fbpx

NÄRINGSGUIDE

Morotslivs näringsguide bjuder dig på en snabb överblick över de näringsämnen som finns i vår föda och hur de hjälper oss att hållas friska. Genom att se till att vi har en bra balans av både mikronäringsämnen och makronäringsämnen hjälper vi kroppen hållas frisk, eller tillfriskna från diverse sjukdomar och åkommor.

Makronäringen omfattar protein, fett och kolhydrater medan till mikronäringen räknas bland annat vitaminer, mineraler och fytokemikalier.

Innan du köper en massa kosttillskott rekommenderar jag att du först testar dig för eventuella brister för att slippa lägga pengar på tillskott du inte behöver. Dessutom minskar risken att du förvärrar eventuella obalanser genom att ta fel tillskott.

Hos Werlabs kan du ta flera olika hälsotester för att få en bild av din näringsstatus, hormonbalans och hälsa. Provsvaren får du direkt till din smartphone.

De makronäringsämnen som kroppen är beroende av består av kolhydrater, protein och fett. Varje komponent har både positiva och negativa egenskaper, så vi behöver balansera kosten med hänsyn till varje persons biokemiska individualitet.

Här hittar vi Morotslivs sockerskola i tre delar. Vi reder ut varför vi gillar socker och vad som händer i kroppen när vi äter det, vad det finns för olika typer av kolhydrater, samt vilka sockertyper som är bättre och sämre för kroppen.

Här finns också fettguiden. Där beskrivs olika typer av oljor och fetter och vi får en överblick över vilka som är bra eller dåliga för vår hälsa, samt hur de är bäst använda så att vi inte förstör dem i matlagningen och gör dem ohälsosamma.

Mikronäringen mycket viktig i vår kost. Till mikronäringen räknar vi vitaminer, mineral, spårämnen, enzymer, klorofyll, fytokemikalier, fibrer, antioxidanter och många andra nyttiga substanser som vi håller på att upptäcka.

I Morotslivs mikronäringsguide bekantar vi oss med de olika vitaminerna, mineralerna med flera. Vi ser över vad de har för funktion i kroppen, vad som händer vid brister på olika ämnen och hur man man dosera för att återfå balansen.

Moderna sjukdomar beror ofta på näringsbrister eller näringsobalanser. De senaste 40 årens forskning påvisar klart att de vanligaste kroniska sjukdomarna är näringsrelaterade. En sund, balanserad och hälsosam kosthållning gör att vitamin- mineralterapin och kosttillskottsbehandlingen lyckas mycket bättre.

 

Mångsidig kost

Att äta en mångsidig, färggrann kost med både råa råvaror och tillagade, är grundläggande. Vid behov kan vi också hjälpa till genom att inta kosttillskott av god kvalitet.

Välj alltid mat som är ekologiskt och biodynamiskt odlad och använd dig av rena råvaror och äkta vara. Då undviker man miljögifter och får äta grönsaker och frukter som har fått mogna färdigt. Om de blir för tidigt plockade så blir de näringsfattiga, eftersom vitaminer och mineraler bildas i slutet av mognadsprocessen. Genom att näringsoptimera kosten ger du kroppen större förutsättningar att fungera optimalt, ha mera energi och känna sig vackrare och lyckligare. Raw food är ett enkelt och effektivt sätt att så småningom bygga bättre kostvanor.

I köket är det dessutom bra att plastbanta och istället välja naturliga material såsom glas, rostfritt stål, gjutjärn, trä, sten och keramik. Genom att undvika plast kan vi samtidigt undvika ett en hel del hormonstörande ämnen hamnar i maten.

Rätt mat, men för vem?

Det som är rätt för mig, behöver inte vara rätt för dig! Lyssna på din kropp och lär dig vad den inte gillar, vad den tolererar och vad som får den att fröjdas och jubla. Det är inte nödvändigtvis samma grejer som de som funkar för mig eller någon annan.

Alla är vi unika och har unika behov av olika näringsämnen. Också den typ av kost som vi äter, aktivitet, stress, miljö, gener och levnadsvanor påverkar behovet av de olika näringsnivåerna. För att fastställa nuvarande näringsstatus finns olika sätt. Hårmineralanalys och olika typer av blodanalyser är vanliga analysmetoder och kan till exempel utföras av en diplomerad näringsterapeut.

Lyssna på din kropp och lär dig vad den inte gillar, vad den tolererar och vad som får den att fröjdas och jubla!

Om du misstänker att du eller någon du känner lider av näringsbrister rekommenderas i första hand kontakt till en diplomerad näringsterapeut eller funktionsmedicinare som kan hjälpa dig vidare, eftersom man först behöver göra en fullständig anamnes (hälsoanalys) och genomföra lämpliga tester för att fastställa näringsstatus. Denna anamnes ligger som grund för kostrådgivningen och eventuell behandling med kosttillskott. Speciellt om det gäller terapeutiska doser av ett näringsämne så behöver de även följas upp och de kan också behöva kombineras eller kompletteras av antagonistiska och/eller synergistiska näringsämnen.