fbpx

Inlägget om Hälsofördelar med Medicinska Svampar är ett betalt samarbete med Biohack Balance och innehåller köplänkar och rabattkod.

Vi lever idag i en världen där utbrändhet har blivit närmast som en trend och många ha alltför många bollar i luften,. Det har gjort att tiden har blivit vår mest sårbara tillgång. Jag älskar ju biohacking och att hitta fungerande system och produkter som ger mig en mer harmonisk vardag och hjälper mig räcka till.

Optimera Din Hälsa med Medicinska Svampar

Hälsofördelar med medicinska svampar har äntligen blivit ett hett ämne i hälsokretsar, och det med goda skäl. Dessa naturliga underverk har använts i århundraden inom traditionell medicin och modern forskning fortsätter att bekräfta deras imponerande egenskaper.

Jag började med att använda Chaga för snart 15 år sen och snart hade jag utökat till ett gäng olika svampar i mitt skafferi som jag använde på olika sätt och till olika behov med imponerande resultat. Jag brukade förut koka och dricka medicinalsvampar som en dekokt (ett varmt långkokat te) eller använda dekokten avkyld som bas i smoothies eller för ekologiskt kaffe eller varm choklad. Idag använder jag mig av pulver och kapslar.

Mina fyra favoriter bland medicinalsvampar är Chaga, Reishi, Lion’s Mane och Cordyceps. Jag använder Chaga för att stärka immunsystemet. Reishi hjälper mig med återhämtningen och balansen i vardagen och Lion’s Mane ger mig fokus och skärper minnet när jag ska lära mig nya saker. Cordyceps ger mig energi inför tuffa träningspass och snabbar upp återhämtningen.

I detta blogginlägg kommer vi att utforska hälsofördelar med dessa fyra medicinska svampar. Dessutom tittar vi på nootropikan Bacopa Monnieri, samt Valeriana och Ashwagandha, och hur Mighty Fungis produkter kan integreras i din vardag för optimal hälsa.

Reishi: För Stressreduktion och Allmänt Välmående

Reishi (Ganoderma lucidum) är känd som “odödlighetens svamp” och erbjuder många hälsofördelar, inklusive stressreduktion och förbättrad sömnkvalitet. Detta gör den till en utmärkt tillsats för att hantera vardagens stress​.

Med en historia som går tillbaka mer än 4000 år är Reishi definitivt en av mänsklighetens äldsta och mest värdefulla örter. I Kina är Reishi känd som Lingzhi som betyder “ört av andlig styrka”. I Japan kallas den “10.000 årig svamp”. På olika platser och i olika tider har Lacktickan varit känd under många namn. Några av de mer kända är Auspicious plant, Auspicious mushroom, Divine mushroom, Immortality plant, The elixir of immortality (= Gynnsam växt, Gynnsam svamp, Gudomlig svamp, Odödlig växt, Odödlighetselixir).

Lackticka som den heter på svenska brukar kallas för drottningen av svampar. Denna närmast intelligenta svamp balanserar hormonsystemet, minskar stress, förbättrar sömnkvaliteten och ökar energin. Reishi är balanserande och hjälper kroppen att anpassa sig till olika förhållanden och påfrestningar.

De fettlösliga triterpenerna har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper att reglera blodtryck och kolesterolvärden, medan de vattenlösliga polysackariderna är kraftfulla antitumörmedel, immunförstärkare och starka antioxidanter.

Fördelar med Reishi

 1. Hjälper mot stress
 2. Stärker immunförsvaret
 3. Förbättrar sömnkvaliteten
 4. Förbättrar blodcirkulation och blodtryck
 5. Verkar antiinflammatoriskt
 6. Reducerar alla fyra typer av allergiska reaktioner.

Traditionellt har Reishi använts som te eller som ingrediens i olika maträtter.

Eftersom Reishi är en så pass mild och fin svamp har jag även använt den under tiden jag ammat för att hålla mig i balans och sova gott.

Produkter med Resihi som jag använder från Mighty Fungi:

Rabattkoden “morotsliv” ger dig 20% rabatt på allt i hela butiken hos Biohack Balance.

Lion’s Mane: För Ett Skarpare Sinne och Bättre Kognition

Jag älskar den kognitiva boosten från Lion’s Mane (Hericium erinaceus) eller Igelkottstaggsvamp som det kallas på svenska. Det kinesiska namnet betyder “apa huvud svamp”, medan den japanska kallar det yamabushitake “berg gömd svamp”. Några alternativa engelska namn är bearded tooth mushroom, hedgehog mushroom, bearded hedgehog mushroom, pom-pom mushroom och bearded tooth fungus. Lion’s Mane växer i ädellövskog i hela världen, inklusive stora delar i Europa och Asien och i vissa delar av Nordamerika.

Studier visar att Lion’s Mane kan främja nervtillväxt och skydda hjärnan från neurodegenerativa sjukdomar, vilket gör den perfekt för att förbättra minne och fokus​​. Den är en välkänd matsvamp och medicinsk svamp och har länge använts i traditionell kinesisk medicin för att stärka immun- och tarmsystem.

Dess fruktkropp och mycel visar olika farmakologiska aktiviteter, bland annat förstärkning av immunförsvaret och en antitumör och hypoglykemisk effekt. Det är mest känd för sin egenskap att stimulera produktionen av Nerve Growth Factor (NGF) i den mänskliga kroppen. NGF är den viktigaste faktorn för neural hälsa och det tros att spela en viktig roll vid förebyggande av olika sjukdomar som är relaterade till hjärna och nervsystem samt några psykiatriska sjukdomar.

Lion’s Mane ska alltså vara effektiv mot vissa symptom och bakomliggande orsaker till demens, Alzheimers sjukdom och perifer neurologisk dysfunktion. Dessutom ska den kunna lindra senilitet, reparera neurologisk försämring, ge ökad intelligens och förbättra reflexer. Svampen är också känd för att öka immunsystemets funktion, sänka kolesterolnivåer och påskynda sårläkning.

Jag använde Lion’s Mane när jag studerade näringsterapi för att skärpa min koncentration och mitt minne och jag märkte stor skillnad på de lektioner när jag drack Lion’s Mane och de lektioner jag inte gjorde det. Jag kunde minnas mycket mer fakta och detaljer från de föreläsningar jag drack Lion’s Mane på. Idag använder jag Lion’s Mane när jag behöver koncentrera mig på fakta eller lyssnar på poddar som fördjupar sig mer komplicerade och komplex ämnen där man måste vara extra skärpt för att hänga med.

Fördelar med Lion’s Mane:

 1. Skyddar nervsystemet
 2. Ökar den kognitiva förmågan och förbättrar minnet
 3. Ökar immunsystemets funktion
 4. Sänker kolesterolnivåer
 5. Påskyndar sårläkning.
 6. Stöder matsmältningen och främjar utvecklingen av en fördelaktig mikroflora.

Lion’s Mane används som livsmedel och är ett välsmakande alternativ till kött då den har ett brett utbud av mikronäringsämnen och aminosyror. Vetenskaplig forskning har inte funnit några tecken på toxicitet, biverkningar eller risk för överdosering.

Produkter med Lion’s Mane jag använder från Mighty Fungi:

Rabattkoden “morotsliv” ger dig 20% rabatt på allt i hela butiken hos Biohack Balance.

Chaga: En Antioxidantkraft för Immunsystemet

Chaga, inonotus obliquus, eller sprängticka som den heter på svenska, kallas för kungen av medicinska svampar och är känd från folkmedicinen i norra Europa redan under 1600- och 1700-talen. Den är känd i Sibirien som “odödlighetens svamp”, “gåvan från gudarna” eller “gåvan från himlen”. Den har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Och ismannen Ötzi som levde 5300 år sedan lär till och med ska ha haft chaga som en av en handfull olika medicinska svampar i sin packning.

Den består av mycel och lever som en parasit på björken och då björken dör sprids den via sporer vidare till nya björkar. Björken kan dock leva i decennier trots sprängtickorna.

Chaga innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom betaglukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.

 • Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot bakterie- och virussjukdomar)
 • Betulinsyra (mot tumörer och infektioner)
 • Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy)
 • Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning)
 • Ergosterol (en vitamin D2-prekursor)
 • Många former av betaglukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider)
 • Saponiner, steroler, triterpener, betulinsyra, SOD (superoxiddismutas)
 • Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen

Chaga har extremt högt innehåll av antioxidanter och speciellt superoxiddismutas (SOD) som är en av de mest potenta antioxidantenzymer i kroppen. I jämförelse med andra medicinska svampar innehåller Chaga ortroligt stora mängder av superoxiddismutas (SOD) – till och med 25 till 50 gånger mer. Dessa fantastiska celler spelar en viktig roll i att utrota tumörer och eliminera virusinfekterade celler.

Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är bra vid autoimmuna sjukdomar. Den har en otroligt hög ORAC på hela 146.700! ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.

Hälsofördelar med sprängticka

 1. Förbättrar immunförsvaret
 2. Motverkar cancer
 3. Är anti-inflammatorisk
 4. Är en extremt stark antioxidant
 5. Är en stark adaptogen

Jag använder Chaga för att stärka mitt immunsystem och skydda mot oxidativ stress.

Cordyceps: För Ökad Energi och Uthållighet

Cordyceps (Cordyceps sinensis) är en sällsynt och exotisk svamp som är känd för sina energigivande egenskaper. Den kan förbättra syreupptagning och öka ATP-produktionen, vilket ger mer energi och förbättrad fysisk prestation. Cordyceps dricks traditionellt som ett te eller som ingrediens i olika rätter. Idag tar de flesta västerländska användare Cordyceps i kapselform eller som en tinktur.

Cordyceps är en sällsynt och exotisk, medicinsk svamp med många terapeutiska användningsområden inom traditionell kinesisk medicin. Den finns i vilt tillstånd endast högt på Himalayas Platå, vilket gör det svårt att skörda och ganska dyr. Det medicinska värdet av Cordyceps har varit erkänt i Kina och Orienten i mer än 2000 år. Den första kända skriftliga omnämnandet av dess användning kommer från Kina, som går tillbaka till 620 e.Kr., under Tangdynastin.

I väst idag används Cordyceps mest av två grupper: idrottare och äldre, då den ökar energi och minskar trötthet. På de kinesiska nationella spelen i 1993 bröt Kinas kvinnors friidrott laget nio världsrekord – alla med stor marginal. Denna anmärkningsvärda bedrift ledde till spekulationer om att förbjudna ämnen hade använts, men alla resultat var negativa. Lagets tränare berättade att framgången berodde på användningen av Cordyceps.

Det har bevisats flera gånger att Cordyceps ökar syreupptagningsförmåga och motverkar trötthet. Cordyceps är perfekt för sport, eftersom det snabbar också upp återhämtningen. Dessutom kan Cordyceps sänka det skadliga kolesterolet, skydda mot njursjukdomar, stärka immunförsvaret och förbättra den sexuella prestandan. Även antitumöreffekter och antioxiderande aktivitet har påträffats.

Jag använder Cordyceps efter träningspass för snabbare återhämtning. Jag har även använt den före lopp eller längre träningspass för att förlänga min uthållning.

Fördelar med Cordyceps:

 1. Ökar energinivåer
 2. Påskyndar återhämtningen
 3. Förbättrar sexuell aktivitet
 4. Maximerar syreupptaget
 5. Stärker immunförsvaret
 6. Ökar neurotrofisk tillväxtfaktor och naturliga 5-HTP-nivåer, vilket minskar kroppens stressnivå och förbättrar humöret.

Traditionell kinesisk medicin används Cordyceps vid behandling av många olika sjukdomar, bland annat luftvägssjukdomar och lungsjukdomar, njur-, lever- och hjärtkärlsjukdomar samt vid hyposexualitet. Cordyceps ska också öka livsenergin under återhämtning från en allvarlig sjukdom.

Four Mushroom Complex

Man kan även köra alla dessa fyra svampar tillsammans i en produkt.

Rabattkoden “morotsliv” ger dig 20% rabatt på allt i hela butiken hos Biohack Balance.

Level Up med Bacopa Monnieri för fokus och energi

Level Up från Mighty Fungi innehåller Bacopa Monnieri, en nootropika känd för att förbättra minne och kognitiv funktion. Studier visar att Bacopa Monnieri kan förbättra informationsbearbetning och lärande, vilket gör den till en kraftfull hjärnstärkare.

Level Up förbättrar minne och fokus, ökar inlärningsförmågan och gör det lättare att ta till sig ny information. Den innehåller endast naturliga aktiva ingredienser och ökar energinivåerna avsevärt och tar hand om både omedelbar energi och långsiktig hjärnhälsa. Den ger omedelbar och märkbar extra fokus utan att belasta kroppen. Och kombinationen av ingredienser är utformad för att ge både
snabb och långsiktig hjärnhälsa samt ihållande energinivåer. Ett utmärkt alternativ till dagens ohälsosamma energidrycker.

 • Pulvermix av svampextrakt, vitaminer, aminosyror och mineraler.
 • Smak av bär.
 • En förpackning ger 30 portioner. Blandas med kallt vatten.
 • Innehåller Reishi, Chaga, Cordyceps, Lion’s Mane, Bacopa Monnieri.
 • Tar hand om både omedelbar energi och långsiktig hjärnhälsa.
 • Din ultimata kognitiva förstärkare.
 • För dig som vill vara i mental toppform.
 • Ger ökad energinivå och förbättrat minne och fokus.
 • 100% fri från socker, koffein och gluten.
 • Vegan.
 • Labbtestad från tredje part.

Här kan du köpa Level Up Pulver. Rabattkoden “morotsliv” ger dig 20% rabatt på allt i hela butiken hos Biohack Balance.

Sleep 2.0 med Valeriana och Ashwagandha för sömn och stresshantering

Sleep 2.0 från Mighty Fungi innehåller Valeriana, känd för sina lugnande egenskaper, och Ashwagandha, en adaptogen som hjälper till att hantera stress och balansera hormoner. Dessa ingredienser tillsammans främjar bättre sömnkvalitet och övergripande avslappning​.

Sleep 2.0 innehåller naturliga extrakt och främjar avslappning och stöder kroppens naturliga funktioner samtidigt som den förbättrar sömnkvaliteten och varaktigheten. Det är en premiumprodukt 100% naturliga ingredienser.

 • Pulvermix att inta innan läggdags.
 • En förpackning ger 30 portioner. Blandas med kallt vatten.
 • Smak av bär.
 • Innehåller magnesium, Reishi, Lion’s Mane, Valeriana, Ashwaganda.
 • Ett mångsidigt tillskott som stöttar dina sömnbehov.
 • Främjar avslappning och förbättra kvaliteten på sömnen.
 • Ger förbättrad sömn och snabbare återhämtning.
 • 100% fri från socker, koffein och gluten.
 • Vegan.
 • Labbtestad från tredje part.

Här kan du köpa Sleep 2.0 Pulver. Rabattkoden “morotsliv” ger dig 20% rabatt på allt i hela butiken hos Biohack Balance.

Hälsofördelar med Medicinska Svampar

Att integrera medicinska svampar i min dagliga rutin upplever jag att ger mig många hälsofördelar. Mighty Fungi erbjuder högkvalitativa produkter som hjälper mig att dra nytta av dessa naturliga mirakel. Utforska deras sortiment och upptäck hur du kan optimera din hälsa genom att använda medicinska svampar.

Mighty Fungi är det snabbast växande naturliga kosttillskottsmärket i Estland som nu lanserats globalt. Bakom det står en grupp vänner dedikerade till ett uppdrag. De har en okompromissad dedikation till att skapa en produkt med optimerad inverkan på individers prestation och hälsa. Produkterna har bevisats förbättra deras kunders verksamheter och slå konkurrensen på en mättad marknad.

Mighty Fungi svampextrakt produceras enligt högsta kvalitetsstandarder och har några av de högsta koncentrationerna av alla forskade aktiva föreningar. Detta gör deras extrakt till några
av de mest potenta svamptillskotten i världen. Extrakten är kraftigt koncentrerade (20:1) ,vilket innebär en mycket hög koncentration av aktiva komponenter. De är även testade av tredje part för aktiva föreningar samt tungmetaller och föroreningar och de genomför kvalitetskontroll för varje sats av deras produkter.

Mighty Fungi använder ekologiska material och tack vare avancerade dubbla extraktionsmetoder med vatten och alkohol säkerställer de mest biotillgängliga näringsämnena i slutprodukten och kan därmed erbjuda de mest potenta extrakten.

För mer information och för att utforska produkterna: Mighty Fungi hos Biohack Balance. Rabattkoden “morotsliv” ger dig 20% rabatt på allt i hela butiken.

hälsofördelar med medicinska svampar

Källor

 1. Mori, K., Inatomi, S., Ouchi, K., Azumi, Y., & Tuchida, T. (2009). Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytotherapy Research, 23(3), 367-372.
 2. Kawagishi, H., Ando, M., Sakamoto, H., Yoshida, S., Ojima, F., Ishiguro, Y., & Ukai, N. (1990). Hericenones C, D, and E, stimulators of nerve growth factor (NGF)-synthesis, from the mycelia of Hericium erinaceum. Tetrahedron Letters, 31(3), 373-376.
 3. Zhou, X., Gong, Z., Su, Y., Lin, J., & Tang, K. (2009). Cordyceps fungi: natural products, pharmacological functions and developmental products. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 61(3), 279-291.
 4. Nag, N., & Tandon, C. (2009). Cordyceps sinensis: the medicine for all diseases. Journal of Herbal Medicine and Toxicology, 3(2), 77-83.
 5. Shashkina, M. Y., Shashkin, P. N., & Sergeev, A. V. (2006). Chemical and medicinal properties of chaga (review). Pharmaceutical Chemistry Journal, 40(10), 560-568.
 6. Cui, Y., Kim, D. S., & Park, K. C. (2005). Antioxidant effect of Inonotus obliquus. Journal of Ethnopharmacology, 96(1-2), 79-85.
 7. Gao, Y., Tang, W., Dai, X., Gao, H., Chen, G., Ye, J., & Chan, E. (2003). Effects of Ganoderma lucidum (Lingzhi) on immunological function and quality of life in patients with advanced-stage cancer: a double-blind, placebo-controlled randomized clinical trial. Journal of Medical Food, 6(4), 331-337.
 8. Sanodiya, B. S., Thakur, G. S., Baghel, R. K., Prasad, G. B., & Bisen, P. S. (2009). Ganoderma lucidum: a potent pharmacological macrofungus. Current Pharmaceutical Biotechnology, 10(8), 717-742.
 9. Stough, C., Lloyd, J., Clarke, J., Downey, L. A., Hutchison, C. W., Rodgers, T., & Nathan, P. J. (2001). The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects. Psychopharmacology, 156(4), 481-484.
 10. Aguiar, S., & Borowski, T. (2013). Neuropharmacological review of the nootropic herb Bacopa monnieri. Rejuvenation Research, 16(4), 313-326.
 11. Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006). Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Medicine, 119(12), 1005-1012.
 12. Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of Ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian Journal of Psychological Medicine, 34(3), 255-262.

Utforska hur hälsofördelar med medicinska svampar kan hjälpa dig att uppnå optimal hälsa och välmående.