fbpx

Inlägget om grönare inköpslista till bebis innehåller köplänkar.

När man får barn är det en hel del som behöver införskaffas. En del är ganska självklart, men jag har under det första året upptäckt både en del grejer jag inte hade tänkt på innan, men också grejer som jag köpt i onödan. Här har jag samlat den ultimata checklistan inför livet med bebis för dig som är medveten förälder och vill väja de mest giftfria, hållbara och hälsosamma alternativen med allt du kan tänkas behöva.

Fynda begagnat, hyra och låna

Spädbarnstiden är så pass kort används de flesta kläder, prylar och leksaker knappt hinner bli nötta innan babyn växt ur dem. Mycket av det som behövs kan man hitta därför hitta i riktigt bra skick preloved, alltså second hand. Det blir också mer förmånligt att fynda på exempelvis Blocket, Facebook marketplace och loppisar. Min rekommendation är att alltid söka där först.

Eller har du kanske vänner med lite äldre barn du kan fråga? Det kan vara tacksamt även för dem att få sälja rubbet på en gång och inte behöva hålla på och göra annonser eller sälja på bakluckeloppisar. Och om de har planerat fler barn i framtiden kanske de är villiga att låna eller hyra ut?

Det finns också företag såsom Hyber där man kan hyra babyskydd, bilbarnstolar, barnvagnar och barnkläder.

Ingen behöver allt!

Inköpslistan kan göras lång – speciellt när man börjar googla på alla andras listor och låter dem fylla på i sin egen lista.

Men alla behöver faktiskt inte allt på dessa listor. Fundera över hur ni vill ha det och vad ni behöver just i början och starta där. Snart märker ni vad verkligen behöver, vad som skulle underlätta er vardag och vad ni kan strunta i.

Gravid- och amningskudde

Redan under graviditeten köpte jag en amnings- och gravidkudde från Bbhugme som jag sov med under graviditeten som gravidkudde och sen kunde jag ha den som amningskudde och nu som avdelare/sovorm i sängen då vi samsover. Man ställer själv in hårdheten man vill ha på kudden med hjälp av silikonringarna i ändarna. Kudden är designad och utvecklad av tre norska, kvinnliga kiropraktiker och entreprenörer, som specialiserat sig inom muskel- och skelettbesvär hos barn och gravida. Den är tillverkad i OEKO-TEX-certifierat material med BPA-fria ändar i silikon som även kan användas som bitringar. Överdraget kan tas bort och maskintvättas i 40 grader och silikonringarna är diskmaskinsäkra. Kudden är ca 150 cm lång och 20 cm hög, och innerkudden väger ca 1,5 kg. Den totala vikten är ca 2,1 kg. Innerkudden material är  85% Nylon, 15% spandex med antibakteriell EPS som fyllning. Materialet på överdraget är 95% bomull, 5% spandex. OEKO-TEX-certifierat.

Kläderstorleksguide bebis baby

I början växer de ur storlekarna som allra snabbast och när de bli närmare året börjar det gå långsammare. Jag skulle väl säga att när Tyra hade börjat krypa och snart skulle börja gå (för då började det gå med fart) var då kläderna började nötas på knäna. För henne var det alltså vid ca 10-11 månader som det började gå hål på knäna.

Jag har köpt 99% av alla kläder från Sellpy, loppis eller fått ärvda kläder. Jag har i första hand letat kläder i ull och ekologisk bomull, då jag hört att dessa ska ha bäst påverkan på kroppens egna frekvenser.

Det här kan låta lite märkligt, men det är så att Bob Graham fann att en frisk människokropp registrerade en frekvens på 100, medan en mycket sjuk kropp hade en frekvens på 15. Dr Heidi Yellen gjorde 2003 en studie för att undersöka frekvenserna av olika tyger. Det visade sig att ull och linne båda har frekvens på 5 000, vilket är väldig bra för vår hälsa. Men ull och linne tillsammans blir 0, som att frekvenserna tar ut varandra, så man borde därför inte blanda dessa material. Ekologisk bomull har 100, så den har också bra frekvens för våra kroppar. Men undvik vanlig bomull som har 70, samt siden, polyester och rayon som alla har 15 och därmed teoretiskt sett kan bromsa vår egen frekvens. Jag vet inte hur sannolikt det är, men “better safe than sorry”, tänker jag och håller mig till ull och ekobomull.

Ullkläder är också bra för barn då de är temperaturreglerande, alltså de värmer bra, och leder bort fukt så barnet inte blir blött och svettigt. De är mjuka mot huden och håller effektivt bort lukter. De är självrengörande och behöver sällan tvättas, det räcker oftast med att vädra. De är också fria från kemikalier. Välj mulesingfria ullkläder! (Mulesing ett smärtfyllt ingrepp som ska förhindra att parasiter sätter sig i huden på merinofår.)

Jag har faktiskt också köpt en del nya ullkläder i mjuk ullfleece från Engel som är otroligt mjuka och sköna. De sticks verkligen ingenting alls, som ull ibland kan göra. Vi fick en babyfilt på min babyshower och det var så jag upptäckte dem. Sen har jag köpt både vantar, overaller, byxor och jackor i olika färger och storlekar av denna härliga ullfleece.

Det är jättesvårt att veta hur mycket kläder man behöver. Vi fick massor av dotterns kusiner – mer än vi behövde – men har du ingen du får kläder av kan detta vara bra en bra början:

 

grönare inköpslista för bebis

Blöjor

Tygblöjor är naturligtvis det mest ekologiska och ekonomska alternativet, men det finns även engångsblöjor av bättre kvalitet om man vill ha sådana. Av tygblöjor finns det många olika modeller, så här är en kort sammanställning över vad som innebär med de olika. Vi har använt oss av Vimse AI2, pocketblöjor och Natys och HumbleBummies engångsblöjor. Vi köpte preloved tygblöjor, men här finns också en del nya tygblöjor.

Våtservetter använder vi bara vid behov. Jag föredrar vatten och handduk.

All-in-one

AIO eller allt-i-ett består av vattentätt skal och uppsugande lager fastsytt i blöjan. Helt enkelt använd som en vanlig blöja, tvätta, torka och använd igen. Ca 24 st behövs för heltidsanvändning.

All-in-two

AI2 eller allt-i-två består av ett vattentätt skal med inlägg som knäpps fast. Vid kiss behöver skalet bara torkas ur och vädras så kan det användas igen, medan inlägget tvättas. Ca 4-5 skal och 24 inlägg behövs för heltidsanvändning.

Blöjbyxa

Blöjbyxan är gjord av polyretanlaminerad polyester (PUL) eller ull, och är ett vattentätt skal. Kan användas på vikblöja, formsydd blöja eller med ett inlägg.

Prefold och inlägg

Ett kvadratiskt tygstycke som viks tredubbelt. Man kan vid behov tillsätta med extra tyglager i mitten. Används som inlägg i blöjskal eller pocketblöja, eller som blöja med en snappi som fastsättning. Undvik microfiberinlägg, då det torkar ut huden.

Pocketblöja

Består av ett vattentätt skal och ett inre lager av tyg. Stoppas med ett uppsugande lager och den går att variera i tjocklek. Inlägget tas bort innan tvätt. Ca 24 behövs för heltidsanvändning.

Formsydd blöja

Ser ut som en AIO eller pocket, men saknar vattentätt skal. Ett separat vattentätt skal behövs alltså. Smidig att använda under t.ex. ullbyxor som dras upp. Många formsydda blöjor passar perfekt som nattblöja. Ca 4-5 skal och 24 inlägg behövs för heltidsanvändning.

Vikblöja

Ett fyrkantigt tygstycke viks till en blöja, och fästs med snappi eller blöjnål, eller med hjälp av blöjskalet, som behövs för att det ska vara tätt. De flesta vikblöjor är helt utan syntetiska material då de inte har knäppen eller kardborre. Ca 4-5 skal och 24 inlägg behövs för heltidsanvändning.

Engångsblöja

Jag hade tänkt använda uteslutande tygblöjor, men tyvärr blev det också mycket engångsblöjor. Vi använde vanliga tejpblöjor upp till storlek 4 och då övergick vi till byxblöjor som var lättare att klä på en bebis i full fart. Natys blöjor innehåller mindre kemikalier så de är växtbaserade och ekologiska blöjor. Här finns de ofta till ett billigare pris.

Jag har nyligen även upptäckt HumbleBummies. De tillverkar blöjor i bambu, silkeslen mot huden och 82 % plastfria. Utan gifter och kemikalier. Snäll mot irriterad hud/röda utslag. Antibakteriella, biologiskt nedbrytbara och 100 % bambufiber mot hud. Växtbaserade, hållbart framtagna, inga plastförpackningar och komposterbar pappersförpackning. De är producerade med bambuviskos som är mjukt, luktfritt och andas mot huden. Blöjorna är testade och certifierade av OEKO TEX, FDA, ISO, FSC. Här hittar du dem.

Babyvakt/babymonitor

Eftersom hon ofta vilar middag ute på balkongen ville vi ha en babyvakt/babyalarm. Och det fungerar precis lika bra i sovrummet när hon somnar för natten. Det är en djungel av babyvakter och monitorer där ute och förutom att den ska fungera smidigt är också strålningen en faktor jag väger in i valet av babyvakt. Jag valde slutligen att köpa detta Babyalarm från CaPiDi. Efter en laddning håller den i flera veckor innan den behöver laddas igen. Man kan ställa in känslighet och även aktivera vibratorlarm. Den har åkt i golvet otaliga gånger, men har hållit utan problem ändå.

Capidi Babyalarm Pearl är en av de nyare babyalarmen, med alla säkerhetsaspekter och smarta funktioner som man vill ha samt mycket enkel att använda både inne och ute. CAPiDi konstrueras och utvecklas i Sverige med fokus på enkelhet, säkerhet och design enligt Nordisk tradition. CAPiDi Babyalarm är en av få barnvakter som klarar EUs regler satta för barnvakter och är också en av få som klarar den tyska Blue angel reglerna för strålning. Egenskaper är:

 • Användarvänligt baby alarm med få knappar
 • Lägsta strålningen i branschen, max 10mA (ca 4 % av DECT)
 • Över 100 timmars batteritid
 • Upp till 800 meters räckvidd i öppet område
 • Helt störningsfri, enkel krypterad själv-parning
 • Säker och praktisk fastsättning med bältesclip
 • 5 års garanti
 • Räckviddslarm via ljud- och ljusalarm på föräldraenheten
 • Varning för svagt batteri på både baby- och föräldraenheten
 • Justerbar mikrofonkänslighet på babyenheten
 • Nivåer visas med dioder ovanför knapparna på båda enheterna
 • Vibratorlarm på föräldraenheten
 • Funktionstestad ner till -20°C
 • Laddning via CAPiDi USB nattlampa och en kort micro USB kabel
 • Fronten kan bytas ut

Vill man ha en babyvakt som kan kopplas med tråd (Ethernet) istället för trådlös (Wifi) finns denna som alternativ.

På vår grönare inköpslista till bebis behöver vi också barnvagn, resevagn, babyskydd och bilbarnstol. Här kommer de grönaste alternativen jag hittat.

 

En grönare barnvagn

En barnvagn behöver praktiskt taget alla. Och när det gäller barnvagn finns det ett enormt preloved utbud. Det finns en del märken som är mer i framkant när det gäller hållbarhet och kemikalier.

Tänk på att ekologisk och öko-tex-certifierad inte betyder samma sak. De öko-tex-certifierade textilierna testas bara så att den färdiga produkten inte innehåller några produkter som är skadliga för hud och hälsa (ej miljö). Ekologiska textilier odlas utan kemiska bekämpningsmedel och utan handelsgödsel och man ser till hela produktionskedjan och använder det naturliga kretsloppet. För att uppfylla kraven för ekologiskt jordbruk krävs att man tar ansvar både för miljön och ett socialt ansvar.

Barnvagnar och andra babytillbehör certifieras enligt klass 1, som är den hårdaste testningen. Även om Öko-tex inte är en lika omfattande märkning som ekologisk bomull så minimeras användningen av kemikalier även i odlingen av Öko-tex-textilier. Värt även att tänka på hur långt och på vilket sätt vagnarna transporteras och vilka kemikalier som används i övrig produktion.

Den enda barnvagnen som tillverkas i Sverige är Emmaljunga. Naturkind och Friedrich Hugo i Tyskland och Greentormi Holland, men de flesta andra barnvagnsmärkena tillverkas i Asien, främst i Kina.

Emmaljunga – tillverkad i Sverige med trygga material och hållbarhet i fokus

Vi valde en Emmaljunga barnvagn. Deras barnvagnar är både funktionella och stilfulla, och dessutom miljövänliga med satsning på hållbarhet och kvalitet. De gör det även enkelt att reparera och ersätta delar, vilket sparar resurser och minskar avfall. De använder hållbara material och har miljövänligare produktion.

Deras ambitiösa målsättning är att göra hela produktionsprocessen mer miljövänlig med produkterna med lång livslängd, utformade med tanke på återanvändning, enkel återvinning och till och med Remanufacturing (återtillverkning). Genom att minska energiförbrukningen, spara vatten, minska utsläpp och transportkostnader samt reducera CO2-påverkan, tar de aktiva steg för att förverkliga detta mål.

Vi valde en Emmaljunga NXT90 flat duovagn i färgen outdoor olive som tillverkades 2023. NXT90 chassit är Emmaljungas toppmodell av chassin. Floating Suspension-fjädringen och Easyfix 3.0 fästet ger en unik körkomfort! Från modellår 2023 har NXT90 även framhjulsfjädring. NXT90 är en modern och stilren vagn, pålitlig och kraftfull och mycket kompakt ihopfälld. Vagnen har stora svängbara framhjul som är låsbara och genomtänkta funktioner gör promenaderna mjuka och stabila oavsett om det är i stad eller vid terrängkörning.

Chassit har:

 • teleskopstyre med ställbart handtag som både kan höjdanpassas och vinklas för att passa olika steglängder, lugna och snabba promenader
 • körhandtag klätt i leatherette
 • floating suspension-fjädring som ger en mjuk och skön körkänsla oavsett underlag
 • framhjulsfjädring
 • mjukbromsande fotbroms med flip-flop-pedal
 • infästning för sitt- och liggdel, s.k. Easyfix 3.0
 • ny hopfällning med enhandsgrepp
 • automatiskt lås som säkrar chassit när det är hopfällt för enkel förvaring och transport
 • generöst tilltagen och lättåtkomlig varukorg, maxbelastning 5 kg
 • insektsnät som passar ligg- och sittdel

Barnvagnen kan användas som Travel System med bilbarnstol/babyskydd om du köper till en adapter.

Resevagn

De första 10 månaderna hade vi vår vanliga barnvagn hela tiden, även när vi åkte till Finland. Men om vi åkte tåg fick vi inte ha barnvagnen och hunden i samma tågvagn. Det blev lite av ett problem så då valde vi köpa en reevagn som kan vikas ihop och få storleken av ett handbagage. Tack vare det kunde vi alla åka i samma tågvagn när vi reste hem till Finland. Vi hittade en begagnad på Blocket.

Detta är en kompakt och smidig sulky med STORA hjul!

Kite 250 har stora hjul (samma storlek som NXT60!) och tar sig fram över grusvägar och kullersten utan några som helst bekymmer. Första kompaktsulkyn med ordentligt stora hjul?

Chassit är tillverkat av aluminium från HYDRO REDUXA, som har fyra gånger lägre CO2-avtryck jämfört med annan aluminium (bl.a. genom att använda vattenkraft & solenergi). Punkteringsfria Soolight ecco hjul.

Här kan även en 4 åring sitta riktigt bekvämt och man får ändå lätt in den i bilen och på flyget.
Kite 250 är uppbyggd av högprestationsrep som bland annat används för kite-surfing, fallskärmar och klättring. Långt ryggstöd ca 62-68 cm

Släpp aldrig styret när ryggstödet är nedfällt p.g.a. tipprisk.

Mått ihopfälld: 25 x 48 x 56 cm
Mått ryggstöd i upprätt läge: 68 cm
Mått ryggstöd i liggläge: 62 cm
Vikt: 7,9 kg
Maxvikt varukorg: 5 kg
Maxvikt: 22 kg

Färg: outdoor olive

Här hittar du modellen vi valde.

Andra alternativ på barnvagnsmärken

Vi tittade även på ekologiska Naturkind som tillverkas i Tyskland. De har två modeller: Varius som är en duovagn med stora svängbara framhjul och vändbar sittdel, och Terra som är en kombivagn med fyra fasta hjul och vändbart handtag. De använder kontrollerat ekologiska bomullstyger med 100% ren ekologisk fårull som fyllning. I madrassen används ökotex-certifierad kokos-latex, och trä används för förstärkning av rygg och sits samt kork för värmeisolering av hela sitsen. Naturkinds ekologiska barnvagnar finns att köpa hos Luksus baby.

Vi tittade även på Friedrich Hugo Natureline, men där strandade vi på att vi ville ha svängbara framhjul. Natureline-vagnen har dock ett nostalgiskt utseende med fokus hållbarhet. Materialen som används gör den speciell. En ekologisk linneblandning används för yttertygen och ekologisk bomull för innermaterialen. Endast naturliga färger används utan kemiska tillsatser. Materialets subtila träiga naturliga doft är normal och försvinner efter en kort tid. En 3 cm tjock, andningsbar, hållbar och högkvalitativ madrass gjord av kokosfibrer används i liggdelen.
Bekväma 14-tums ekerpneumatiska däck understryker retrolooken och volangerna ger vagnen ett särskilt elegant och nostalgiskt utseende. Kan beställas från Amazon.

Ett nytt miljövänligt märke är Greentom från Holland, som är gjord av återvunnet material. Chassit av återvunnen plast och bioplast och tyget av återvunna PET-flaskor. Madrassen i liggdelen är i bio-bomull, lin och ull. Hela vagnen är lätt att ta isär för återvinning. Den lilla vagnen har tre olika delar till ett chassi, liggdel, vändbar sittdel och framåtvänd sittdel.

Utrustning till barnvagnen

Barnvagnsvaggare

Något jag verkligen kan rekommendera är att köpa en Sleepytroll! Det har verkligen varit ett av de allra bästa köpen vi gjort. Det är en smart barnvagnsvaggare som du enkelt fäster på din barnvagn eller säng. Den gungar vagnen och du kan justera farten enligt hur snabbt just ditt barn föredrar att bli vaggat. Den stängs automatiskt av efter 40 minuter. Du kan också ha den på sensormode och då känner den av om barnet vaknar och börjar sparka (rörelse) eller gnälla (ljud) och så sätts gunget igång automatiskt. Du kan ha den ute i alla väder, även regn. Du laddar den med en medföljande adapter för att ladda Barnvagnsvaggaren medföljer. Laddningen håller i 8 timmar. Sleepytroll Bed adaptor och Sleepytroll Rocket Feet köpes separat för den som önskar ha barnvagnsvaggaren på en säng.

Telefonhållare

Denna mobilhållare funkar på de flesta barnvagnarna och kan fästs med en justerbar rem. Praktiskt om man pratar i telefon eller lyssnar på podd under promenaden. Hållaren kan användas på barnvagnen, i bilen, på cykeln eller på kundvagnen och telefonen kan roteras på hållaren om man har videosamtal till exempel.

Barnvagnskrokar

Oj så stor nytta vi haft av dessa lätta karbinkrokar av aluminium! Det blir enkelt att snabbt haka på saker man behöver ha lättåtkomligt på din vagn, eller tågpåse med dagens inköp. Dessa fästs med en riktigt bra kardborre som inte håller bättre än de flesta andra krokar. Kontrollera alltid i din vagns instruktionsbok var du kan sätta fast krokar och hur mycket du kan belasta dem.

Lås

Om man är på stan och måste lämna vagnen utanför ett café eller i väntrummet på BVC är lås inte att underskatta. Spirallåset Numero 5510C från ABUS har allt man kan önska sig av ett kombinationslås där man kan ställa in din egen sifferkombination. 10 mm tjock, högkvalitativ och superflexibel spiralvajer som är 180 cm. Siffrornas speciella prägling gör det lättare att använda låset i mörker,

Organizer

Vi har varit väldigt nöjda med denna organizer från Emmaljunga. Den är lätt att flytta mellan den vanliga barnvagnen och resevagnen. I den har vi blöjor, våtservetter, vattenflaska, solskydd, regnskydd, myggnät, UV-gardin osv.

Skötväska

Jag har faktiskt två skötväskor. Den första är en vanlig skötväska från Emmaljunga som är lätt att hänga på barnvagnen.

Den andra är en ryggsäck som vi hakar fast med karbinkrokar på barnvagnen eller tar på sig när man använder resevagnen, men den ryms även att sätta under sistsen på resevagnen. Denna har ett riktigt bra skötunderlägg också som inte tar mycket rum. Nu när hon är större har vi den som lekväska med underhållande leksaker, böcker och dricksflaska när vi åker bort.

I skötväskan packar vi dessutom:

Ståbräda

Om du har äldre syskon kan en ståbräda vara ovärderlig om ni ska gå längre eller snabbare än de små benen orkar. Denna Bumprider är en av de mest universella och anpassningsbara ståbrädorna på marknaden idag och har dessutom avtagbar sits som även är justerbar i höjd.

Sommartid

Myggnät

Vi har ett svart myggnät för att hålla bort mygg och insekter. Detta kommer förpackad i en praktisk nylonväska och skyddar de små från ovälkomna gäster. Finns även i vitt.

Regnskydd

För oss följde ett regnskydd med i barnvagnspaketet som hjälper till att hålla sig varm, torr och skyddad från regn, vind, snö och slask medan man är på språng. Detta regnskydd i svart kan enkelt fästas på de flesta barnvagnar, och det finns även i reflex som är extra tryggt att ha om man rör sig ute på mörka vägar!

UV-gardin

Varma sommardagar är det viktigt att det inte blir för varmt eller kvavt inne i vagnen. Något som skuggar utan att förhindra luftombyte och syretillförsel är viktigt. En praktisk, svart solskyddsgardin skyddar mot solens strålar, lätt vind och regn, samt gör det mörkt och mysigt när barnet ska sova. Med en solskyddsfaktor UPF 50+ ger det en effektiv skyddsnivå samtidigt som det möjliggör ventilation under varma dagar. Skyddet är utformat för enkel användning och kan fästas på de flesta barnvagnar och babyskydd med hjälp av ringar och snören. Dessutom kan skyddets höjd justeras med hjälp av tryckknappar för att passa olika behov och barnvagnsmodeller. Finns även i vitt.

Jag kan även slå ett slag för ett vanligt paraply, modell större! Superbra solskydd oberoende om barnet sitter i vagnen, på picknicken eller på stranden.

Barnvagnsfläkt

Denna praktiska barnvagnsfläkt har varit ovärderligt de varmaste dagarna på året. De går även att fästa på spjälsängen eller babygymmet. Fläktbladen är i mjukt skummaterial för största säkerhet, samt att den stannar om fingrar stoppas in i fläkten. Fläkten är vridbar och kan ställas i olika vinklar och positioner och drivs med 2 st AA-batterier.

Lammskinnsdyna

En korthårig lammskinnsdyna passar både till bilbarnstolen och barnvagnen och fungerar hela året. Den värmer på vinterna och svalkar på sommaren och leder bort fukt så det inte blir svettigt. Vi har en av märket BUZZ, men den vi har verkar inte finnas längre.

Vintertid

Kalla vinterdagar är det viktigt att se till att det inte drar kallt inne i vagnen.

Åkpåse

Vi har använt den sovpåse som kom i FPA:s moderskapsförpackning, men den har inga hål för fempunktsselen, vilket gör att hon rasar ner hela tiden om hon är i sittande position.

Jag tänkte därför köpa en åkpåse i lammskinn från Nya Zeeland med yttermaterial i vind- och vattenavstötande nylon. Åkpåsen har hål för fempunktsbälte, tryckknappar för att kunna öppna upp åkpåsen upptill, dragkedja i mitten och vid fotändan gör att hela påsen kan öppnas upp och kan användas som lektäcke på golvet eller i sängen. Den har även antiglid på baksidan som gör att påsen inte glider ner.

BOZZ åkpåsar är tvättbara i maskin på ullprogram 30°C på ullprogram tillsammans med ullschampo. Lammskinnet är ”Woolmarkt” och ÖKO-Tex certifierat samt 100% kromfritt. Alla lammskinn/åkpåsar från BOZZ är 100 % kromfria och kommer från Nya Zeeland, topparna på ullen är super mjuka vilket gör de perfekt lämpade för barn. ”Whitan tanning” är en garvning som är kromfri, garvningen görs med en blandning av syntetiska och vegetabiliska ämnen. Åkpåsen är ÖKO-Tex certifierad och “Woolmark” certifierad, vilket betyder att ullen är ren och håller högsta kvalitet enligt “woolmark” strikta regler. Även fabrikerna är miljöcertifierade och uppfödare som leverantören använder följer ”Animal Welfare program” vilket innebär att djurhållningen är mycket god och följer de regler som finns. Måttet på vår är L 95cm x B 45cm, och kan därför användas upp till ungefär 2 års ålder.

Babyskydd och bilbarnstol

Ungefär de första 6 månaderna används babyskydd. Jag sökte att bra alternativ med mindre kemikalier och valde slutligen denna från Besafe. Den är också smidigt med isofix anordning som du fäster i bilen och sen ät det lätt att klicka dit babyskyddet och lätt att plocka ur den igen. Det kan vara lite meckigt att behöva lyfta i eller ur bebisen från babyskyddet inuti bilen. (Bilar tillverkade efter 2005 brukar som regel ha isofixfästen.)

När babyskyddet blir för litet (uttagen för axelbanden får inte vara lägre än axelhöjd!) är det dags att uppdatera till en bilbarnstol. Här är det viktigt av trafiksäkerhetsskäl att barnet sitter bakåtvänt ryggen före så länge som möjligt! Och om man ska köpa begagnat får den inte vara äldre än 7 år, eftersom materialet kan förändras över tid och tillverkaren kan inte garantera dess trygghet längre tid än så.

Vi fick överta systerdotterns första året, men nu börjar den bli för gammal så vi kommer att köpa en BeSafe Stretch som tillåter henne sitta bakåtvänd ända upp till 7 års ålder!

Här finns lämpliga adaptrar och annan utrustning från beSafe som man kan komplettera bilfärden med. En spegel är av största vikt om du ska köra bilen och ingen sitter med i baksätet så att du kan hålla ett öga på bebisen!

 

Bärsele eller bärsjal

Vi testade några olika bärselar och bärsjalar, men föll slutligen för denna bärsele från Babybjörn. Här finns också ett urval av bärsjalar om du hellre vill ha en sån. Jag hade helst velat använda bärsjal, men för oss blev det mest praktiskt och bekvämt med bärsele.

Babysitter

Vi fick en babysitter på babyshowern och en hade jag hunnit köpa själv second hand. Båda var av märket Babybjörn och båda användes massor. Vi hade en i vardagsrummet och en i badrummet.

Annan utrustning

Matstol

Jag har begangade tripp trappar på sommarstället till mina systerbarn och visste att jag ville ha samma åt Tyra. Stokke Tripp Trapp är matstolen som växer med barnet från bebis till vuxen. En smart produkt som håller hög kvalité. Den kan användas från att barnet kan sitta själv, eller från baby när barnet kan sitta med stöd tillsammans Med Tripp Trapp Babyset (extra tippskydd ingår i babysetet) eller från nyfödd tillsammans med Tripp Trapp Newborn Set. Tippskydd kan också löpas separat och gör stolen ännu mer svårvält när man har ett litet barn i stolen. Den har justerbara sitt och fotplattor för att kunna ge rätt stöd och säkerhet anpassad för alla storlekar, som matstol eller pall. Hög kvalité och 7 års garanti. Bricka, sele och dyna kan också köpas till. Färgen på Tripp Trapp stolarna är giftfri och vattenbaserad, fri från bisfenol och ftalater. Stolen har en robust konstruktion och europeiskt bokträ eller ek. Nu finns även en modernare modell: Stokke steps.

Resematstol

Denna praktiska resematstol är perfekt om man ska åka på besök och behöver ta med egen matstol. Stolen fästes enkelt på bordskivan och har säkerhetsspärrar. En praktisk bärväska medföljer.

Badbalja

Jag hade planerat köpa en Bio Line Panda badbalja är gjord av ett kompositmaterial som består till 70% av socker, 25% mineraler och 5% fossila material. Badbaljan är mycket stabil och dekorerad med en liten panda. Den har en propp i bottnen så det är enkelt att hälla ut vatten och rengöra baljan. Den passar barn 0-12 m, max 25 kg och är 800 x 470 x 250 mm.

Tyvärr var den slut när vi skulle köpa en och efter lång väntan gav jag slutligen upp och köpte en Stokke Flexibath istället, som är en smidig badbalja som kan användas för nyfödda och upp till fyra års ålder. Baljan kommer med en värmekänslig badkarspropp som ändrar färg, så att man får en visuell indikation på att vattentemperaturen blir varmare och behöver kontrolleras. Flexibath är tillverkad i PP och de mjuka fogarna i TPE gör att den kan vikas ihop så den blir platt, vilket gör den enkel att förvara i liten lägenhet eller trångt badrum och smidig att ha med på resan. Babybadet har halkskydd på botten och en ventil för enkel tömning. Mått uppfälld: 66 x 35 x 24 cm och hopfälld ca 64 x 5 x 24 cm.

Vi köpte också till Stokke Flexi Bath badhjälp.

OBS! Värt att nämna är att vi aldrig använt tvål eller tensider i badvattnet eller för att tvätta huden, eftersom man då tvättar bort hudens viktiga sebum och rubbar hudens microbiom. Tvål behövs tidigast i puberterten. Endast händerna har tvättats med en naturlig, ekologisk tvål inför matdags.

Potta

EkoPottan Bio Line Panda är en ekologisk potta gjord av biologiskt nedbrytbart material – ett kompositmaterial som till 70% består av socker, 25% är mineraler och 5% fossilt baserat material. Pottan är stabil, har hög rygg för extra stöd och ett bra stänkskydd. Den är enkel att rengöra, bara att skölja eller torka av med en våt trasa. Eftersom Rotho Bio Line Panda potta är tillverkad av naturliga råvaror kan färgen variera efter en tids användning beroende på om den utsätts för t.ex. solljus. Även urin kan göra så att det blir färgförändringar i pottan. Det förändrar dock inte hållbarheten eller möjligheten att hålla den ren och hygienisk. Med sina rundade former är pottan enkel att hålla ren: skölj ur den under rinnande vatten och rengör vid behov med tvålvatten. Använd aldrig starka rengöringsmedel eller desinfektionsmedel. Pottan är fri från PVC, ftalater, BPA och formaldehyd. För barn upp till +18 m, max 20 kg.

Jag köpte dock denna Eco by Naty billigt från Matsmart. Den hberoende certifikat från TÜV Austria för 95% förnyelsebart materal och är gjord av växtbaserat och förnyelsebart material. Den har en konstruktion med en spolbar påse som kan komposteras i vatten, men dessa använder inte vi. Vi anvönder den som en vanlig potta. Botten har halkskydd.

Lakan, täcke, kudde, babynest

Eftersom dottern sover i samma säng som oss har hon haft en filt som hennes mormor stickat över sig och legat på våra lakan. Ingen kudde. Filten håller värmen, men skulle den åka över huvudet så skulle hon ändå få luft.

Vi har använt madrasskydd i babynestet, men inte i sängen. Men kanske blir det mer aktuellt den dagen nattblöjan ska vänjas bort.

De första 4 månaderna sov hon i Najell babynest vars långsida enkelt kunde fällas ner när man liggammade. Efter att vi plockade bort detta och hon började sova direkt i sängen med oss så började jag sova mycket bättre.

Till skötbordet och badrummet

På vår grönare inköpslista till bebis behöver vi också en del grejer till badrummet.

Bra appar att ladda ner

 • Napper för att hålla koll på sömn, matningar och blöjbyten + allt du behöver veta om bebisens sömn. Älskar denna och använder den fortfarande för sömnen.
 • Knodd för att följa bebisens utvecklingsfaser och tillväxtkurva, konkret barnhälsoguide och digitala vårdbesök (Sverige).
 • Växa och upptäcka världen för att hålla koll på bebisens utvecklingssprång.

 

Fattas något från listan?

Finns det något som du haft stor nytta av och inte velat vara utan? Skriv i kommentarfältet!

 

Psst! Du har väl inte missat mina blogginlägg om kosttillskott för bebisar och barn, omega-3 för barn och bästa grötreceptet!