fbpx

Ila som föreläsare

Ila började satsa på att skapa ett giftfritt hem för sig och sin familj 2009 och har samlat på sig en massa life hacks sen dess. Hennes bok väntas komma ut hösten 2018 och där fördjupar hon sig i just dessa life hacks och inspirerar andra till att hitta sina egna fungerande system för en mera hållbar vardag och ett enklare liv.

På föreläsningarna delar hon med sig av sina bästa tips. Kom och låt dig inspireras!

Är du mera praktiskt lagd? Kom då med på workshop och lär dig laga dina egna produkter. Du får också med dig recepthäfte så du kan fortsätta experimentera hemma.

Supermat och färgernas betydelse i maten

Visste du att grönt detoxar, gult gör dig glad, rött stöder blodkärlen och svart förlänger livet? Forskning visar att färgerna faktiskt spelar roll, vilket gör det mycket lättare för oss att hitta livsmedel som stöder vår hälsa på bästa sätt.

Vår finska natur bjuder på en massa supermat fylld av näring och antioxidanter som vi behöver för att hållas friska och pigga. Men en stor del passerar dessvärre bara genom kroppen utan att tas upp. Vi går in på hur vi kan hantera och tillreda supermaten för att maximera näringsupptaget och stöda hälsan på bästa sätt.

Vi tar en djupdykning ner en vacker färggrann värld av bland annat bär, grönsaker och örter. Vi ser på hur vi kan använda mat som medicin genom att utgå från färgerna och välja supermat som är extra rik på antioxidanter!

Naturlig skönhet

Nyhet 2018!

I våra hygienprodukter och smink lurar otrevliga kemikalier som kan ge konsekvenser för både hälsa och miljö, men idag finns det goda alternativ av produkter med bra råvaror. Många kan du också tillverka själv. Få nya idéer för hur du kan förnya ditt badrumsskåp med naturliga och ekologiska alternativ som inte belastar hälsan eller miljön och samtidigt bli kvitt problem med huden eller hårbotten. Vi bekantar oss med salter, växtoljor och eteriska oljor och deras inneboende kraft att hjälpa huden på bästa sätt.

Skönhet kommer också inifrån. Faktorer som stress och kost kan påverka hudens välmående.Vi bekantar oss med vilken kost och vilka näringsämnen som hjälper din hud att stråla.

Kemikaliebanta hemmet

Ekostäda, minimera, plastbanta och organisera. Lev enklare och mera miljömedvetet genom att minska på skräp och skadliga kemikalier hemma och skapa en trygg hemmiljö med enkla life hacks. Det är varken svårt eller tråkigt, men ibland behöver man nya idéer och lite inspiration för att komma igång.

Mat, kosmetika, textilier, prylar, leksaker och andra produkter innehåller ofta kemikalier som är skadliga för vår hälsa och miljö. Vi bekantar oss med vad vi behöver se upp med och diskuterar vad vi kan göra för att minska användningen av kemikalier i vardagen.

Du får en guide i hur du enkelt kommer igång med plastbantning och Zero Waste samt hur du städar rent hem utan skadliga kemikalier samt inreder och organiserar enligt Feng Shui och ”KonMari-metoden”.

Ekostäda med kärringstips

Städning ska vara enkelt, giftfritt och billigt! Man behöver inte dyra specialrengöringsmedel som belastar miljön och dessutom är skadliga för din hälsa. Det finns påvisade samband mellan rengöringsmedel och allergier, hud- och luftvägsinfektioner samt astma.

Ila bjuder dig på en titt in i sin städskrubb och delar med sig av sina bästa kärringtips.

Tillsammans diskuterar vi olika rengöringsknep som gör städningen både miljövänligare och roligare!

Naturligt vackert hår

Skapa dina egna hårvårdsprodukter av naturliga och ekologiska råvaror. Vi tillverkar bland annat ett schampo som är bra för känslig hårbotten och motverkar mjäll. Vi tillverkar också andra hårvårds- och stylingprodukter som passar de flesta hår.

Du får i en mindre grupp testa på att tillverka alla dessa olika produkter och får också med dig ett recepthäfte hem så att du kan fortsätta tillverka egna produkter hemma.

Nyhet 2018!

Gör egna ekotvättmedel

När man städar hemma fungerar enkla redskap och naturliga ämnen suveränt bra och är dessutom bättre för både din hälsa, plånboken och miljön.

Tillsammans gör vi olika rengöringsmedel såsom hemlagat diskmedel, fräsiga toalettbomber, allrengöringsmedel och maskindiskmedel!

Vuxeninstitut, arbetarinstitut, medborgarinstitut, föreningar och arbetsgivare är vanliga arrangörer av mina kurser. Om du vill fungera som arrangör kan du kontakta mig via epost för offert.

Jag rör mig redan i hela Svenskfinland inklusive Nyland, Åboland och Åland, men kommer också gärna till Sverige.

Kurserna planeras oftast en termin på förhand. I april brukar de flesta arrangörer boka in mina kurser för höstterminen, så då börjar min kalender att sakta fyllas. Var därför gärna ute i god tid. Man kan så klart också boka senare och se om det råkar finnas lediga kvällar eller helger kvar.

Info kring arrangemangen

 

Kurslängd

 • 3 lektioner (2 h 15 min)

Utrustning som behövs vid föreläsning

 • Klassrum eller föreläsningssal
 • Dator med internetuppkoppling
 • Projektor
 • Datorhögtalare
 • Ett bord för utställningsmaterial

Utrustning som behövs vid workshop

 • Undervisningskök med minst två spisar med kokplatta
 • Ett bord för utställningsmaterial

Gruppstorlek

 • Enligt arrangörens önskemål vid föreläsning.
 • Max 16 deltagare vid workshop.

Materialkostnader

 • 10 € per person för ingredienser och burkar (gäller workshop)
 • 5 € per person för infohäfte.