fbpx

Inlägget om fördelarna med fysikaliska solskydd innehåller köplänkar.

Solens Viktiga Roll för Hälsan och Säkra Solskydd

Solens strålar har en avgörande roll för vår hälsa. De bidrar till produktionen av D-vitamin, reglerar vår hormonbalans och påverkar vårt allmänna välbefinnande. Men samtidigt som solen ger oss många fördelar, kan överdriven exponering leda till att vi bränner oss och det kan vara skadligt för hälsan. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan att dra nytta av solens positiva effekter och skydda huden.

I detta inlägg kommer vi att utforska fördelarna med att vara i solen, vikten av D-vitamin, hormonbalans, hur man skyddar huden med kosttillskott och näringsämnen samt varför fysikaliska solskydd är ett säkrare alternativ jämfört med kemiska solskydd om man inte på andra sätt kan undvika att bränna sig.

Solen behövs för vår D-vitaminproduktion och hormonbalans

1. Stimulerar D-vitaminproduktion

När solen träffar huden startar en process där kolesterol omvandlas till D-vitamin. D-vitamin är avgörande för att:

 • Stärka skelettet: Hjälper kroppen att absorbera kalcium och fosfor, vilket är viktigt för starka ben och tänder.
 • Stärka immunförsvaret: Förbättrar kroppens förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar.
 • Reglera humöret: Brist på D-vitamin har kopplats till depression och andra psykiska problem.

2. Förebygger sjukdomar

Tillräckliga nivåer av D-vitamin kan minska risken för flera sjukdomar, inklusive osteoporos, hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.

3. Hög solposition nödvändig

För att kroppen ska kunna producera D-vitamin krävs att solen står högt på himlen, så att din skugga är lika lång eller kortare än dig själv. Under denna tid är UVB-strålarna som behövs för D-vitaminproduktionen som starkast. Under vintermånaderna eller i nordliga breddgrader kan det vara svårt att få tillräckligt med D-vitamin från solen.

4. Stödjer hormonproduktion

Solen kan påverka kroppens hormonbalans på flera sätt:

 • Melatoninproduktion: Solens ljus hjälper till att reglera vår dygnsrytm genom att påverka produktionen av melatonin, hormonet som hjälper oss att sova.
 • Serotoninnivåer: Solljus ökar produktionen av serotonin, en neurotransmittor som bidrar till känslor av välbefinnande och lycka.

5. Påverkar sköldkörtelfunktionen

D-vitamin är också viktig för sköldkörtelns funktion, som i sin tur reglerar många av kroppens hormoner och metabolism.

Fördelar med att inte alltid använda solskyddskrämer

Optimerar D-vitaminproduktionen

När vi inte använder solskyddskräm kan kroppen effektivt producera D-vitamin. För att säkerställa tillräcklig D-vitaminproduktion rekommenderas kortvarig exponering av armar och ben (cirka 15-30 minuter, beroende på hudtyp och UV-index) utan solskydd flera gånger i veckan när solen står högt på himlen.

Ger en naturlig reglering av kroppens rytmer

Att tillbringa tid i solen utan solskyddsmedel kan hjälpa till att upprätthålla kroppens naturliga dygnsrytm, vilket kan förbättra sömnkvaliteten och det allmänna välbefinnandet.

Bygg upp Hudens Eget Solskydd: Melanin

Melanin är det naturliga pigmentet som ger vår hud dess färg och fungerar som en inbyggd försvarsmekanism mot solens skadliga UV-strålar. Genom att stimulera melaninproduktionen kan vi förbättra hudens eget solskydd och minska risken för solskador. Här är några sätt att naturligt öka melaninproduktionen i huden:

Exponering för Solsken

1. Gradvis Solskensexponering: För att stimulera melaninproduktionen utan att orsaka solskador är det bäst att exponera huden för solen gradvis. Börja med korta perioder av solexponering, cirka 10-15 minuter per dag, och öka tiden successivt. Detta ger huden tid att producera melanin och bygga upp sitt naturliga skydd.

2. Solens Position: För optimal melaninproduktion, exponera huden för solen när UVB-strålarna är som starkast, vilket är när solen står högt på himlen, vanligtvis mellan 10:00 och 15:00. Under denna tid är solens strålar mest effektiva för att stimulera melaninproduktionen. Men undvik att bränna dig!

Livsstilsfaktorer

1. Tillräcklig Sömn: God sömn är avgörande för hudens hälsa och återhämtning. Sömnbrist kan minska kroppens förmåga att producera melanin och reparera hudskador.

2. Stresshantering: Kronisk stress kan påverka hormonbalansen i kroppen, inklusive de hormoner som är involverade i melaninproduktionen. Att praktisera stresshanteringstekniker som meditation, yoga och djupandning kan bidra till att upprätthålla en hälsosam hormonbalans.

3. Undvik Skadliga Kemikalier: Vissa kemikalier och ingredienser i hudvårdsprodukter kan störa melaninproduktionen. Välj naturliga och ekologiska produkter för att minimera exponeringen för skadliga ämnen.

Skydda och Förstärka Hudens Naturliga Skydd

Förutom att bygga upp hudens eget solskydd genom melaninproduktion, är det viktigt att skydda huden mot överdriven solexponering. Använd hattar, solglasögon och skyddande kläder, och komplettera med naturliga solskyddsmedel vid behov.

Genom att kombinera gradvis solexponering, en näringsrik kost och hälsosamma livsstilsvanor kan vi stärka hudens naturliga förmåga att skydda sig själv mot solens skadliga effekter.

Naturligt skydd genom kosttillskott och näringsämnen

Vissa kosttillskott och näringsämnen bidra till att skydda huden från solens skadliga effekter: Antioxidanter skyddar huden från skador orsakade av fria radikaler som bildas vid UV-exponering. Följande näringsämnen kan bidra till att öka melaninproduktionen:

 • Astaxanthin: En kraftfull antioxidant som skyddar huden från UV-skador och kan förbättra hudens elasticitet och fuktighet. Studier har visat att astaxanthin kan hjälpa till att minska solbränna och förbättra hudens allmänna hälsa.
 • Omega-3 fettsyror: Hjälper till att minska inflammation och kan stärka hudens barriärfunktion, vilket gör den mer motståndskraftig mot solskador. Jag använder detta kosttillskott som innehåller både omega3 och astaxanthin.
 • Betakaroten: En förstadie till vitamin A som kan bidra till att skydda huden genom att förbättra dess naturliga försvar mot solskador.
 • Vitamin CochVitamin E: Dessa antioxidanter fungerar tillsammans för att skydda huden från oxidativ stress och fria radikaler som bildas vid UV-exponering. De kan också bidra till att minska inflammation och främja hudens läkning. C-vitamin är även viktigt för kollagenproduktionen och hudhälsan, vilket indirekt stödjer melaninproduktionen.
 • Polyfenoler: Finns i grönt te och andra växtbaserade källor, och dessa ämnen har visat sig ha skyddande effekter mot UV-strålar och kan hjälpa till att stimulera melaninproduktionen.
 • Koppar: Koppar är ett mineral som är nödvändigt för melaninproduktionen. Livsmedel rika på koppar är till exempel lever och skaldjur.

Fördelarna med fysikaliska solskydd

När vi pratar om solskydd är det avgörande att förstå skillnaden mellan fysikaliska och kemiska solskydd. Fysikaliska solskydd, som innehåller ingredienser som zinkoxid och titandioxid, erbjuder många fördelar jämfört med deras kemiska motsvarigheter. Fördelarna med fysikaliska solskydd är till exempel.

1. Omedelbart skydd: Fysikaliska solskydd börjar verka direkt efter applicering. Detta är möjligt eftersom ingredienser som zinkoxid och titandioxid fungerar genom att bilda en skyddande barriär på hudens yta som reflekterar och sprider bort UV-strålar. Du behöver alltså inte vänta 20-30 minuter som med kemiska solskydd.

2. Bredspektrumskydd: Både zinkoxid och titandioxid ger bredspektrumskydd mot både UVA- och UVB-strålar. Detta är viktigt eftersom UVB-strålar är de som bränner huden och kan leda till hudcancer, medan UVA-strålar tränger djupare in i huden och bidrar till åldrande och rynkor.

3. Mindre risk för hudirritation: Fysikaliska solskydd är generellt mindre benägna att orsaka irritation eftersom de inte absorberas av huden. Detta gör dem särskilt bra för känslig hud och för barn.

4. Miljövänligare val: Fysikaliska solskydd är ofta bättre för miljön. Kemiska solskyddsmedel kan innehålla ingredienser som oxybenzon och oktinoxat, vilka har visat sig skada korallrev och marina ekosystem. Zinkoxid och titandioxid, i deras naturliga former, är säkrare för vattenlevande organismer.

Solskyddskrämers Påverkan på Korallreven

Solskyddskrämer är avgörande för att skydda vår hud från solens skadliga UV-strålar, men många av de kemiska ingredienserna i dessa produkter kan ha allvarliga negativa effekter på miljön, särskilt på korallreven. Ingredienser som oxybenzon (benzophenone-3) och oktinoxat (ethylhexyl methoxycinnamate) har visat sig vara särskilt skadliga. Dessa kemikalier bidrar till korallblekning, en process där koraller förlorar sin färg och vitalitet och i slutändan kan dö.

 • Korallblekning: Oxybenzon och oktinoxat kan orsaka DNA-skador i koraller, vilket leder till korallblekning. När koraller bleknar förlorar de alger som lever i symbios med dem och ger dem deras färg och näring. Utan dessa alger blir korallerna vita och svaga.
 • Hormonstörningar: Dessa kemikalier kan också störa reproduktionen och tillväxten av marina organismer. De fungerar som hormonstörande ämnen, vilket påverkar utvecklingen av både koraller och fiskar.
 • Ackumulering i Marina Ekosystem: Solskyddskemikalierna kan ackumuleras i havsvatten och sediment, vilket påverkar hela ekosystemet. Detta kan ha långsiktiga effekter på marina populationer och biologisk mångfald.

 

Fördelarna med fysikaliska solskydd

Fördelar med Fysikaliska Solskydd

Fördelarna med fysikaliska solskydd, som innehåller zinkoxid och titandioxid, är att de är ett miljövänligare alternativ eftersom de inte har samma negativa inverkan på marina ekosystem. Dessa mineraler fungerar genom att reflektera UV-strålar och är stabilare i miljön. När de appliceras på huden, tenderar de att stanna där och tvättas inte av lika lätt som kemiska solskyddsmedel. Detta minskar risken för att de hamnar i havet och skadar korallreven.

Genom att välja fysikaliska solskyddsmedel kan vi skydda både vår hud och våra hav. Exempel på sådana miljövänliga solskydd inkluderar produkter som Tallow Sun Balm från NoBondBeauty.se, som använder naturliga ingredienser för att ge ett effektivt skydd utan att kompromissa med vår planets hälsa.

Att vara medveten om vad vi smörjer in oss med när vi går till stranden kan göra en stor skillnad för korallreven och hela havets ekosystem. Genom att välja rätt solskyddsmedel kan vi njuta av solen med gott samvete, och veta att vi bidrar till att bevara våra värdefulla marina miljöer för framtida generationer.

Ingredienser att undvika i solskyddsmedel

När du väljer solskyddsmedel är det bra att undvika vissa kemikalier som kan vara skadliga både för din hälsa och miljön. Här är några av de mest bekymmersamma ingredienserna:

 • Oxybenzon (benzophenone-3): Har visat sig vara hormonstörande och kan bidra till korallblekning.
 • Octinoxat (ethylhexyl methoxycinnamate): Även detta ämne är känt för att skada korallrev och kan påverka hormonbalansen.
 • Homosalat: Kan ackumuleras i kroppen och misstänks vara hormonstörande.
 • Avobenzon: Kan brytas ned i solen och skapa fria radikaler som skadar hudceller.
 • Octocrylene: Misstänkt för att vara hormonstörande och kan även vara allergiframkallande.

Zinkoxid ger ett Säkert och Effektivt Solskydd

Zinkoxid är en av de mest effektiva och säkra ingredienserna som används i fysikaliska solskyddsmedel. Zinkoxid fungerar genom att bilda en skyddande barriär på hudens yta. Istället för att absorbera UV-strålar, som kemiska solskydd gör, reflekterar och sprider zinkoxid bort både UVA- och UVB-strålar. Detta bredspektrumskydd är avgörande för att förhindra solbränna, för tidigt åldrande av huden och hudcancer.

Eftersom zinkoxid inte behöver absorberas av huden för att vara effektiv, erbjuder den omedelbart skydd mot solens strålar så snart den appliceras. Detta gör det till ett bekvämt alternativ för personer som är i behov av snabbt skydd.

1. Mindre Risk för Hudirritation: Zinkoxid är icke-komedogen och hypoallergen, vilket innebär att det är mindre benäget att orsaka hudirritation eller allergiska reaktioner. Detta gör det till ett idealiskt val för personer med känslig hud, inklusive barn och personer med hudåkommor som eksem och rosacea.

2. Säker för Miljön: Till skillnad från många kemiska solskyddsmedel, som kan skada marina ekosystem och korallrev, är zinkoxid miljövänlig. Den bryts inte ner i vatten och påverkar inte den marina livsmiljön negativt.

3. Stabilt i Solljus: Zinkoxid är fotostabil, vilket innebär att det inte bryts ner eller förlorar effektivitet när det utsätts för solljus. Detta säkerställer ett långvarigt och pålitligt skydd under hela tiden du är ute i solen.

4. Antiinflammatoriska Egenskaper: Zinkoxid har naturligt antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att lugna och skydda huden mot irritation och rodnad. Detta är särskilt fördelaktigt efter solexponering.

Titandioxid Trygg i Solskydd

Titandioxid är en vanlig ingrediens i många produkter, inklusive solskyddsmedel, kosttillskott och tandkrämer. Medan titandioxid i solskydd anses säker och effektiv, har det uppstått oro kring dess användning i andra produkter, särskilt när det gäller kosttillskott och tandkrämer.

Titandioxid i Solskydd: I solskyddsmedel används titandioxid som en fysikalisk blockerare som skyddar huden genom att reflektera och sprida bort UV-strålar. Denna användning är generellt säker eftersom titandioxidpartiklarna stannar på hudens yta och inte penetrerar den. Detta gör att risken för systemisk absorption och potentiella negativa hälsoeffekter är minimal. Fysikaliska solskydd som innehåller titandioxid ger ett effektivt och långvarigt skydd mot både UVA- och UVB-strålar utan att orsaka irritation, vilket gör dem till ett säkert alternativ för de flesta hudtyper.

Titandioxid i Kosttillskott och Tandkrämer: Problemen med titandioxid uppstår främst när det intas eller kommer i kontakt med slemhinnor, som i kosttillskott och tandkrämer, eller vid inandning, som i smink. I dessa produkter kan titandioxid förekomma i form av mycket små nanopartiklar som kan absorberas av kroppen. Forskning har visat att när titandioxidpartiklarna sväljs, kan de passera genom tarmväggen och komma in i blodomloppet, vilket potentiellt kan leda till inflammation och andra hälsoproblem. Det finns även oro för att långvarig exponering för titandioxid via munnen kan ha cancerframkallande effekter. På grund av dessa risker har vissa länder och myndigheter börjat begränsa eller förbjuda användningen av titandioxid i livsmedelsprodukter och tandkrämer.

Användning av Titandioxid i Ekologiska Produkter

 • Kosmetika och Solskyddsmedel: Titandioxid är tillåten i ekologiska kosmetiska produkter, inklusive solskyddsmedel. För att en produkt ska klassificeras som ekologisk måste den uppfylla kriterierna fastställda av relevanta certifieringsorgan, såsom Ecocert eller COSMOS. Dessa organ kräver att titandioxid som används ska vara av naturligt ursprung och inte nanobehandlad, vilket betyder att partiklarna inte får vara mindre än 100 nanometer för att undvika risker för nanopartikelabsorption genom huden.
 • Livsmedel och Kosttillskott: Inom livsmedelssektorn har EU infört stränga regleringar för användningen av titandioxid. Från och med januari 2020 har Europeiska kommissionen beslutat att förbjuda användningen av titandioxid (E171) som livsmedelstillsats, inklusive i ekologiska produkter. Denna åtgärd baserades på bedömningar från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) som uttryckte oro över säkerheten för titandioxid när det intas oralt.
 • Tandkrämer och Munhygienprodukter: Även för produkter som tandkrämer och munhygienprodukter gäller strikta regler inom EU. Tandkrämer som marknadsförs som ekologiska måste följa samma riktlinjer som kosmetika, där användning av nanobehandlad titandioxid är förbjuden. Detta innebär att ekologiska tandkrämer endast får innehålla titandioxid i en form som inte innebär risk för systemisk absorption genom munnen.

Övergripande Regler och Riktlinjer

 • Regler för Nanomaterial: Inom EU finns särskilda regler för användningen av nanomaterial, inklusive titandioxid i nanostorlek. Dessa regler kräver att alla nanomaterial som används i kosmetika och andra konsumentprodukter måste deklareras tydligt på ingrediensförteckningen och genomgå noggranna säkerhetsbedömningar. För ekologiska produkter gäller att nanomaterial i princip inte får användas.
 • Ekologisk Certifiering: För att en produkt ska få märkningen ekologisk inom EU måste den uppfylla strikta standarder fastställda av EU:s ekologiska förordning (förordning (EU) 2018/848). Detta inkluderar att inga syntetiska tillsatser, inklusive förbjudna nanomaterial, får ingå i produkten. Certifieringsorgan som Ecocert och COSMOS följer dessa regler noggrant och kontrollerar produkterna regelbundet för att säkerställa att de uppfyller alla krav.

 

Ett Fysikaliskt Solskydd Baserat på Talg

Ett utmärkt exempel på ett säkert och effektivt fysikaliskt solskydd är Tallow Sun Balm från No Bond Beauty. Denna solskyddskräm använder naturliga ingredienser i form av talg och olivolja, och använder zinkoxid och titandioxid för att ge ett brett spektrum av skydd utan att irritera huden eller skada miljön. Den är rik på närande ämnen som hjälper till att hålla huden mjuk och återfuktad, något som är särskilt viktigt under soliga dagar.

Genom att undvika skadliga kemikalier och välja produkter med naturliga ingredienser, skyddar du inte bara din hud utan även vår planet.

När jag frågade NoBond Beauty om deras titandioxid svarade de såhär:

Inom EU, och för alla produkter som säljs inom EU, måste REACH-lagstiftningen och kosmetikadirektivet följas, och den har helt andra regler kring nano-partiklar än Amerikanska FDA.

Titanoxid, både i nano och icke-nano storlek har i EU bedömts som säkert i förskrivna doseringar som solfilter. För kosmetiska produkter som ska certifieras som naturliga eller ekologiska är dock inte nanopartiklar tillåtna. Våra mineraler är certifierad enligt COSMOS-standard för naturlig kosmetika och då är minsta tillåten partikelstorlek 100 nm.

Det är viktigt att ny forskning och nya studier kommer fram. Det är med ett kritiskt öga forskningen går framåt. Vi agerar i en väldigt oreglerad bransch globalt sett. Vi känner oss idag trygga med de regler som vi ska förhålla oss till vad gäller naturlig hudvård och vi brinner för att hitta alternativ som är renare, mindre processat och snäll för natur och hälsa. Inom gällande lagstiftning.

Just nu får du 15% rabatt med koden MOROTSLIV15 på NoBondBeauty.se.

Fördelarna med Fysikaliska Solskydd i Nöttalg

Nöttalg, även känt som talg eller beef tallow, har länge använts i hudvårdsprodukter tack vare sina många hudvänliga egenskaper. Det är ett naturligt fett som utvinns från nötkreatur och har en sammansättning som är mycket lik den naturliga oljan (sebum) som vår hud producerar.

Hudvård med nöttalg erbjuder en mängd fördelar tack vare dess rika näringsinnehåll, fuktbevarande egenskaper, antiinflammatoriska effekter och naturliga sammansättning. Nöttalg är särskilt fördelaktigt för personer med torr, känslig eller irriterad hud. Genom att välja produkter som innehåller nöttalg kan du ge din hud den vård och skydd den behöver, samtidigt som du undviker skadliga kemikalier och främjar en mer hållbar hudvårdsrutin.

Nöttalg innehåller en hög andel essentiella fettsyror, inklusive omega-3 och omega-6, som är viktiga för att upprätthålla en hälsosam hudbarriär. Dessa fettsyror hjälper till att behålla fukt och förhindra uttorkning. Nöttalg är även naturligt rik på fettlösliga vitaminer som A, D, E och K. Dessa vitaminer spelar en viktig roll i hudens hälsa och regeneration:

 • Vitamin A: Hjälper till med cellomsättning och kan förbättra hudens struktur och ton.
 • Vitamin D: Viktig för hudens immunfunktion och kan bidra till att minska inflammation.
 • Vitamin E: En kraftfull antioxidant som skyddar huden mot skador från fria radikaler och för tidigt åldrande.
 • Vitamin K: Hjälper till med hudens läkning och kan minska mörka ringar under ögonen och blåmärken.

Hudbarriär och Fuktbevarande

1. Förstärker Hudens Skyddsbarriär: Nöttalg har en naturlig förmåga att stärka hudens skyddsbarriär, vilket hjälper till att förhindra förlust av fukt och skydda mot yttre irriterande ämnen. Detta är särskilt viktigt för personer med torr eller känslig hud.

2. Fuktgivande: Nöttalg penetrerar huden effektivt och ger djupgående fukt utan att kännas fet eller tung. Det bidrar till att hålla huden mjuk och smidig, vilket är viktigt för att upprätthålla en hälsosam hudtextur.

Anti-inflammatoriska och Helande Egenskaper

1. Naturligt Antiinflammatoriskt: Nöttalg innehåller naturliga antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lugna irriterad hud, minska rodnad och svullnad samt behandla hudåkommor som eksem och psoriasis.

2. Främjar Läkningsprocessen: De näringsrika fettsyrorna och vitaminerna i nöttalg stödjer hudens naturliga läkningsprocess, vilket gör det användbart för att behandla små sår, skärsår och brännskador.

Naturlig och Giftfri

1. Fri från Kemikalier: Nöttalg är ett naturligt ämne och innehåller inga syntetiska kemikalier, parabener, eller konstgjorda dofter som ofta finns i kommersiella hudvårdsprodukter. Detta gör det till ett utmärkt val för personer som vill ha rena och naturliga hudvårdsalternativ.

2. Hållbarhet: Nöttalg kan vara en mer hållbar hudvårdsingrediens om det hämtas från gräsbetande och etiskt uppfödda djur. Genom att använda hela djuret och minska slöseri kan nöttalg bidra till en mer hållbar konsumtion.

Sammanfattning

Fördelarna med fysikaliska solskydd, såsom zinkoxid och titandioxid, är att de erbjuder säkert och effektivt skydd mot solens skadliga strålar utan de negativa effekter som många kemiska solskydd har. Genom att välja produkter som Tallow Sun Balm, kan jag njuta av solen med gott samvete, med vetskapen om att jag skyddar både min hud och vår miljö.

Kom ihåg, oavsett vilket fysikaliskt solskydd du väljer, att alltid applicera generöst och återapplicera regelbundet för att upprätthålla ett effektivt skydd. Trevlig solning!

Fördelarna med fysikaliska solskydd

Källhänvisningar för Fördelarna med Fysikaliska Solskydd

 1. European Food Safety Authority (EFSA) – Utvärderingar och bedömningar av titandioxid som livsmedelstillsats:
 2. European Commission – Förbud mot titandioxid (E171) i livsmedel:
 3. Cosmetic Ingredient Review (CIR) – Säkerhetsbedömningar av kosmetiska ingredienser:
 4. Ecocert – Certifieringsstandarder för ekologiska kosmetiska produkter:
 5. COSMOS-standard – Riktlinjer och certifiering för ekologiska och naturliga kosmetiska produkter:
 6. National Institutes of Health (NIH) – Information om D-vitamin och dess hälsoeffekter:
 7. Harvard T.H. Chan School of Public Health – Effekter av D-vitamin på hälsa och sjukdom:
 8. Environmental Working Group (EWG) – Vägledning om solskyddsmedel och skadliga ingredienser:
 9. Journal of the American Academy of Dermatology – Studier om astaxanthin och andra antioxidanters skyddande effekter mot UV-strålning:
 10. NoBondBeauty – Information om Tallow Sun Balm och dess ingredienser: