller även solrosolja. För ett barn skulle man alltså kunna klippa sönder en kapsel och dosera 40% av innehållet, vilket skulle ge 100 mg DHA.

Tuggisar innehåller ofta socker, artificiella sötningsmedel eller ganska låga halter DHA. Eye Q Chews Tuggisar har ganska okej innehåll och riktar sig till både barn och vuxna, och smakar jordgubb. En kapsel innehåller 94 mg EPA, 29 mg DHA och 10 mg GLA, samt 1,8 mg E-vitamin. Ett barn skulle alltså behöva nästan 3,5 tuggisar per dag för 100 mg DHA.

Personligen föredrar jag de flytande varianterna och brukar tillsätta dem i smoothies.

Jag har skrivit mer om omega-3 i detta blogginlägg.

Kosttillskott och vitaminer åt barn

Källor:

https://www.lu.se/article/nya-ron-om-tarmflorans-utveckling-hos-spadbarn

https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/BM2020.0233

https://www.nordicnutritioncouncil.com/nutritionsguiden